26 / 12 / 2024

Kuşadası'nda AVM inşaatı toprak kaymasına yol açtı!

Kuşadası'nda AVM inşaatı toprak kaymasına yol açtı!

Kuşadası'nda izinsiz AVM inşaatı için izinsiz olarak yapılan kazı, toprak kaymasına yol açtı. Riskli bölgede 203 dairenin bulunduğu üç site boşaltıldı. Bir aydır otelde kalan 223 kişi duruma isyan etti..



İzmir ve çeşitli yerlerde alışveriş merkezleri bulunan Başterziler şirketi, 1.5 yıl önce Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki Kadınlar Denizi Mahallesi'nde de bir AVM yapmak için kazıya başladı. İzinsiz yürütülen kazı, yerel seçimlerde başkanın değişmesi üzerine iki kez mühürlendi. Ceza kesilen şirket iddiaya göre fore kazıkları yeterli ve standartlara uygun olarak yapmadığı için bölgede başlayan kısmi kaymalar, sonbahar yağmurlarıyla arttı. Bu gelişmeler üzerine inşaatın yanında bulunan Mücella Emgin, Özgün ve Dergah sitelerinde valilik, kaymakamlık ve AFAD ekipleri tarafından yapılan incelemede 7 santimetreye varan kaymalar tespit edilince, riskli 120 dairenin boşaltılmasına karar verildi. 14 Kasım'da 63 daire daha boşaltılarak mühürlendi. Bazı daire sahipleri yakınlarının yanına taşınırken, 223 kişi belediye tarafından bir apart otele yerleştirildi. Bu arada Mustafa Adalıoğlu Camisi de hizmete kapatıldı. Belediye kaymayı önlemek için, kazılan alanı doldurdu. Bir aydır "zorunlu tatil" yapan mağdurlar ise zamanında önlem alınmamasına ve belirsizliğe isyan etti.


'ÇOLUK ÇOCUK PERİŞANIZ' 

Mücella Emgin Sitesi yöneticisi Şerif Ertuğrul Sungur, "Kaymakamlık ve belediye yardımcı olmaya çalışıyor ama tahliyenin üstünden 27 gün geçmesine rağmen, kararın tebliği dışında net bir bilgi verilmedi. Sürecin 20 günle bir yıl arasında sürebileceği gibi söylemlerle oyalandık. Biz mülteci değil, dünyaca ünlü Kuşadası'nın en önemli mahallesinden gayrimenkul almış hak sahipleriyiz. Evlerimizin tamamının ruhsatı, yapı kullanım belgesi gibi tüm evrakları var. Mağduruz, hukuki yollarla mücadele edeceğiz" dedi. Mağdur olduklarını söyleyen vatandaşlardan Sadri Zengin "Eğer kütlesel bir kayma olursa 3 sitedeki blokların da yıkılma ihtimali 

varmış. Kaymakamlık ve belediye de herhangi bir can kaybının yaşanmaması için bizleri tahliye ederek evlerimizi mühürledi. Kuşadası Belediyesi ilk etapta battaniye, soba, ocak, su ve mutfak ihtiyaçlarımızı temin etti ve bir apart otele yerleştirdi. Ancak elektrik kesintilerinden dolayı ısınmada zorluk çektik. Daha sonra şimdi kaldığımız apart otele yerleştirildik. Çoluk çocuk perişanız. Önümüzde uzun bir süreç var. Kaymayla ilgili 2 rapor hazırlandı. Raporlardan biri kazıyı yapan şirketi, diğeri karayollarını suçluyor. Şu anda üniversiteden gelecek raporu bekliyoruz" diye konuştu. Mağdurlardan Yurdagül Zengin ise şunları söyledi: "2 çocuk ve 3 yetişkin, 2 odalı bir yere sıkıştık kaldık. Burasıyla da 2 aylık anlaşma yapılmış. Sonrası belli değil. Evlerimiz ne durumda, ne olacak bilmiyoruz. Yağmurların ardından tekrar bir ölçüm daha yapılacakmış." 


BELEDİYE: 2 KEZ CEZA KESİP MÜHÜRLEDİK

Kuşadası Belediyesi'nden yapılan açıklamada ruhsatı olmadığı için 8 Mayıs'ta mühürlenen inşaata ceza kesildiği, çalışmanın sürmesi üzerine ertesi gün yeniden ceza kesildiği belirtildi. Yetkililer firmaya sadece fore kazıkların tamamlanması için izin verildiğini vurguladı. 


Sabah


Geri Dön