22 / 11 / 2024
fuzul

Kuzey Anadolu Fayı'nın 23 yıllık deformasyonunun tespit edilmesi hedefleniyor!

Kuzey Anadolu Fayı'nın 23 yıllık deformasyonunun tespit edilmesi hedefleniyor!

Hitit Üniversitesi tarafından Çorum'un Osmancık ilçesinde yürütülen ve pek çok kişi tarafından da merakla beklenen projeyle Kuzey Anadolu Fayı'nın Çorum, Tokat, Amasya ve Kastamonu'yu içine alan kısımdaki 23 senelik deformasyonunun belirlenmesi hedefleniyor.




Hitit Üniversitesi tarafından Çorum'un Osmancık ilçesinde yürütülen ve pek çok kişinin de merakla beklediği projeyle Kuzey Anadolu Fayı'nın Çorum, Tokat, Amasya ve Kastamonu'yu içine alan kısımdaki 23 senelik deformasyonunun belirlenmesi hedefleniyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kayhan Aladoğan'ın hazırlamış olduğu "Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) Orta Segmentinin Blok Hareketlerinin GNSS Ölçmeleri ile Belirlenmesi Projesi", Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'ndan destek almaya hak kazandı.

Saha çalışmalarına başlayan Aladoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada projenin çalışma bölgesinin Tokat'ın Erbaa ilçesinden başlayarak, Kastamonu'nun Ilgaz ilçesinde sona erdiğini dile getirdi.

Kuzey Anadolu Fayı nın 23 yıllık deformasyonunun tespit edilmesi hedefleniyor!

Yaptığı açıklamada söz konusu bu bölgede Kuzey Anadolu Fayı'nın sadece ana kolunun değil, güneye doğru uzanan içbükey kollarının da bulunduğunu dile getiren Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kayhan Aladoğan, "Bu kollardan en büyüklerinden bir tanesi 1939 Erzincan depremiyle yüzey kırığı oluşturmuş Sungurlu Fayı'dır. Sungurlu Fayı Tokat'ın Niksar ilçesinden ayrılarak Çankırı havzasına kadar uzanmaktadır. Bir diğer önemli kolu da Merzifon Esençay Fayı'dır. Söz konusu bu fay da Amasya, Sulova, Diphacı, Gümüşhacıköy, Laçin'den devam ederek, İskilip'e kadar uzanıyor. Bu fay ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda deprem tekrarlama periyodu ortalama 1300 sene şeklinde çıkmaktadır. 3 bin 700 senedir büyük bir deprem üretmemiştir." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Merzifon Esençay Fayı'nın 3 bin 700 senedir büyük deprem üretmemesi nedeniyle söz konusu bölgeyi araştırma gereği duyduğunu kaydeden Kayhan Aladoğan, "Çalışma bölgemizde daha önce gerçekleştirilen söz konusu çalışmaları incelediğimiz zaman 2002 yılında Doç. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu tarafından bölgede 16 noktalık GPS ağı tesis edilmiş ve bölgenin tektoniği bu ağ üzerinden tespit edilmeye çalışılmış. Biz de söz konusu bu ağı 60 noktaya genişleterek, yoğun biçimde tektonik hareketlerini izlemeye başladık. Bu 60 noktada eski projelerde kullanılan verileri de temin edip yaklaşık olarak 23 yıllık deformasyon birikimini elde etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Bu noktalardan iki gün boyunca her gün en az 8 saat veri topladıklarını dile getiren Aladoğan, "Çalışmalar sonucunda elde edeceğimiz verileri masaya yatırarak bir model oluşturacağız ve Kuzey Anadolu Fayı'nın orta segmentinin deformasyon birikimi hesaplanmış olacak. Biz bunun da ülke tektonik bilgisine katkı sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.

 

Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı Hızlı Tren hattı bu yıl ihaleye çıkacak!

Arazi fiyatları artmaya devam edecek!

İki şehirde 15 konut ve 1 arsa satılıyor! Bu tarihlere dikkat!


Geri Dön