29 / 04 / 2024

Külsan, kırılmaz tabak ve bardak üretti!

Külsan, kırılmaz tabak ve bardak üretti!

Külsan, 'thermoset' adlı hammaddeyi kullanarak kırılmaz tabak ve bardak üretti



Yurtiçi ve yurtdışında iki yıllık araştırmanın sonucunda `thermoset' adlı hammaddeyi kullanarak kırılmaz tabak ve bardak üreten Külsan, kısa sürede restoran ve hazır yemekçilerin gözdesi oldu.
 
Küçükköy'deki melamin tepsi üreticisi Külsan'ın kaderi, ürettiği kırılmaz tabakla değişti. Kırılmaz tabağın hammaddesi "thermoset"i bulmak için Evliya Çelebi gibi dünyanın dört bir yanını dolaşıp bilgi toplayan Külsan'ın sahipleri, ürettikleri tabakla restoran ve hazır yemekçileri kapısına dizdi.

Kırılmaz tabak ve bardakla kısa sürede hipermarketlere de girmeyi başaran Külsan, önümüzdeki dönemde, catering şirketleri, restoranlar, yurtlar ve askeriyenin tabak ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Şimdilik sadece toplu tüketim alanlarına yönelik beyaz kırılmaz tabak yapan firma, 2011 yılında "sakar hanımlara" yönelik evlerde kullanılacak desenli kırılmaz tabak da üretecek. Kahvehanelere yönelik ürünler üzerinde de çalışan firma, bardak altı üretimi için araştırmalar yapıyor.
 
2 yıllık araştırmanın sonucu
Gaziosmanpaşa Küçükköy'deki fabrikalarında 1974 yılından bu yana ağırlıklı olarak melamin tepsiler üreten Külsan Melamin AŞ, restoran sahipleri ve hazır yemek üreticilerinden gelen talep üzerine 2 yıl önce kırılmaz tabak üretmek için araştırmalara başladı. Bu süreçte onlarca ülkeye gidip araştırmalar yaptıklarını anlatan Külsan Yöneticisi Rıza Akkaya, sonunda sağlıklı ve kırılmayan "thermoset" tabakları üretmeyi başardıklarını söyledi. Türkiye'de şu anda toplu tüketim alanında metal tabldot tabak, kırsal bölgelerde ise melamin ve plastik tabak kullanıldığını ifade eden Akkaya, şunları söyledi: "Tüketici için porselenin şıklığı çok daha farklıdır. Ancak toplu tüketim alanlarında porselen tabaklar hemen kırılıyor. Özellikle otel ve restoranlardaki porselen tabakların her yıl yüzde 30'u kırılarak zayi oluyor. Bu da ciddi bir maliyet oluşturuyor. İşletme sahipleri bize sürekli, `Bu tabaklar çok güzel ama bir de kırılmasa' diyorlardı. Pazardaki ihtiyacı görünce araştırmalara başladık. Yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğümüz 2 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından thermoset isimli ürünü bulduk. Ürünümüz piyasaya çıkalı henüz 14 ay oldu, ama duyan arıyor. Çok ciddi talep var."

Ürünün pazarlaması için geçen yıl 55 ilde bayilikler oluşturan firma, kırılmaz bardakları 6 aydır Metro ve Gross marketlerde de satışa sundu.
 
Desenli tabak da yapacak
Külsan ayrıca havuzbaşı, havuz bar, otel, restoran, tekne, yat ve tüm dış ve iç mekanlarda kullanılmak üzere kırılmaz bardak da üretti. Ayaklı kadehler de dahil olmak üzere yere düştüğünde kırılmayan bu bardaklar, 4 farklı model olarak üretildi. 2011 yılında evlere yönelik kırılmaz ürünleri de piyasaya sunacaklarını kaydeden Akkaya, "Biz sürekli yenilik yapan bir firmayız. Gelecek yıl kırılmaz tabağın desenlisini çıkaracağız. Kırılmaz bardak, bunun yanı sıra kırılmaz tuzluk ve çay tabağı da yapacağız" dedi.

Ürün gamı içerisinde melamin tepsiler, restoran, kafe, kantin, otel, okul ve şirket yemekhaneleri, evler ve hastanelerin kullanımı için lamine servis tepsileri ve üzerindeki ürünlerin kaymasını engelleyen deri kaplı tepsiler de bulunan Külsan, üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor.
 
Kırılma olasılığı yüzde 5
Kırılmaya karşı dayanıklı tabaklar, "thermoset" adı verilen organik bir hammaddeden yapılıyor. 85 derece sıcaklıktaki suyla yıkanabilen ürün, bu özelliğiyle bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Thermoset tabaklar, -20 C ile +120 C derece arasında ısıya dayanıklı olduğu için uzun süreli olmasa da mikrodalga fırında da kullanılabiliyor. Thermoset tabaklar, emsali diğer ürünlere oranla kırılmaya karşı daha dayanıklı. Örneğin porselen ve cam gibi ürünlerde kırılma oranı yüzde 40 iken, thermoset tabaklarda bu oran yüzde 5'le sınırlı.
Referans/Özgül Öztürk


Geri Dön