27 / 04 / 2024

Türkiye’de gıda fiyatları artarken küresel piyasalarda 2 yılın en düşük seviyesinde!

Türkiye’de gıda fiyatları artarken küresel piyasalarda 2 yılın en düşük seviyesinde!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının iki yılın en düşük seviyesine gerilemesinin eylül ayında da değişmediğini açıkladı. Gıda Fiyat Endeksi Eylül'de bir önceki aya oranla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan oldu.



Pandemi döneminde artış gösteren gıda fiyatları özellikle 2023 yılı ile birlikte düşüş göstermeye başladı. Küresel piyasalarda bu düşüş devam ederken bu tablonun tam aksine Türkiye’de ise gıda enflasyonu tavan yapmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi'nin Eylül'de bir önceki aya kıyasla 0,1 puan azalışla 121,5 puan olduğunu açıkladı.

Mart 2022'de kırılan rekorun ardından fiyatlarda yaşanan düşüş, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yaygınlaşmaya başlayan gıda enflasyonunun artık daha düşük seviyelere inmesine yardımcı olacak. Küresel gıda fiyatlarındaki düşüşte en önemli etkinini bitkisel yağlardan geldiği belirtildi. Oldukça ucuzlayan bitkisel yağlar bu yılki düşüşün en önemli nedenlerinden biri olarak ortaya çıktı. Karadeniz bölgesinde yapılan ayçiçeği hasadı ve Güneydoğu Asya'daki palmiye mahsulleri eylül ayında fiyatları neredeyse yüzde 4 oranında aşağıya çekti.

 Türkiye’de gıda fiyatları artarken küresel piyasalarda 2 yılın en düşük seviyesinde!

ENDİŞELER DEVAM EDİYOR

Bloomberght.com’un haberine göre tahıl fiyatları bu yıl, Rusya'nın ikinci ardışık buğday hasadının küresel arzı desteklemesi yüzünden, hafif oranda bir artış gösterse de düşüş eğilimine devam ediyor.

Ayrıca Asya’da pirinç fiyatları, Tayland'daki daha iyi mahsulün Hindistan'ın ihracat kısıtlamalarının yol açtığı şokun hafifletilmesine yardımcı olması nedeniyle 15 yılın en yüksek düzeyinden iniş göstermeye başladı.

Küresel ölçekte bir diğer önemli gıda maddesi olan şekerin vadeli işlemleri, geçen ay on yıldan fazla bir sürenin en yüksek düzeyine çıktı. Hindistan'da muson yağış oranlarının son beş yılın en düşük düzeyinde görülmesi, ülkenin gelecek yıl yapılacak ulusal seçimler öncesinde yerel fiyatları kontrol altına almak için şeker ihracatını kısıtlayacağı yönündeki endişeleri de yükseltti.

İngiltere'de perakende gıda fiyatları Eylül ayında iki yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez inerken, Türkiye'den Kenya'ya kadar birçok ülkede maliyetler yükselme trendine devam ediyor.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön