Kullanım hakkı devir sözleşmesi!
Taşınır ve taşınmaz mallar,haklar ve mal varlığı üzerinde kullanım hakkı kurulabiliyor. Peki kullanım hakkı devredilebilir mi? Kullanım hakkı devri nasıl olur? İşte, kullanım hakkı devir sözleşmesi!
Kullanım hakkı devir sözleşmesi!
Kullanım hakkı bedelli ve bedelsiz, süreli ve süresiz olarak ayrılan bir hak olarak ifade ediliyor. Bedelli ve süreli intifa haklarında eğer sözleşmede bir bedel belirtilmişse o bedel karşılığında kullanım hakkı sahibi olunabiliyor. Süre belirtilmişse o sürenin bitimine kadar inifa hakkı sahipliği devam ediyor. Bedelsiz kullanımlarda ise intifa hakkı sahipliği için herhangi bir bedel ödenmesi söz konusu olmuyor. Süresiz intifa hakkı da intifa hakkı sahibi kişinin vefatına kadar sürüyor. Yani aslında süresiz intifa hakkı da hak sahibinin ömrüyle sınırlı oluyor.
Kullanım hakkı devri belirli koşullarda yapılabiliyor. Konuyla ilgili açıklamalar Türk Medeni Kanunu'nun 806. ve 822. maddelerinde yapılıyor. İlgili kanun maddeleri aşağıda yer alıyor.
İlgili Kanun Maddeleri;
Hakkın kullanılmasının devri
MADDE 806.- Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir. Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.
Devir isteme hakkı
MADDE 822.- İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.
İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.
Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.
Kullanım hakkı sözleşmesinin feshi..
Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 (on) yılın bitimine iki ay kala tarafların yeni şartlarda anlaşamamaları halinde, herhangi bir ihtar ve ihbara gerek olmaksızın sözleşme kendiliğinden feshedilmiş sayılıyor.
Kullanım hakkı sahibinin hakları..
Kullanım hakkı sahibi belirli koşullar dışında herhangi bir durum söz konusu olmadıkça ölünceye kadar kullanım hakkına sahip olabiliyor.
Kullanım hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki bir işlem yapamıyor. Bu hakkın kullanımına ilişkin intifa hakkı sözleşmesinde aksi bir durum olmadıkça intifa hakkı başkalarına devredilebiliyor. Tüzel kişilerde intifa hakkı süre belirtilerek oluşturuluyor. En fazla 100 yılsa sonra intifa hakkı sona eriyor.
Kullanım hakkı sözleşmesi örneği!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com