Küresel ısınmaya karşı Güneş Evi!
Tükenen enerji kaynaklarına alternatif, kendi kendine yetebilen Güneş Evi projesi hayata geçiyor. Dışarıdan hiçbir enerji girdisi almayan ev dışarıya da hiçbir atık vermiyor
Nasıl bir konutta yaşıyor, ne tür yapılarda hayatımızı sürdürüyoruz? Bu yaşantı bize, yöremize ve ülkemize kaça mal oluyor? Hayatımızı kolaylaştıran, yaşam ve üretim kalitemizi artıran, yüzde 50'den başlayan enerji tasarrufu ve sağlıklı yaşam olanağı veren kullanım ve inşa yöntemleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını arayarak, tükenen enerji kaynaklarını verimli kulanma adına yıllardır araştırmalar yapan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, Diyarbakır Belediyesi ile Güneş Evi projesini hayata geçirdi. Proje yetkilisi ve AB danışmanı Erengezgin, AB fonlarının desteğiyle yapılan Güneş Evi'nin kendi kendine yetebilen bağımsız bir yaşam birimi olduğunu söyledi. Dışarıdan hiçbir enerji girdisi almayan evin, dışarıya hiçbir atık da vermediğini belirten Erengezgin, evin enerjisini güneşten, rüzgar ve toprağın sabit ısısı gibi kaynaklardan alacağını bildirdi. Türkiye'de ilk kez kendi kendine yaşayabilen bir evin üretildiğini vurgulayan Erengezgin, evin özelliklerini şöyle anlattı: "Ev kendini ısıtıp soğutabiliyor. Güneş enerjisinin elektriğe de dönüştürüldüğü ev, kendi aydınlatmasını sağlıyor. Güneşli saatlerde üretilen elektrik, hidrojene çevriliyor ve sıkıştırılarak depolanıyor. Ayrıca ev, ülkemizde çift sayaç uygulamasına geçildikten sonra, tükettiğinden fazla elektriği depolamadan devlete satabilecek, gerektiğinde geri alabilecek. Ev kullanım suyunu da yer altından temin ediyor. Kanalizasyon çıktısı ise biyolojik yöntemle arıtılarak, gübreye ve bahçe sulamasında kullanılan suya dönüştürülecek. Yağmur suyu da, yer altı deposunda saklanarak, bahçe sulamasında kullanılıyor. Mutfağında sadece güneş ve hidrojen enerjisi kullanılan ev, güneş ocağı ile yemek pişirebiliyor. Çatıdaki güneş kolektörlerinde ev kendi suyunu ısıtıyor. Aynı zamanda evlerde en süratli inşa sistemi olan ahşap ile, sıfır deprem riski sağlanacak. 120 metrekarelik evin sera bölümünde, evin ihtiyacı olan bazı sebzeler yetiştirilebilecek."
METREKARESİ 500 EURO
Model olarak Diyarbakır Sümerpark alanında inşa edilen ev tüm kamuya açılacak. Teknik donanım hariç, kapısı penceresi ve basit tesisatı dahil bitmiş metrekaresi 500 euroya mal olabilen böyle evler, yüzde 50 enerji tasarrufu ile hayata başlıyor. Yüzde 100 enerji tasarrufu için burada sözü edilen araç gereç işin içine girdiğinde ise toplam maliyet, metrekarede 750 euro oluyor. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi'nin (ICHET) ve ülkemizin önde gelen firmalarının desteklediği projenin, 2 ay sonra inşaatı tamamlanacak ve halka açılacak. Kendi enerjisini üretecek olan Güneş Ev, broşürler, kitapçıklar ve basılacak 10 bin CD ile t ü m dünyada tanıtılacak. (Bugün)