Kuşadası'ndaki gayrimenkul fiyatlarına Afgan dopingi!
Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Kuşadası Emlakçılar Derneği Başkanı Müslüm Yıldırım, Afganlar’ın Kuşadası’nda yatırımı tercih ettiğini, bu durumun arsa fiyatlarını 5 kata kadar yükselttiğini vurguladı. Bölgede, kiralık evler de karaborsaya düştü.
Taliban’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve elinde sermaye birikimi bulunan Afganların Kuşadası’nda gayrimenkul alım-satım işine girmeleri, ilçede konut ve arsa fiyatlarını uçurdu. Dünya Gazetesi'nden Ayşe Yılmaz'ın haberine göre; Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Kuşadası Emlakçılar Derneği Başkanı Müslüm Yıldırım, birikimi bulunan Afganlar’ın Kuşadası’nda yatırımı tercih ettiğini, her geçen gün kış nüfusu yükselen ilçede, emlak talebinin de buna paralel artış gösterdiğini belirtti. Yıldırım, bu durumun arsa fiyatlarını 5 kata kadar yükselttiğini vurguladı.
Kovid-19 salgınında Kuşadası’nın faal nüfusunun 200 binlere dayandığına dikkat çeken Yıldırım, villa, yazlık ve bahçeli konutlara olan talebin de her geçen gün artış gösterdiğini dile getirdi. Taleple beraber yatırımlar ve fiyatlardaki ivmenin de sürekli arttığının altını çizen Yıldırım, “Pandemide 9 günlük açılmada ilçeye 400 bin giriş olmuştu. Gelenlerin hepsi burada kaldılar. Yazlık site bölgelerinde, kışları bir tane insan göremediğimiz yerlerde şimdi marketler bile kapanmadı. Kış nüfusu 200 binleri buldu. Böyle bir göç olunca bu durum fiyatlara yansıdı ve talebi de arttırdı. Talep artınca yatırımlar da hız kazandı” açıklamasında bulundu.
Kiralık ev karaborsada
Nüfusun yükselmesiyle ilçede kiralık konutların adeta karaborsaya düştüğünw vurgu yapan Müslüm Yıldırım, “Kuşadası’nda kiralık ev bulabilme şansınız çok az. Pandemi öncesi 550 bin liraya ev alan müşterimizin kira geliri 600 TL idi. Ama şimdi bu rakamlar her anlamda katlandı. Bu artışlar Aydın genelini de etkiliyor. Kuşadası’nda ev bulamayan ya da alamayan vatandaşlar en yakın kentler olan Selçuk, Söke ve Efeler’de ev arayışına girdi” ifadelerini kullandı.
Satacak arsa kalmadı villalar 7 milyon TL oldu
Bugün Kuşadası’nda 7 milyon TL'ye lüks evlerin satıldığını, fiyatların her geçen gün yükseldiğini ve bunun vatandaşa yansımasının çok keskin olduğunu belirten Müslüm Yıldırım, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Önceden 650 bin liraya bir daire ya da 10 yıllık bir yazlık ev alabilirdiniz. Şu an daire fiyatları ortalama 2 milyon liraya, yazlık evlerin fiyatı ise 3 milyon TL’ye dayandı. Yani makas açıldı. 7 milyon TL’ye kadar çıkan fiyatlar var. Geçen yıl yaşadığımız depremde çok sayıda ev zarar gördü. Dolayısıyla vatandaşlar yeni binalara yöneldi. Yeni binalara talep artınca vatandaşlar eski binalarda istediği rakamlara konut bulabiliyor. Eskiden Aydınlı yatırımcıyı Kuşadası’na getiremezdiniz. Kuşadası’na pandemi ile birlikte rağbet çoğalınca gayrimenkul yatırımcıları Kuşadası’ndan arazi toplamaya başladı. Aydın’ı geçtim, İstanbul’dan, Antalya’dan, Gaziantep’ten, Kayseri’den, Mardin’den her taraftan müteahhitler buradan yer alıp inşaat yapmaya başladı. Eskiden yatırım için tercih etmiyorlardı, şimdi yer bulamıyorlar. Kuşadası’ndaki fırsatı gördüler. Hep büyük metrajlı, sorunlu alanlar kaldı. Onların fiyatları da oldukça yüksek. Bu tip arsalar eskiden 10-15 milyon liraya satılırken, şimdi 45-50 milyon liraya çıktı.”
Paralı Afganlar kesenin ağzını açtı
Arap yatırımcılarının gözdesi konumunda olan Kuşadası’nda, sermaye birikimi bulunan Afganları da görmeye başladıklarının altını çizen TEMFED Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Yıldırım, şöyle konuştu:
“Afganistan’ı hep mülteciler üzerinden konuştuk. Ama şu anda ülkemizde yatırımcı konumundalar. Taliban’dan kaçan ve parası olan Afganlar ağırlığını bu bölgeye kaydırdı. Burada yatırımın bir getirisi var. Yatırımcı portföyümüzde İran, Katar ve Suudi Arabistan’dan insanlar zaten vardı. Mesela Kuveytli bir yatırımcı sadece Kuşadası’nda bine yakın konut inşa etti ve yapmaya devam ediyor. Yabancı yatırımcı Kuşadası için kesenin ağzını açmıştı. Pandemi sürecinde ve göç dengelerinin değişmesinde şimdi buna paralı Afganlar da eklendi.”
Yabancılar 2018-2021 yıllarında Türkiye'den kaç gayrimenkul aldı?