Kuşadası Mimarlar Odası'ndan belediyelere sahil projesi önerisi!
Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği, hem Aydın Büyükşehir, hem de Kuşadası Belediyeleri’ne önerileri rapor ve proje olarak sundu. Oda temsilciliği toprak saha ve Tariş alanının birlikte ele alınması gerektiğini belirtti.
Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği, toprak saha ve Tariş alanı ile birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, hem Aydın Büyükşehir, hem de Kuşadası Belediyeleri’ne önerileri rapor ve proje olarak sundu.
Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, Kuşadası sahilinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirterek, “ Belediye başkanlarımıza, Bu güne kadar Kentimizde yapılan en önemli hatalardan birinin, lokal olarak yapılan planlamalar olduğunu, Kentsel planlamalar kent geneli göz önüne alınarak ve birbirine bağlantılı olarak yapılması gerektiğini, bu nedenle; tariş ve eski futbol sahası arazisinin ayrı ayrı projelendirilmemesini, iki arazinin, limanın çevresinin, liman ile marina arası sahil bölgesinin ve Kasım Yaman parkının bir bütün olarak düşünülerek projelendirilmesi gerektiğini; Kuşadası nın vitrini olacak bu bölgenin uzman büro ve ekipler eşliğinde ilgili kurum ve kuruluşların önerileri ışığında, örnek bir planlamanın yapılması gerektiğini söyledik “ dedi.
Tariş, Eski futbol sahası, sahil ve Kuşadası’nın ana sorunlarına yönelik proje ve uygulamaların Büyükşehir ve Kuşadası Belediyesi birlikteliğinde diyalog içinde yapılmasından yana olduklarını kaydeden Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, “ Kurumlar arası diyalog sorunları, Kişilere, Kurumlara ve en önemlisi de Kuşadası’na zarar vermektedir. Umarız önümüzdeki günlerde bu sorun aşılır. Sürdürülebilir turizm için, sağlıklı, yaşanılabilir, kaliteli ve insan odaklı bir kentleşmenin oluşturulması gerekir. Bunu sağlanması için; Kuşadası’nda aktif ve konunun paydaşı olabilecek, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, Üniversite vb kurum ve kuruluşların katılımı ile, Yarışma veya uzman bürolar eşliğinde, Kentin sorunlarından biri olan sahilin bütününün, kentin vitrini olacak örnek bir planlanma ve proje ile yapılması gerekir “ diye konuştu.
Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği tarafından Sahil, Atatürk Bulvarı, Tariş arazisi ve toprak saha ile ilgili olarak belediyelere verilen rapor şöyle: “ İlçemiz yıllarca plansız kentleşmiştir, haksız rant baskısı karşısında yapılan uygulamalar sonucu kentin sosyal donatı alanlarına yeterince önem verilmemiştir. Aşırı betonlaşmış kentimiz için Tariş arazisinin de bulunduğu Atatürk Bulvarı sahil bandı en önemli değerlerimizden biridir. Kentimizde trafik tıkanıklığı ve otopark sorunu olan bulvardan biride Atatürk bulvarıdır. Bulvarda iki şeridin biri araç parkı olarak kullanıldığından, kalan tek şerit, tur otobüsleri, toplu taşım ve özel araç trafiğini kaldıramaz durumdadır, ve bu durum yayaların rahat dolaşımını engellenmektedir. Bu nedenle öncelikle otopark sorununu çözmek gerekmektedir. Bu sorunu çözmek için en iyi alternatif, Atatürk bulvarında tüm otoparkların kaldırılması şartı ile Tariş ve eski Futbol arazisinde yeraltına iki katlı otopark yapılabilir. Dolayısı ile sahil bandının, Atatürk bulvarının iki şeridinin otopark olarak kullanılmasına gerek kalmayacaktır. Atatürk caddesini otoparktan ve ağır taşıt trafiğinden arındırmak, yayaların rahat ve huzurlu ortamda sahil bandını kullanmaları için gerekmektedir. Bunun için Atatürk bulvarındaki trafik