Kuşadası Körfezi'ne son dakika deprem uyarısı: 7'den büyük deprem bekleniyor mu? TÜBİTAK Başkanı tek tek açıkladı!
İzmir Seferihisar'da 3 sene önce yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremden sonra Kuşadası Körfezi içinde fay zonu üzerinde yapılan araştırma bitirildi. Peki bölgede 7'den büyük deprem bekleniyor mu? İşte ayrıntılar...
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Kuşadası Körfezi’nde yapılan deprem araştırmasının tamamlandığı bildirildi. Proje çerçevesinde, 2021 ve 2022 yıllarında iki bilim seferi gerçekleştirildi. Proje aynı zamanda Ege Denizi’nde hem ulusal hem de uluslararası sularda tamamen ulusal destekle gerçekleştirilen ilk milli deniz araştırma projesi oldu.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, çalışmanın sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulundu ve TÜBİTAK olarak, İzmir depreminden hemen sonra ilgili kurum, kuruluşlarla ilk kez uluslararası kara sularda kendi araştırma gemileri ile araştırma yaptıklarına dikkat çekti.
KUŞADASI KÖRFEZİNDE 7'DEN BÜYÜK DEPREM OLUR MU?
NTV'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Hasan Mandal, 20’nin üzerinde araştırmacının, iki sene boyunca Kuşadası Körfezi’nde incelemelerde bulunduğunun altını çizdi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, bu bölgede aktif faylar olduğunun tespit edildiğini dile getiren Hasan Mandal, "Yüksek büyüklük diye ifade edilen 7’nin üzeri gibi böyle bir depremi, Kuşadası Körfezi odaklı olarak yaşama olasılığımız sınırlı" dedi.
Mandal, bu bölgede, orta büyüklük şeklinde ifade edilebilecek 5-6 büyüklüğünde depremler üretebilecek aktif başka fayların olduğuna vurgu yaptı. Ancak bunların da yıkıcı noktada olan boyutlar şeklinde değerlendirilmediğini aktardı.
KÖRFEZ'DEKİ FAYLARDA SİSMİK AKTİVİTE GÖRÜLECEK
Prof. Dr. Hasan Mandal, bölgedeki aktif fayların tamamının tarandığına dikkat çekti ve körfez içinde yer alan fayların üzerinde sismik aktivite görülmeye devam edileceğinin altını çizdi.
Mandal, İzmir’in kara kesiminde de aktif fayların olduğunu işaret etti ve açıklamasını "Hepimiz bu deprem gerçeğinin içerisindeyiz. O sebeple hiç bir zaman tedbiri elden bırakmamalıyız" ifadelerini kullanarak tamamladı.
Bunları yanı sıra, "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu Tanıtımı ve İmza Töreni" Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde geçtiğimiz günlerde yapıldı.
Proje ile diri faylar ve fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli çalışmalar sürdürülmesi ve bu kapsamda “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”nın güncellenmesi hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinatörlüğünde, AFAD ve MTA iş birliğinde yapılacak olan projeyle Türkiye diri faylarının paleo-sismolojik özelliklerinin inceleneceğine dikkat çekti.
Ayrıca, Kacır, "Diri fayların geometrilerini, depremlerin tekrarlanma periyotlarını, son yüzey kırılması tarihlerini ve kayma hızlarını ve her bir depremdeki ortalama kayma miktarını tespit etmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hatay'da deprem oldu! SON DAKİKA: AFAD ve Kandilli açıkladı!
Mikro evlere olan talep artıyor! Mobil gecekondularda ise çöküntü alanlar doğuyor
2023 deprem konutları ne zaman teslim edilecek?