Kuyumcular Soma'da taş kesim atölyesi kuracak!
İstanbul Kuyumcular Odası ( İKO ), 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma ’da kömür madenciliğine alternatif istihdam alanı yaratmak üzere kıymetli taş kesim atölyesi kurmayı planlıyor.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da kömür madenciliğine alternatif istihdam alanı yaratmak üzere kıymetli taş kesim atölyesi kurmayı planlıyor. Türkiye’deki yaklaşık 30 bin kuyumcunun dört gözle beklediği işlenmemiş değerli/yarı değerli taşların ithalinden alınan ÖTV’nin kaldırılarak yerine yüzde 18 KDV’nin getirilmesini de içeren Torba Kanun Tasarısı’nın önümüzdeki dönemde yasalaşmasının ardından, Türkiye’de elmas ve kıymetli taş kesim atölyelerinin kurulmasının önü açılacak. İstanbullu kuyumcular, bu alandaki yatırımlardan ilkini Soma’da gerçekleştirmeyi planlıyor. Çok ortaklı bir yapı şeklinde kurulması planlanan atölyede, 2-3 bin kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.
İKO Başkanı Norayr İşler, düzenleme ile 2005’ten beri sektörün gelişmesini engelleyen ÖTV sorununun çözüldüğünü söyledi.
Düzenleme sektörü yüzde 300 büyütür
İşler, düzenleme ile Türkiye’de “elmas ve kıymetli taş kesim (işleme) atölyesi” adında yeni bir sektör ve en az 100 bin kişilik istihdam kapısının açılacağını belirterek, yeni düzenlemenin sektörü en az yüzde 300 büyüteceğini bildirdi. Taş kesim atölyelerinde yüzlerce ya da binlerce kişinin çalıştığını anlatan İşler, hükümetin bu atölyelerde çalışacak işçiler konusunda kendilerine destek verebileceğini de söyledi. Bu atölyeleri kuracak ve hammaddeyi yurtdışından getirip bu atölyelerde işleyecek kişilerin Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası’na üye olması zorunluluğu bulunduğunu anımsatan İşler, 10 bin dolar tutarındaki Borsa İstanbul üyeliğinin, yaptıkları görüşmeler sonucunda belli bir süre için 1.000 dolara düşürüldüğünü, ilk etapta 1.000 kişinin üye olacağını düşündüğünü bildirdi.
Tüketici mücevheri yüzde 35 daha ucuza alabilecek
Daha ucuza hammadde oluşması ve taş kesim atölyelerinin devreye girmesiyle tüketicinin, mücevheri yüzde 35’e kadar daha düşük fiyata alabileceğini kaydeden İşler, 2.3 milyar dolar olan sektör ihracatının da hızla artacağını belirtti.
Soma’da kurulması planlanan OSB’de de yer alabilir
Yurtdışından gelen malın vergisiz ülkeye girişinin ustaları bitirmeye sebep olduğunu iddia eden İşler, Türkiye için büyük önem taşıyan Dubai, İran, Irak ve Suriye pazarlarındaki sıkıntıya işaret ederken de, İran, Irak ve Suriye’ye yapılan ihracatlarda önemli düşüşler yaşandığını kaydetti. Elmas ve kıymetli taş kesim atölyelerinin Türkiye’nin her yerinde kurulabileceğini ifade eden İşler, “Soma’da kurulması ile ilgili bir projemiz var. Orada kömür madenlerine alternatif istihdam yaratmak istiyoruz ve çok ortaklı bir yapı düşünüyoruz. Atölye, Soma’da kurulması planlanan OSB içinde de olabilir. Bu yatırım çok büyüyebilir. Hükümet yetkilileri ile de paylaştık. Konuya çok sıcak baktılar” dedi. Soma’nın belki de bu alandaki ilk proje olacağını belirten İşler, yatırımın devlet ortaklı olabileceğini de söyledi.
Talepteki düşüşün yarısı 'sınırlı taksitten'
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, bu yıl altın talebindeki düşüşün yarısının kuyumculuk sektöründe kredi kartına taksidin kaldırılmasından kaynaklandığını belirterek, altında kredi kartına taksidin kaldırılmasıyla işlerinin yüzde 30 azaldığını, bazı kuyumcuların işyerlerini kapattığını, istihdamda kayba yol açtığını söyledi. İşler, BKM verilerine bakıldığında taksitlerde düşüş olmasına karşın harcamalarda azalma yaşanmadığını, kredi kartıyla yapılan taksitlerde altının çok fazla yer almadığını kaydetti.
Türkiye’deki taş kesim atölyelerine yabancı ilgisi
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, Torba Yasa ile birlikte yurtdışından çok sayıda yatırımcının Türkiye’ye geleceğini düşündüğünü, taş kesim atölyelerine yatırım için yurtdışından İKO’yu arayan yatırımcı adayları arasında, Hindistan, İsrail ve Belçika’nın da olduğunu söyledi. Belçika’nın, işgücünün pahalılılığı nedeniyle hemen hemen bu işten vazgeçtiğini, İsrail’in güvenlik problemleri bulunduğunu, Dubai ve Hindistan’ın da uzak olduğunu, bu nedenler ve ÖTV sorununun ortadan kalkmasıyla Türkiye’nin var olan avantajlarının arttığını dile getiren İşler, “Bu işin fason kısmını da biz yapabiliriz. Hammaddeyi o getirir, biz burada keser ona veririz. Bunun gibi birçok işbirliği yapılabilir” dedi.
Dünya