29 / 04 / 2024

Kurbağalıdere için Araştırma Komisyonu kurulması önerildi!

Kurbağalıdere için Araştırma Komisyonu kurulması önerildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy’deki Kurbağalıdere’nin 3 yıldır süren ıslah çalışmalarına karşın çevre ve canlı sağlığına verdiği olumsuz etkilerin incelenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.



CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Ak Parti’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy’deki Kurbağalıdere’nin 3 yıldır süren ıslah çalışmalarına karşın çevre ve canlı sağlığına verdiği olumsuz etkilerin incelenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi. Gerekçede, şunlar kaydedildi:

“Yaz aylarında her yağmur sonrası Yoğurtçu Parkı dahil Kurbağalıdere güzergahında bulunan ev ve işyerlerini su basmış, Kadıköylüler maddi zarara uğramıştır. Açık kanalizasyona dönüşen Kurbağalıdere’den kaynaklanacak sağlık sorunları sadece çevre halkını değil, Bostancı’dan Moda’ya kadar deniz kıyısındaki tüm Kadıköylülerin sağlığını tehdit altına almaktadır. Yine derenin limitlerin çok üstünde kirli olmasının sebebinin projenin yanlış uygulanması olduğunu ifade eden Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre derenin denize döküldüğü noktadan ve Moda Sahili’nden alınan örneklerin analiz sonucunda Kurbağalıdere’deki bakteri sayısı en kötü kalitede yüzeysel sular için belirlenen limit değerin 40 katı olarak ifade edilmektedir.


Yüzde 100 arttı

İstanbul Tabipler Odası halk sağlığı uzmanları; Kurbağalıdere’den kaynaklanan enfeksiyon ve diğer sağlık problemlerinin 2013 yılına göre yüzde 100 arttığını yine Kurbağalıdere’den çıkan gazların uzun vadede insanlarda kalıcı ve önlenemeyecek sağlık problemleri çıkartacağını söylemektedirler.”


Milliyet



Geri Dön