03 / 05 / 2024

Küresel tahviller son 15 yılın zirvesinde!

Küresel tahviller son 15 yılın zirvesinde!

Amerika 30 senelik hazine tahvili, 2023’ün başından bu yana maksimum seviyesine ulaştığı gibi aynı zamanda 2011 yılından bugüne kadarki en yüksek noktaya ulaştı. Diğer referanslar da 2008 yılı seviyelerine dönüş yaptı.



Amerika’nın perşembe günü erken saatlerinde başlayan işlemlerinde 30 senelik hazine tahvili getirisi, son senenin zirvesini hafif bir şekilde aşarak 7 baz puan kadar arttı ve yüzde 4,42 bandına ulaşırken, 31 Temmuz 2023 tarihinde yüzde 4’ün altındaydı. Amerika’nın 10 senelik getirisi ise yüzde 4,31 bandına ulaştı ve geçen yılın zirvesine birkaç baz puan uzaklıkta kaldı. Benzer biçimde, İngiltere’nin 10 senelik getirisi 15 senenin maksimum düzeyine sıçradı ve Almanya’da ise 2011 yılından bugüne kadar maksimum seviyeye yaklaştı.

 Küresel tahviller son 15 yılın zirvesinde!

paraanaliz.com’un haberine göre, Amerikan ekonomisinin Federal Rezerv faiz oranlarında ki sert ve hızlı yükselişin resesyon meydana getireceği beklentilerine karşı koyması neticesinde, hazine tahvilleri küresel borç satışını liderlik etti. Çarşamba günü kamuoyuyla paylaşılan toplantı tutanaklarına göre, son gerçekleştirilen politika toplantısındaki yetkililer enflasyonun düşmeyeceğinden korkuyor ve bu da daha fazla faiz artışının gerektiğine işaret ediyor.

Öte yandan, Pacific Investment Management Finansman Başkanı Jerome Schneider, “Enflasyonun kontrol altında kalmasını sağlamak amacıyla 2023’ün ilerleyen dönemlerinde ilaveten bir Fed faiz artışının muhtemel olduğunu tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haftalık işsizlik müracaatlarının rakamları, işgücü piyasasının kuvvetli olduğuna ilişkin sinyaller sunduktan sonra, hazine tahvil getirileri bulundukları düzeylere yakın kaldı.

 Küresel tahviller son 15 yılın zirvesinde!

Varlık sınıfındaki satışa katkı sunan bir diğer etken ise, gelişmiş dünyanın minimum faiz oranlarına ve bu kapsamda, ultra kolay para politikasına sahip Japonya’nın, perşembe günü 20 senelik tahvilleri sattığında zayıf yatırımcı ilgisiyle karşı karşıya kalması oldu.

Bunun yanı sıra, global hükümet tahvillerinin toplam getirisi üzerine bir Bloomberg endeksinin getirisi, çarşamba günü yüzde 3,3 oranına çıkarak 2008 yılı Ağustos ayından bugüne kadarki maksimum seviyeye ulaştı. Küresel çaptaki devlet tahvilleri, yatırımcılara 2023 senesinde yüzde 1,2 oranında kayıp yaşattı. Bu da Bloomberg’in ana borç endeksleri arasında en kötü performansa sahip varlık sınıfı durumuna geldi.

DEGÜDER Başkanı Türkkan’dan korkutan açıklama! ‘Olası İstanbul depreminden 3,5-4 milyon insan etkilenebilir!’

TCDD çok sayıda personel alacak! Başvuru şartları ve son başvuru tarihi belli oldu! Acele edin!

A101’de Öncü domates salçası 99,90 TL’ye, tam yağlı beyaz peynir 64,50 TL’ye, iri kuru fasulye 38 TL’ye düştü!

Geri Dön