17 / 05 / 2024

Küresel gıda fiyatları 2022 yılında tarihi bir rekora imza attı! En çok hangi ürünlerin fiyatı yükseldi?

Küresel gıda fiyatları 2022 yılında tarihi bir rekora imza attı! En çok hangi ürünlerin fiyatı yükseldi?

Önce pandemi ve kuraklık, ardından da Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yaşanan gıda krizi, geçtiğimiz yıl fiyatların tarihi seviyelere yükselmesine neden oldu.



FAO endeksinin 2022 ortalaması, bir önceki yıla göre yüzde 14,3 artışla 143,7 puan seviyesinde gerçekleşirken, endeks, 1990’da kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Bu endeks, 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 28,1 yükselmişti.

Küresel gıda fiyatları 2022 yılında tarihi bir rekora imza attı! En çok hangi ürünlerin fiyatı yükseldi?

2022 senesinde, FAO'nun tahıl, et, süt ürünleri ve bitkisel yağ fiyat endeksleri rekor seviyelere ulaşırken, Şeker Fiyat Endeksi 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Açıklamaya göre, Tahıl Fiyat Endeksi'nin enerji gibi üretim maliyetleri, olumsuz hava koşulları ve devam eden güçlü küresel gıda talebi gibi faktörler nedeniyle 2022'de yüzde 17,9 artması dikkati çekti.

Diğer yandan dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında yer alan Ukrayna ve Rusya arasında Şubat 2022’de başlayan savaş sonrası, başta buğday ve arpa olmak üzere Karadeniz ticaretinde aksama yaşanacağı korkusuyla gıda fiyatları yükselmişti

Yapılan anlaşmayla, Ukrayna’dan Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) destekli bir tahıl ihracat kanalının açılmasının ve üretici ülkelerdeki arzın artacağına yönelik beklentilerin ardından gıda fiyatları düşüşe geçmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön