27 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda neler oluyor? ABD’de açık iş sayısında tarihi düşüş yaşanıyor! Hemen bakın!

Küresel piyasalarda neler oluyor? ABD’de açık iş sayısında tarihi düşüş yaşanıyor! Hemen bakın!

ABD'de JOLTS Açık İş Sayısı, Temmuz ayında 8 milyon 827 bin ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Asya borsaları Çin’in faiz indirimine gideceği beklentisiyle yükselişe geçti.



Finans merkezlerinin gözü küresel piyasa verilerinde. Bunlardan birini de ABD Çalışma Bakanlığı açıkladı. Buna göre Temmuz ayına ait JOLTS Açık İş Sayısı verilerinde büyük düşüş yaşanıyor. Ülkedeki açık iş sayısı, Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla 338 bin düşerek 8 milyon 827 bine geriledi. Beklentilerin altında kalan açık iş sayısının bu dönemde 9 milyon 500 bin düzeyinde olması bekleniyordu.

Art arda 3 aydır düşüş yaşanan açık iş sayısı, ilgili dönemde Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. Açık iş sayısı, Haziran ayında ise 9 milyon 165 bin olarak gerçekleşmişti. Bloomberght.com’un haberine göre bu dönemde açık iş sayısının azaldığı sektörler arasında profesyonel ve ticari hizmetler, sağlık hizmetleri ve sosyal yardım, eyalet ve yerel yönetimler, eğitim ve federal hükümet bulunuyor. Aynı dönemde bilgi, ulaşım, depolama ve kamu hizmetlerinde ise açık iş sayısı artış gösterdi.

İşe alım sayısı da Temmuz ayında 167 bin düşerek 5 milyon 773 bine indi. Ülkede işten çıkarılan ya da işinden ayrılanların sayısı ise aynı dönemde 208 bin azalışla 5 milyon 483 bine düştü. Analistler, iş gücü talebinin bir ölçütü olan açık iş sayısındaki düşüşün, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası sıkılaştırmasının ardından iş gücü piyasasının kademeli olarak yavaşladığını gösterdiğini ifade etti.

ASYA BORSALARINA ÇİN DESTEĞİ

Asya borsaları Çin’in faiz indirimine gideceği beklentisiyle yükselişe geçti. Asya borsaları ABD’yi takip ederek yükseliş gösterdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0,8 yükseliş sağladı.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,6, Hong Kong’ta Hang Seng yüzde 0,4 yükseliş yaşadı. Çin’de Şanghay Borsası ise sınırlı yükseliş gösterdi. Çinli bankaların büyümeyi desteklemek için mevduat faizlerinde ilave indirim yapmayı gündemlerine aldıkları belirtildi.

State Street Global Markets’tan Dwyfor Evans bu tür politika değişikliklerinin kısa vadeli algı için iyi olduğunu belirterek “Ancak yatırımcıların beklemede kalmasına neden olan daha büyük problemler yaşanıyor” yorumunu yaptı.

New York borsası, iş gücü piyasasına yönelik son verilerin ardından ABD Merkez Bankası'nın eylülde faiz artırımlarına ara vereceğine dair beklentilerin yükselmesi ile dün günü yükselişle bitirmişti. Apple ve Nvidia hisseleri dünkü ralliye öncülük ettiler. Dolar endeksi bugün yükseliş gösterirken, çoğu büyük para birimi ise düşüş yaşadı. Hong Kong doları 1985’ten beri aylık olarak en büyük kaybını yaşadı.


 

 


Geri Dön