22 / 11 / 2024
fuzul

Küresel kriz gayrimenkul sektörünü küçültmedi!

Küresel kriz gayrimenkul sektörünü küçültmedi!

Küresel krizin, gayrimenkul sektörüne yönelik etkisinin sadece pazarın yapısını değiştirmekle sınırlı kaldığını belirten gayrimenkul uzmanı Kadir Yıldırım, 2011 yılı sonunda cumhuriyet tarinin en büyük satış oranına ulaşılacak dedi




Ev alacaklara da seslenen Yıldırım, Bütçeden çok evi kimin yaptığı daha önemli. Vatandaşlar, yapı kullanım izni ve iskan belgesi olmayan binalardan kaçınsınlar dedi.

KAVAKLIDERE RE/MAX Liderin kurucusu ve Brokerı Kadir Yıldırım, pek çok sektörde daralmaya neden olan ekonomik kirizin, gayrimenkul sektörüne zarar vermediğini söyledi. Küresel krizin, ekonominin amiral gemilerinden biri olarak gösterilen gayrimenkul sektörüne yönelik etkisinin sadece pazarın yapısını değiştirmekle sınırlı kaldığını belirten Kadir Yıldırım, İşini bilmeyenler için kriz her zaman vardır, işini iyi bilenler içinse kriz bir fırsattır. Krizler gayrimenkul sektöründe herkesin düşündüğünün aksine ikinci elde fiyatları düşürür, satışları düşürmez. 2011 yılı sonunda cumhuriyet tarihinin en büyük satış oranına ulaşılacak. 1 milyon 800 bin ile 2 milyon arası gayrimenkul tapuda el değiştirecek dedi.

200 kişiden biri alıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 24 yıl görev almasının ardından gayrimenkul sektörüne yönelerek kendi işini kuran Yıldırım, Başkentin gayrimenkul almadan önce nelere dikkat ettiğini  Ankara  Hürriyete anlattı. Konut satın almanın işlevsel, finansal, sosyal ve psikolojik riskleri olan bir karar olduğunu dile getiren Yıldırım, araştırmaya ayrılan hiçbir bütçenin yanlış yapılan yatırımdan daha pahalı olmadığını söyledi. Başkentte potansiyel alıcıların yeni bir konut satın alacaklarında pek çok soruya yanıt aradıklarını anlatan Yıldırım, Yaptığımız araştırmaya göre Ankarada alıcıların 200de 1i baktıkları yeni konutu daha ilk ziyaretlerinde satın almak üzere harekete geçiyorlar. Çünkü insanlar güven problemi yaşıyor. Geriye kalan 199 bakıcıyı alıcı haline getirmek benim gibi uzmanlara düşüyor. Ancak bu 199 kişinin de belli problemleri bulunuyor diye konuştu.

İlk tercih Çankaya

Gayrimunkul Uzmanı Kadir Yıldırım, yaptıkları özel bir araştırma sonucu Ankarada ev satın almak isteyen vatandaşların tercih ettikleri semtlerin başında yüzde 57 ile Çankayanın geldiğini belirtti. Çankayayı yüzde 22,5 ile Keçiören takip ederken alıcıların en az rağbet gösterdikleri semt ise yüzde 0,7 oranıyla Sincan bölgesi oldu. Yine aynı araştırmaya göre vatandaşların ev satın almak istemelerinin başında yüzde 57 ile oturmak geliyor. Ankarada yatırım amaçlı konut satın almak isteyenlerin oranı yüzde 28,5 olarak belirlendi.

Ankaralı cebine bakıyor

Ankarada ev satın almada vatandaşların tercih kriterlerinin en başında yüzde 59,9 oranıyla, Evin fiyatının bütçeme uygun olması seçeneğinin geldiğine dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti: 

Aslında bütçeden çok evi kimin yaptığı daha önemli. Vatandaşlar, yapı kullanım izni ve iskan belgesi olmayan binalardan kaçınsınlar. Tabi bunun yanında inşaat ve oturan kalitesi de önemli unsurlar. Gayrimenkul sektöründe hiç değişmeyen ve atalarımız tarfından söylenen Ev alma komşu al sözü halen geçerliliğini sürdürüyor.

Yüzde 86 3+1 istiyor

GAYRİMENKUL sektöründe Ankaranın yaşadığı bir diğer sıkıntı ise satın alınması düşünülen evin oda sayısı. Ankarada müteahhitlerin çoğu 4+1 ev ev yaparlar, belli bir çoğunluk da 1+1i önemser. Ancak satın alınması düşünülen evin olması istenen oda sayısı yüzde 85,7 ile 3+1 olduğu görülüyor. Satın almak istediği evin bedelini ödemek için banka kredisi kaynağı kullananların oranı yüzde 62,2. İnsanlar ev alırken malesef dolandırılıyor. Bir ev alıcıya asgari bir yıl içinde yüzde 20 kazandırmalı.

İstanbul konut üreticileri bu anlamda Ankaraya göre daha fazla kazandırıyor. Başkentin konut üretici firmalarının ise kalitelenme ihtiyacı var.
Hürriyet/Fatih TEKECİ


Geri Dön