03 / 05 / 2024

Kütahya'da konforlu yaşam için saman evi tercik ettiler!

Kütahya'da konforlu yaşam için saman evi tercik ettiler!

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde yaşayan bir çift, ısınma sorunu yaşadıkları 150 metrekare büyüklüğündeki apartman dairesinden vazgeçerek, oğullarının kendileri için inşa ettiği '' saman evde " yaşıyor...



Kütahya'nın Domaniç ilçesinde yaşayan bir çift, ısınma sorunu yaşadıkları 150 metrekare genişliğindeki konutlarından vazgeçerek, oğullarının kendileri için Uludağ'ın eteklerine inşa ettiği ''saman evde'' yaşıyor.


İlçede yaşayan Naim ve Feride Gün çifti, yaklaşık 4 yıl önce oğulları Mehmet Gün'e büyük evde sıkıntı çektiklerini ve ısınma sorunu yaşadıklarını bildirmiş. 


Mehmet Gün de internette araştırma yaptıktan sonra anne ve babasına samandan ev yapacağını söyleyip, Uludağ eteklerinde bulunan Muratlı köyünde evin inşası için kollarını sıvamış. 


Gün, ev yapımı için 160 balya saman kullandıktan sonra, evi çamurla sıvayıp daha sonra dış cepheyi, ince taş ve içini de alçıyla sıvamış. Ardından evin zemini için de laminant parke, üstünü de esnek bir çatı kaplaması malzemesi olan şıngıl ile yapılmış.


Baba Naim Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saman evi duyduklarında tereddüt yaşadıklarını, kendilerine olmayacak bir iş gibi geldiğini söyledi.


Oğlunun evi, tamamladıktan sonra dayanıklılığına herkesin şüpheyle baktığını belirten Gün, şöyle konuştu:


''Oğlum bana samandan ev yapacağını söylediği zaman 'oğlum samandan ev olur mu?' diye tepki gösterdim. Bana  'ben yapayım da sen gör baba' dedi. Evin inşaatına başladı ve bitirdi. Dört yıldan beri bu evde oturuyorum çok memnunum. Domaniç ilçesinde 150 metrekare büyüklüğünde dairemiz var. Fakat orada ısınamıyorduk. Oğlum, bize samandan evi yaptı. Sabah yaktığımız soba akşama kadar evi sıcak tutuyor. 3 ton odunla kışı geçiriyoruz. Ayrıca az bir yakıtla ısınıyor. Daha önce şüpheyle baktığım evin, konforunu hiçbir yerde bulamadım.'' 


Anne Feride Gün de ilçedeki dairelerinde ısınamadıklarını, burada ise evin kışın sıcak, yazın da serin olduğunu dile getirdi.


 


- Saman ev, 7 bin 500 lira mal oldu


 


Mehmet Gün ise 4 yıl önce 50 metrekare alana kurduğu saman evi, 7 bin 500 liraya mal ettiğini ifade etti. 


Televizyondan izlediği bir belgeselden esinlendiğini anlatan Gün, şöyle devam etti:


''İnternette araştırma yaptım. Almanya ve ABD’de çok yaygın. Epey bir doküman topladım. Bir ayda her şey bitti. 50 metrekare alana beton attık. Balya saman, ahşap, çatıda şıngıl ve levha kullandık. Balyaların üstünü çamurla sıvadık. Kendi köyümüzden çıkarılan kayrak taşını da dış cephede kullandık. Hem güzel bir süsleme oldu hem de dış cephesi güçlendi. Şimdi olsa evi daha büyük tutardım. Bizler, çiftçi olduğumuz için mevcut samanı kendi balyalarımızdan kullandık. Kendi bahçemizin çamurundan sıvadık. Köylülerimiz, 'inekler yer, fareler yuva yapar, yanar' diyerek bu düşüncemden vazgeçirmeye çalıştı. Sonuç, hiç onların zannettiği gibi olmadı. Yakıttan, yüzde 75 tasarrufla sıcak kışlar geçiriliyor.''




AA


Geri Dön