28 / 04 / 2024

Mikro evlere olan talep artıyor! Mobil gecekondularda ise çöküntü alanlar doğuyor

Mikro evlere olan talep artıyor! Mobil gecekondularda ise çöküntü alanlar doğuyor

İstanbul’da olası bir deprem olması durumu ve yaşanılan korku, fahiş konut fiyatları mikro evlere olan talebi ikiye katladı. Buna göre büyüklüğü 10 ile 30 metrekare arasında değişen Tiny House tipi evlerin rakamları 450 bin Türk Lirası ile 1 milyon Türk Lirası arasında değişiyor. İşte merak edilen a



Yüksek Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, “Tiny house ve hobi bahçeleriyle tarım alanlarına, kırlara altyapısız yapıların kurulması, geleceğin çöküntü alanları olarak doğuyor" uyarısında bulundu.

Buna göre tarla ya da bahçeler üzerine kurulan bu evlere, hem fiyatı, kolaylığı, tatil amaçlı kullanımı hem de depreme karşı olan daha güvenli görülmesinden dolayı ilgi giderek artıyor. Fakat bu tablonun şehirlerin alt yapısına ilişkin bazı sorunları da beraberinde getirdiğini dile getiren Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı ve İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, yaklaşan yerel seçimler öncesinde vatandaşlara uyarılarda bulundu.

dunya.com'dan Hamide HANGÜL'ün haberine göre; Tiny house ve hobi bahçesi olarak bilinen tarım alanlarına, kırlara teknik ve hukuki altyapısı olmayan yapıların kurulduğuna dikkat çeken Hüseyin Oflaz, “Aslında geleceğin çöküntü ve dönüşüm alanları bugünden oluşuyor. Bu hareket devam ederse, gelecekte tıpkı metropollerde uzun yıllar ıslah edilemeyen, yıkmakta zorlanılan ama yıkılmadığında da şehrin alt yapısını, sosyolojik yapısını bozarak sorunlarını artıran gecekondulaşma gibi bir sorunu köylerde yaşıyor olacağız” diye konuştu.

Mikro evlere olan talep artıyor! Mobil gecekondularda ise çöküntü alanlar doğuyor

HOBİ BAHÇELERİ KALICI İKAMETGAH OLARAK KULLANILIYOR

Yüksek Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz ayrıca; Hobi bahçelerinin gerçekten hobi için kullanılmasında sakınca olmadığını kaydederek, bu alanların son zamanlarad artık kalıcı ikametgah gibi kullanılmaya başlandığını anlatarak, “Planlamasız her türlü yapı bölgesi ve bölgenin geleceği için tehlikedir” uyarısı yaptı.

HUKUKİ ALTYAPI OLDUĞU ZAMAN YAPILAR YIKILIYOR

Herkes gözüne kestirdiği bir tarlanın içine tiny house yapamaması gerektiğini belirten Oflaz, " Kanalizasyon tarım toprağına mı boşaltılacak. Tarım arazilerine zarar vermek hiç kimsenin yararına olacak bir durum olamaz. Yatırım yapanlar bilsin ki hukuki altyapısı hazır olduğunda, bu yapılacak yıkılacak" dedi.

Atlas Group: Minimalizm kendini gayrimenkulde tiny houselar ile gösterdi!

Tiny House’a uygun arazi fiyatları yüzde 100 arttı! Tiny House yapımına en uygun iller hangileri? 


Geri Dön