27 / 05 / 2024

Kuzey Iraklı yöneticiler, Kiptaş'ın bölgeye girmesini istiyor!

Kuzey Iraklı yöneticiler, Kiptaş'ın bölgeye girmesini istiyor!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Turizm ve Belediyeler Bakanı Samir Abdullah Mustafa ve Erbil Belediye Başkanı Habib Muhammed Khdher, Başkan Kadir Topbaş'ı ziyaret etti



Ziyaretin ardından açıklama yapan Topbaş, Iraklı yöneticilerin Ağaç AŞ ile protokol imzalayacağını söyledi. Yerel diplomasinin dünya barışına katkıda bulunduğunu belirten Topbaş, şu bilgileri verdi: "Özellikle belediyemizin yapmakta olduğu çalışmalardan yerel yönetimlerle ilgili işbirliği yapmak istiyorlar. Şirketlerimizin çalışmalarının orada yansımasını arzu ediyorlar. Biz de özellikle yerel yönetimler arasında bilgi ve deneyim paylaşımının ülkelerin gelişmesinde önemli olduğunu ve yerel diplomasinin dünya barışına önemli etki sağladığını ve uluslararası ilişkileri geliştirdiğini bahsettik."

Samir Abdullah ise İBB'den sadece Belediyecilik alanında değil turizm alanında da faydalanmak istediklerini belirtti. Kuzey Irak bölgesinin büyük hızla geliştiğini belirten Abdullah, "Türkiye'nin sanayi, eğitim, sağlık, inşaat gibi farklı alanlardaki tecrübelerinden yararlanmak isteriz. Türk firmalarını bölgeye davet ediyoruz. Yatırımlarını daha da artırmalarını ve bölgemizin gelişmesine vesile olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının herhangi bir işbirliği yapıldı mı, sorusu üzerine Topbaş, Iraklı heyetin incelemelerinin devam ettiğini vurguladı. Topbaş, "Ağaç AŞ ile çalışma yapmak istiyorlar. Planlama merkezimiz İMP'yi ziyaret edip, oradaki plan çalışmalarımızı gözden geçirecekler. Bölgelerinde Kiptaş'ın inşaat sektörüne girmesini arzu ediyorlar." diye konuştu. Bölgede İSTON şirketinin 2 milyon dolar civarında ihracat yaptığına dikkat çeken Topbaş, nakliye sorunlarının çözümü için yerinde imalat yapma durumlarını inceleyeceklerini söyledi. Samir Abdullah Mustafa ise, "İstanbul'dan model alarak, orada yapmak istediği bir şey var mı" sorusunu şöyle cevapladı: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Ağaç AŞ'yi ziyaret ettik ve çok çeşitli ürünlerini görmüş olduk. Geçmişte daha uzak ülkelerden alıyorduk. Yakın komşu ülkemizdeki bu tür ürünleri görmek bizi sevindirdi. Yakın gelecekte inşallah bir işbirliği içine gireceğiz."

Topbaş'tan Somali'ye yardım çağrısı

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Somali'de yaşanan açlık felaketi için yardım çağrısında bulundu. Büyükşehir ekiplerinin dünyanın değişik yerlerine yardım amaçlı gönderildiğini belirten Topbaş, "Hem UCLG Başkanı olarak hem de insani açıdan böyle bir sorumluluğumuz var diye düşünüyorum. Daha önce Açe'ye, Pakistan'a, Japonya'ya, Haiti'ye de yönlendirdik, Afrika'ya da gönderiyoruz." dedi.

Belediye ekiplerinin Somali'ye gittiklerini hatırlatan Başkan Topbaş şu bilgileri verdi: "Şimdi ekibimizi yerinde inceleme yapmak ve destek olmak için gönderdik. Orada bir grubu kendi cebimizden verdiğimiz kurbanlar kesilip oradaki halka dağıtılacak. Açlığın yaşandığı bölgelerde dolaşarak kesimler yapacaklar. Bize de bilgi aktaracaklar." Somali'ye yardım edilmesi gerektiğini belirten Topbaş, şöyle konuştu: "Ramazan'da oruç tutmanın temel unsurlarından biri de açın, yoksulun farkında olmak. Biz burada 16,5 saatlik günün sonunda orucumuzu açabiliyoruz. Somali'de ise günlerce ayakta kalabilmek için iki lokma yiyecek bulamayan insanlar da var. Bu gibi ülkeler ve bilhassa Somali'ye Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın ve Kızılay'ın açtığı kampanyaya tüm halkımızın gücü yettiğince mutlaka destek vermesi gerekiyor." Topbaş, "Bunu bir insani görev, aynı zamanda bizim kültürümüzden ve inanç dünyamızdan gelen bir değer olarak görmek gerekiyor. Gücümüz yettiğince yardım edelim." dedi.
Zaman


Geri Dön