Ekonomi

Kur korumalı mevduatta şok gelişme! Cazibesi azalıyor mu? 

Kur korumalı mevduatın getirisi, faiz indirimleri ve dolar/TL'nin yatay seyriyle gerilerken; son haftalarda mevduat hacminde yaşanan artışın yavaşlaması da dikkatleri çekti. Peki Kur korumalı mevduatın cazibesi azalıyor mu? İşte ayrıntılar... 5 Ağustos-14 Ekim arasındaki dönemde haftalık ortalama 27,3 milyar Türk Lirası yükselen KKM hacmi, 21 Ekim haftasında 11 milyar lira, 28 Ekim haftasında ise sadece 9 milyar lira artış gösterdi

Kur korumalı mevduat (KKM) hacmindeki yükselişte son iki haftadır gerçekleşen yavaşlama dikkatleri çekti. 5 Ağustos-14 Ekim arasındaki dönemde haftalık ortalama 27,3 milyar Türk Lirası yükselen KKM hacmi, 21 Ekim haftasında 11 milyar lira, 28 Ekim haftasında ise sadece 9 milyar lira artış gösterdi. 

 

BDDK verilerine göre, KKM hacmi 28 Ekim itibarıyla 1 trilyon 463 milyar Türk Lirası'na yükseldi. 

KKM’nin TL mevduat içindeki payı 28 Ekim tarihinde yüzde 36,4 olurken, toplam mevduat içindeki payı yüzde 17,4 olarak gerçekleşti. Yabancı para mevduat oranının yüzde 52,4 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, mevduatta dolarizasyon oranı yüzde 71,8 olarak kaydedildi. 

Sözcü'de yer alan habere göre; geçtiğimzi hafta TL kredi hacmi 80 milyar lira,  yabancı para kredi hacmi 1,3 milyar dolar yükseldi ve toplam kredi hacmi 7 trilyon 18 milyar liraya yükseldi. 

İşte ayrıntılar...

KUR KORUMALI MEVDUATIN CAZİBESİ AZALDI MI? 

Dolar/TL uzun süredir 18,60 civarında tarihi zirvelerinde anlamlı bir değişim sergilemeden, yatay işlem görürken, bu durumun KKM’nin cazibesini azaltabileceğine dikkat çekiliyordu. KKM’de mevduat faizi tavanı “politika faizi artı 3 puan” olarak belirlenirken, politika faizinin son dönemde yüzde 10,5’e kadar düşmesiyle, KKM’de mevduat faizi tavanı yüzde 13,5’e kadar çekildi. 

Merkez Bankası’nın (TCMB) kasımda devam etmesi beklenen faiz indirimleriyle KKM’de mevduat faizi tavanının 3 ay için yüzde 3’e kadar gerilemesi öngörülüyor. 

 

Resmi tüketici enflasyonu yüzde 85,51’e ulaşırken, kur farkı da olmadığında KKM’nin cazibesinin azabileceğine vurgu yapılıyor. 

Dolar/TL'nin mevcut seviyelerinde kalması halinde Ağustos'ta KKM'ye üç aylık vadeyle girenlerin getirileri yalnızca faizle sınırlı  olabilir. Fakat kurun yeniden yükselmesi durumunda KKM sahipleri tekrar kur farkı ödemesi alabilir.

Yüksek enflasyon karşısında KKM’nin cazibesinde düşüş yaşanırken, ekonomide yeni adımlar atılıyor.

 

1 Kasım’da uygulamaya giren BDDK kararına göre, bağımsız denetime tabi şirketlerin yabancı para varlıklarının, aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5'ini geçmesi durumunda şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi sağlanmayacak. BDDK'nın Haziran'da aldığı bir önceki kararda bu oran yüzde 10 civarındaydı. 

Ayrıca yabancı para nakdi varlıkları 10 milyon liradan fazla olması durumunda da bu şirketler nakdi ticari kredi kullanamayacak.

Bu kararla BDDK, dövizden TL’ye geçişe hız kazandırmayı planlıyor.  

Merkez Bankası az önce açıkladı! Konut ve taşıt kredisi kullanımları...

Sözleşmeliye kadro düzenlemesinde son viraj! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen duyurdu! Hemen bakın!

Benzine 1 lira 31 kuruş, LPG'ye 49 kuruş zam geliyor! Yarın pompaya yansıyacak! Opet, BP, PO 3 Kasım 2022 fiyat listesi

Ekim 2022 enflasyon rakamları resmen açıklandı! İşte milyonların beklediği o rakamlar!