27 / 12 / 2024

Kütahya‘da 700 madenci işten çıkarıldı!

Kütahya‘da 700 madenci işten çıkarıldı!

Gediz'de, "torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesi ile 7 maden ocağının faaliyetlerinin durdurulduğu, yaklaşık 700 işçinin de işten çıkarıldığı belirtildi.



İlçe merkezinde işten çıkarılmalarını protesto eden maden işçileri, slogan atarak ellerindeki Türk bayraklarıyla bağlı bulundukları sendikaya tepki gösterdi. İşçiler, tepki amacıyla sendikalarından topluca istifa edeceklerini kaydetti.


Toplanan grup adına açıklama yapan maden işçisi Mevlüt Ilık, torba kanunla maden işçisine iyileştirme getirilmesi beklenirken, kendilerine darbe vurulduğunu iddia etti.


"Maaşlarına zam, işlerine son politikası" uygulandığını ifade eden Ilık, Gediz yöresinde çıkarılan kömürün yüksek kükürt nedeniyle ancak toprak sanayide pazar bulabildiğini, bunun da cüzi fiyatlarla satıldığının bilindiğini anlattı.


İşverenin, işçilik ve girdi maliyetinin yükselmesi nedeniyle yüksek maliyetle ürettiği kömüre pazar bulamadığını belirten Ilık, şöyle konuştu:


"Bu yüzden işveren, vermesi gerektiği zammı karşılayamayacağından iş yerini kapattığını beyan etmiştir. Hükümetimizden beklentimiz, istihdam ettirilebilmesi için kömürün ton başına en az 200 liradan az olmamak kaydıyla satılmasıdır. Pazar mevcut olmadığından devletimizin bu kömürü enerji sektöründe kullanması hususunda satın alma garantisi vermesi lazım. Bunun dışında işverenin ödeyeceği sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması durumunda maliyet azalacağından bizlere işe dönme imkanı sağlanacaktır."


ŞİRKET SAHİBİNDEN AÇIKLAMA


Gediz'de faaliyet gösteren Cengiz Madencilik'in sahibi Cengiz Esendemir, "torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle ilçede yaklaşık 700 madencinin süresiz izne ayrılmasına ilişkin, "Bizim devletten istediğimiz şey, ithal kömüre çok acil şekilde bir fon konulması. Her yıl 4-5 milyar dolar paramızın yurt dışına çıkışının engel olunması. Yerli kömür ve linyite ağırlık verilmesi ve pazarının açılması. SGK primlerinin hiç olmazsa devlet tarafından karşılanması" dedi.


Esendemir, işlettiği maden önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaklaşık 13 madencilik firması adına açıklamayı gerçekleştirdiğini söyledi.


İlçedeki bütün şirketlerin hepsinin mağdur durumda olduğunu savunan Esendemir, "Bizim devletten istediğimiz şey, ithal kömüre çok acil şekilde bir fon konulması. Her yıl 4-5 milyar dolar paramızın yurt dışına çıkışının engel olunması. Yerli kömür ve linyite ağırlık verilmesi ve pazarının açılması. SGK primlerinin hiç olmazsa devlet tarafından karşılanması. Devlet işçinin 'SGK'sını ben ödüyorum' derse çalışırız, bu bize bir destektir" diye konuştu.


Esendemir, "torba kanun" ile asgari ücretin şu an iki kat olduğunu söyledi. "Hiç değilse bunlardan bir tanesi, devlet tarafından karşılansa" diyen Esendemir, şunları kaydetti:


"Termik santral ve çimento fabrikalarına bize pazarlarını açarlarsa, burada biz çalışan işçimize daha fazla ücret öderiz ve işsizliğin de önüne geçmiş oluruz. Kömürümüze, linyitimize sahip çıkmış oluruz ve işsizliğin de önüne geçmiş oluruz. Burada 500 kişi çalışıyorsa o zaman, bin 500 kişi çalışmış olur. Şu an bu bölgede mağdur olan bin 600 işçi var. Bunların aileleri, nakliyeciler ve birçok sektöre yansıyan durumlarla karşı karşıya mağdur birçok insan var."


Esendemir, daha sonra maden ocağı önünde toplanan işçilere hitap etti.


"Torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle ilçede 7 maden ocağının faaliyetlerinin durdurulduğu, yaklaşık 700 işçinin de işten çıkarıldığı belirtilmişti. İlçe merkezinde işten çıkarılmalarını protesto eden maden işçileri, slogan atarak ellerindeki Türk bayraklarıyla bağlı bulundukları sendikaya tepki göstermişti.


Akşam



Geri Dön