22 / 12 / 2024

Kültür Bakanlığı, Demirören AVM'ye inceleme başlattı!

Kültür Bakanlığı, Demirören AVM'ye inceleme başlattı!

İstiklal'de 15 gün önce açılan AVM hakkında Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü inceleme başlattı. Bakanlığa 'ivedi' rapor gönderilecek. Taksim İstiklal Caddesinde 15 gün önce sesiz sedasız açılan Demirören AVM binasıyla ilgili Kültür Bakanlığı inceleme baş



Kültür ve Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü 31.03.2011de ivedi başlığıyla İstanbula yolladığı yazıda I, II ve III Nolu kurul üyelerinden yeni bir komisyon oluşturularak yapının kaçak kısımlarıyla ilgili rapor hazırlanmasını istedi. Bakanlığın yazısı üzerine 1 Nisan 2011de oluşturulan yeni komisyon dün AVMdeki ilk incelemesini yaptı. Komisyonun bugün de AVMde incelemelerde bulunması bekleniyor. Komisyonun hazırladığı rapor, yarın yine ivedi bir biçimde bakanlığa yollanacak.

Teftiş raporunda  suç duyurusu isteniyor

25 Ekim 2010 tarihinde Radikalde çıkan haber üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuyu araştırması için Teftiş Kurulu Başkanlığını görevlendirmişti. AVM ile ilgili iddiaları yaklaşık beş aydır soruşturan müfettişlerin raporu bitirdiği belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın henüz onaylamadığı raporda, inşaata yasalara aykırı bir biçimde izin verdiği öne sürülen Koruma Kurulu üyeleri ve yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması isteniyor.
Bina önce şişmanladı,
sonra uzadı!

15 gün önce açılan Demirören AVMnin yapımına 2006da başlandı. AVM ile ilgili II Nolu Koruma Kurulu, inşaatın yanındaki Serkil Doryan (Cercil DOrient) binasının yüksekliğini geçmeyecek şekilde inşaat izni verdi. AVM alanı, 2007de bu koruma kurulundan alınarak Yenileme Alanı Koruma Kuruluna verildi. Ne olduysa bundan sonra oldu! İnşaat, önce etrafındaki irili ufaklı binaları yutarak şişmanladı, son dönemde ise boy atmaya başladı.

Radikal, bu durumu haberleştirdi. Bunun üzerine kurul üyeleri binanın kaçak kısımlarının yıkılmasını istedi. Demirören grubu, kaçak olarak tespit edilen yerleri yıktı. Ancak bu yıkım kimseyi tatmin etmedi. Ve bina AVM olarak hizmete girdi. Şimdi kamuoyu, merakla bakanlığın önümüzdeki hafta açıklanacak olan raporunu bekliyor.

2004te 20 bin metrekarelik inşaat izni verilen AVMnin, bugün 50 bin metrekarelik bir alanı kapladığı sanılıyor. Yeraltına 30 metre inen AVMnin yerüstünde de iki katının kaçak olduğu belirtiliyor. AVMnin yapımı sırasında yanındaki tarihi Ağa Camiinde hasar meydana gelmiş, bir bölümü ibadete kapatılmıştı.

Kaçağı hiçbir yetkili görmedi mi

Kültür ve Turizm Bakanlığının raporunda eğer AVMnin kaçak kısımlarının yıkılması istenirse, Demirörenin önünde iki seçenek var. Ya kaçak kısımları yıkacak ya mahkemeye gidecek.

Kamuoyunun en çok merak ettiği konu ise şu: İstanbulun en önemli caddesinde, etrafı birinci derecede tescilli onlarca binanın olduğu bir yerde bu inşaata kim nasıl izin verdi Bu inşaat izni hangi yasalara dayanılarak verildi Binanın kaçak kısımları hızla yükselirken hiçbir yetkili görmedi mi
Radikal/ABDULLAH KILIÇ


Geri Dön