yoğunluğunu bu bulvara paralel bir üst ana bulvar olan Candan Tarhan bulvarına kaydırmak gerekir. Devlet hastanesi kavşağından boyalık kavşağına kadar akan trafiğe sahip bir ana bulvar oluşturulabilir. Atatürk bulvarının bir bölümünü (avcılar kulübü ile yat limanı arası) yavaşlatılmış tek yön yola, hatta yaz aylarında, taşıt trafiğine saatli kapalı kontrollü yaya yolu şekline dönüştürülebilir. (kent ulaşım master planlarının güncellenmesi devamında) Bunun devamında liman çevresinden yat limanına kadar ( Tariş ve eski futbol sahasını da kapsayacak) yeni bir düzenleme, proje yapılmalıdır. Öncelikle liman çevresindeki görsel çirkinlik arz eden eski belediye yapılarının yıkılarak, yeşil alan ve meydan olarak düzenlenebilir. Gemilerin limana yaklaşımında yolcuların kentin önemli değerlerinden biri olan kervansaray ve Barbaros caddesini algılamaları sağlamalıdır. Turistlerin gemiden inip kente taşıt yolundan yürüyerek ulaşımı yerine, terminal binasından çıkıp direk barboros caddesine geçişlerinin sağlaması gerekir. Bunun için balıkçı barınağının bir bölümüne dolgu veya balıkçı barınağında kentin simgelerinden biri haline gelecek bir köprü yapılabilir. Balıkçı hali ve balıkçı kahvesi bu alanın uygun bir köşesinde tek katlı olarak oluşturulabilir. Kalan alan (Kutes e kadar) kent meydanı olarak kullanılabilir. Kutes ten yat limanına kadar olan sahili, Kasım Yaman parkını, Tariş ve eski futbol sahasını kapsayacak bir alanda, kentin ihtiyacı olan yeşil alan, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk Oyun alanları, eğlence, sportif, ve kültürel alan vb. gibi sosyal donatı alanları oluşturulabilir.
Tariş Arazi;
Yeraltında yapılacak iki katlı otopark sahildeki park sorununu çözecektir. Üzerinde her ne kadar birkaç tarihi bina tescilli olsa da bir tanesi (en önde güney köşede bulunan bina) tarihi yapı niteliğindedir. Bu binanın restore edilerek, küçük bir müze veya sergi amaçlı kullanılabilinir. Bir odası yaz aylarında bahçesinde çay kahve ihtiyacına cevap verecek çay ocağı amaçlı kullanılabilir. Diğer depo görüntüsünde olan yapıların tarihsel değeri olduğunu düşünmemekteyiz. Bunlar yıkılabilir yerini yeşil alana bırakabilir. Arazinin tümü ağaçlandırılarak, yürüyüş yolu, çocuk oyun, gençlik eğlence alanları, açık sergi alanları, en dipte anfi tiyatro vb. aktivitelerin yapılacağı sosyal donatı alanları oluşturulabilir.
Eski futbol sahası;
Kuşadası belediyesinin yaptırdığı projeyi incelediğimizde; yeraltında yapılacak iki katlı otopark sahildeki park sorununu çözeceği için olumlu bir düşünce. Fakat eski futbol sahası olan arazinin üzerinde yapılan restoranlar, kafeler, hamam, sauna, fitness vb mekanlar ile yaklaşık 2500 m2 taban alanlı yaklaşık 4500 m2 ye yakın yapılar amacını aşmıştır. Kamu alanına cafeler, restorantlar, dükkanlar, apartlar, fitness hamam sauna vs gibi mekanlar kira veya gelir getirmesi amacı yapılması yanlıştır. Yönetimler geçicidir. Bu güne kadar ki yönetimler bu tür belediye mülklerini yandaşlarına peşkeş çekmişlerdir. Projenin bu kısmına karşıyız. Kamuya ait spor tesisi olarak planlanmış parsele bu yoğunlukta yapı yapma tasarrufu yanlıştır. Zaten yoğun yapılaşmış olan bölgede yeşil alana ihtiyaç vardır. Yapılacak kapalı mekanların gömülü olarak yapılması, Üstünün ağaçlandırılıp çocuk ve gençlere yönelik spor, eğlence, sosyal ve kültürel açık alanların yapılması gerekir. Ayrıca kamuya ait bu tür planlamalarda meslek odalarının S.T.K ların ve halkın görüşü alınarak uzman bürolar eşliğinde projelendirilmesi gerekirdi “
Milliyet