27 / 04 / 2024

Kuşadası Limanı'na yeni imar planı!

Kuşadası Limanı'na yeni imar planı!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarlığı, özellikle esnafın ve limanın geleceği açısından tartışmalara yol açan imar planını askıya aldı, yeni plan için 17 Aralık'ta toplantı yapılacak



Kuşadası Limanı'nın Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra büyük tartışmalara yol açan yeni imar planıyla ilgili sürecin dondurulduğu açıklandı. Kuşadası Limanı'nda tartışmalara yol açan yeni imar planı masaya yatırıldığı toplantıya katılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, "İtiraz edilen imar planını askıya aldık. Bakanlık, belediye ve firmanın yapacağı görüşmelerde Kuşadası halkının istekleri doğrultusunda yeni imar planı yapılacak" dedi. Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün de, "14 bin imzalı tepkimize bakanlık hassasiyet gösterdi ve plan donduruldu. Yeni plan için ilk toplantıyı 17 Aralık'ta gerçekleştireceğiz" dedi.

Gündemden düşmeyen Kuşadası Limanı'nda mahkemelik olan mevcut işyerlerinin yanında son olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yeni bir imar planı hazırlanmış ve plan ile aralarında Kuşadası Balıkçı Barınağı ile sahildeki Atatürk Anıtı'na kadar olan bir bölüm imara açılmıştı. Bakanlığın bu yeni planının ardından Kuşadası Belediyesi'nin de içinde bulunduğu Kuşadası Liman Platformu oluşturulmuş ve planın iptal edilmesi için imza kampanyası başlatılmıştı. Yaklaşık bir ay içinde 14 bin imza toplandı ve bu imzalarla birlikte Kuşadası Belediyesi başta olmak üzere çeşitli meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri yeni imar planına itiraz etti.

Kuşadası'nda tepki yaratan yeni imar planıyla ilgili gelişmeler Kuşadası Ticaret Odası'nda, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'un başkanlığındaki toplantıda masaya yatırıldı. AK Parti Aydın milletvekilleri Mehmet Erdem, Atilla Koç, Ahmet Ertürk, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Belediye Başkanı Esat Altungün, Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Ege Liman İşletmeleri yetkilileri ve sivil toplum temsilcileri toplantıya katıldı. Limanla ilgili Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Kuşadası Kruvaziyer Limanı ve Koltuk Limanı, 1/5000 ölçekli nazım plan değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliği kararına, Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Liman Platformu, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılan itirazlar değerlendirildi.

ORTAK AÇIKLAMA
2.5 saatlik toplantının ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç ve Kuşadası Belediye Başkanı Altungün ortak açıklama yaptı. Müsteşar Kıraç, "Kruvaziyer turizmin ve Kuşadası Limanı büyük önem taşımaktadır. Toplantı yeni imar planının ardından yaşanan tartışmalarda tarafların birbirini anlaması açısından son derece başarılı geçti. Ortak bir noktada buluşulması için önemli bir mesafe alındı. Bu amaçla, yeni imar planıyla ilgili süreci ve işlemleri dondurduk. Bakanlık, belediye ve limanı işleten firmanın katılımıyla yeni imar planının oluşturulması yönünde bir araya geleceğiz. Kuşadası halkının evet diyeceği bir noktaya gelinmesi için ödünler verilecek. Bundan sonra yapılacak yeni imar planı ele alınacak ve toplantılarda her kesimin kabul edeceği bir planı oluşturacağız" dedi.

MÜCADELE ETTİK
Altungün de, "Yeni imar planına 14 bin imzalı tepkiye bakanlığın gösterdiği hassasiyetle önemli bir noktaya gelindi. Yeni imar planıyla ilgili süreç donduruldu. 17 Aralık'ta yeni imar planı oluşturmak için bakanlık, belediye ve firma yetkilileriyle bir araya geleceğiz. Amacımız hem kruvaziyer turizminin gelişimini hem de Kuşadası'nın çıkarlarını yansıtacak yeni bir plan oluşturmak" dedi.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da, bakanlığın Kuşadası Limanı'yla ilgili yeni imar planı tartışmalarının tüm Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi. Coş, "Sürtüşmeler kimseye fayda sağlamaz. Bir tarafta bölgede yatırım içinde bulunan işletmeci firma, diğer tarafta yerel yönetim ve örgütler... Mutlaka ortak bir paydada buluşulmalı" dedi.

NE DEDİLER
Ahmet Ertürk (AK Parti Aydın Milletvekili): Kuşadası'nda vatandaşın istemediği hiçbir düzenleme yapılmayacak. Limanı işleten firma daha büyük gemiler gelsin, turist sayısı artsın diye üçüncü bir mendirek istiyordu. Balıkçı barınağının yeri değişecekti. Kuşadası halkı bunu istemedi. İmza toplanmış. Biz de Bayındırlık Bakanı ile görüştük. Kruvaziyer limanını geliştirecek, halkı da memnun edecek bir düzenleme için çalışıyoruz.

Mehmet Erdem (AK Parti Aydın Milletvekili): Bayındırlık Bakanlığı'nın hazırladığı plan yeniden masaya yatırılacak. Belediye, limanı işleten yatırımcı, bakanlık, ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri doğrultusunda plan yeniden dizayn edilecek. Halkın talepleri dikkate alınarak ortay yolu bulacağız. Limanın geliştirilmesi Kuşadası'na kruvaziyer gemileriyle gelen turist sayısının 650 bine çıkması anlamına geliyor.

Fatih Atay (CHP Aydın Milletvekili): Plan ile ilgili toplantıya muhalefet partilerine mensup milletvekilleri çağrılmadı. Bunun hesabını mutlaka soracağız. Yeni düzenleme denilen şey aslında liman işletmesinin daha çok para kazanmasına yönelik bir imar değişikliğiydi. Oradaki balıkçı barınağı yok olacaktı. Bu planın iptali ve uygulanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız.
YeniAsır/Ufuk Baksi


Geri Dön