28 / 04 / 2024

Kuraklık endişeleri ve jeopolitik riskler emtia piyasasına darbe vurdu!

Kuraklık endişeleri ve jeopolitik riskler emtia piyasasına darbe vurdu!

Geçen ay emtia piyasasında sert yükselişler yaşanırken, bakır yüzde 6,9, alüminyum yüzde 4,5, çinko yüzde 7,6, kurşun yüzde 0,6, pamuk yüzde 5,4, şeker yüzde 5, kakao yüzde 5,8, kahve yüzde 3,6 değer kazandı.



Emtia piyasasında temmuz ayında pozitif bir seyir gerçekleşti. Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı arz endişeleri ve hava sıcaklıklarının rekor düzeylere ulaşmasıyla kuraklık endişeleri emtia piyasasında yukarı yönlü bir harekete neden oldu.

Dunya.com’daki habere göre analistler, resesyon endişeleri nedeniyle dolara olan talebin azaldığını ve emtia piyasasında işlem gören ürünlere talebin arttığını belirtti.

Geçen ay altın yüzde 2,4, gümüş yüzde 8,7, platin yüzde 5,6, paladyum yüzde 4,5 değer kazandı.

Analistler, Fed’in "şahin" adımlarına son verebileceği öngörülerinin altının ons fiyatını desteklediğine dikkati çekti. Çin’in altın tüketimi yılın ilk yarısında yüzde 26,4 oranında artış gösterdi. Çin'in teşviklerde artışa gideceği yönündeki beklentiler sonucu baz metallerde ralli havası yaşandı. Temmuz ayında bakır yüzde 6,9, çinko yüzde 7,6, alüminyum yüzde 4,5, kurşun yüzde 0,6, oranında arttı.

Kuraklık endişeleri ve jeopolitik riskler emtia piyasasına darbe vurdu!

ENERJİ EMTİALARINDA KARIŞIK SEYİR

Brent petrol yüzde 13,6 değer kazandı. New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gaz ise yüzde 5,7 oranında düşüş gösterdi.

Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini ağustos ayında da sürdürecek. Rusya günlük petrol arzını 500 bin varil, Cezayir ise 200 bin varil azaltacak. Bu gelişmelerle petrol fiyatları yükselmeye başladı. Yapılan protestolar yüzünden Libya'da birçok petrol sahası kapatılırken, Shell, boru hattı sızıntısı nedeniyle Nijerya'da ham petrol yüklemesini durdurdu.

TARIMDA SERT YÜKSELİŞLER YAŞANDI

Tarım emtialarında da temmuzda sert yükselişler yaşandı. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören mısır yüzde 3,7, buğday yüzde 2,3, pirinç yüzde 3,2 oranında artış gösteririken, soya fasulyesi yüzde 0,9 değer kaybetti. Pamuk yüzde 5,4, şeker yüzde 5, kakao yüzde 5,8, kahve yüzde 3,6 değer kazandı. Kakao Mart 2011'den bu yana en yüksek düzeyi görürken 3.602 dolara ulaştı.

Tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesi, Rusya'nın Tuna Nehri'ndeki liman altyapısını hedef alan saldırıları da tahıl fiyatlarını yukarı çekti.


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön