24 / 12 / 2024

Küresel Altyapı Merkezi kurulacak!

Küresel Altyapı Merkezi kurulacak!

G-20'den dünya için yüzde 2.1'lik büyüme hedefi çıktı. Ayrıca büyüme düzensizliğini gidermek için 2018'e kadar 'küresel altyapı merkezi' kurulacak. Davutoğlu, bu süreçte KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiğini söyledi



Avustralya'nın Brisbane kentinde dün sona eren G-20 Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, çalışmaların 2015'te Türkiye'nin dönem başkanlığında devam edeceği ve sağlanan ilerlemenin 15-16 Kasım 2015'te Antalya'da düzenlenecek zirvede değerlendirileceği belirtildi. İki gün süren zirvenin sonunda yayımlanan bildiride yaşam standartlarının yükseltilmesi ve dünya genelindeki büyüme düzensizliğini gidermek için de 2018'e kadar küresel bir altyapı merkezi kurulması yer aldı. 


YENİ İŞ İMKâNI GELİYOR 

Bildirgede gelişmekte olan ülkelerin küresel değer zincirlerine daha fazla katılmasına olanak tanıyan politikaların önemi vurgulandı. İstihdam ve dengeli büyümeye dikkat çekilen bildiride şu ifadelere yer verildi: "Bu yıl G-20'nin gayri safi milli hasılasını 2018'e kadar fazladan yüzde 2 artırmak gibi iddialı bir hedef belirledik. IMF ve OECD analizlerine göre taahhütlerimizi yerine getirmemiz durumunda bu oran yüzde 2.1'e ulaşacak. Bu da küresel ekonomiye 2 trilyon dolar ekleyerek milyonlarca yeni iş oluşturacak. Büyümeyi arttırmak ve kaliteli iş imkânı sunmak için attığımız adımlar, Brisbane Eylem Planı ve kapsamlı büyüme stratejilerimizde belirlendi." Başbakan Ahmet Davutoğlu da Avustralya'da G-20 Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Brisbane Kongre Merkezi'nde uluslararası medyaya yönelik basın toplantısı düzenledi. 


KOBİ'LERİ GÜÇLENDİRMELİYİZ 

Davutoğlu, toplantıda alınan kararlar temelinde, gelişmekte olan düşük gelirli ülkelerin de bu sürecin bir parçası olmasını, sorunlarının ve endişelerinin dikkate alınmasını istediklerini söyledi. Küçük ve orta boy işletmelerin desteklenmesinin önemine işaret eden Davutoğlu, bunun kapsayıcı büyüme açısından önemli olduğunu, kavram olarak bunu ortaya koyduklarını ifade etti. Mümkün olduğu kadar kapsayıcı olacaklarını bildiren Davutoğlu, aynı zamanda daha fazla sektörel katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. 


TÜRKİYE YAKINDAN İZLEYECEK 

Büyümeyle ilgili değerlendirmede bulunan Davutoğlu, daha önce belirlenmiş olan ve Brisbane Zirvesi'nde de teyit edilmiş hedefleri sağlamaya çalışacaklarını belirtti. Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Tabii ki bu hedefler için çok çalışıldı. Türkiye bu noktada bu hedeflere ulaşma konusundaki çalışmaları yakından izleyecektir. Aynı zamanda küresel altyapı inisiyatifi Avustralya tarafından başlatılmıştı. Biz bunun da takipçisi olacağız." 


'İSTİHDAM OLMADAN DÜZEN OLMAZ'

Türkiye için başka bir konunun da istihdam olduğunu, 2008 yılındaki küresel krizle başlayan resesyonun çok önemli bir işsizliğe yol açtığını anımsatan Davutoğlu, bunun sadece rakamsal olarak değil aynı zamanda ödemelerde, maaşlarda da düşüşe sebep olduğunu anımsattı. Davutoğlu, "Türkiye olarak şunu düşünüyoruz, istihdam olmadan sosyal düzen olmaz. Baktığınız zaman birçok siyasi düzensizlik beraberinde yüksek işsizlik oranlarıyla geliyor ve KOBİ'ler bu noktada kurumsal bir omurga oluşturur işsizlikle mücadelede konusunda" diye konuştu.


2015 KÜRESEL KALKINMA YILI OLACAK

Birleşmiş Milletler sisteminin ve kalkınma çalışmalarının da gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin 2015'i küresel kalkınma yılı ilan ettiğini belirtti. Davutoğlu, G-20 ile başta az gelirliler olmak üzere gelişmekte olan ülkeler arasında köprü kurmaya çalışacaklarını söyledi. Yolsuzlukların kalkınma önündeki en büyük engel olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığında bu konuya da eğileceklerini bildirdi. Enerji konusuna da değinen Davutoğlu, dünyanın beşte birinin enerjiye erişemediğini söyledi.


Sabah


Geri Dön