Dış Piyasalar

Kuzey Kıbrıs emlak sektöründe büyük panik!

Emlak sektörünün tecrübeli isimleri arasında yer alan Ali Özmen Safa, yabancıya mal satışında getirilen yeni yasa ile ilgili olarak önemli açıklamalar yaparak, KKTC'de inşaat sektöründe bilgisizlikten dolayı tam bir panik yaşandığını söyledi.

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, başkent Ankara’da Başbakan Üstel ile imzaladığı mali protokolde bürokrasinin azaltılmasını temel hedef olarak koyduklarını açıklarken, KKTC yabancıya mal satışında getirilen yeni yasayla var olan bürokrasiyi de ikiye katladı.

ALİ ÖZMEN SAFA'DAN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Star Kıbrıs'ta yer alan habere göre emlak sektörünün tecrübeli isimleri arasında yer alan Ali Özmen Safa, söz konusu yasayla gelen sıkıntıları bürokratik sıkıntıları şu şekilde anlattı: “Yasalar yapıldığı zaman bir amaç olmalı, 20 tane amacı olamaz. Bu yasada da aynı sorunlar yaşanıyor. Bir yasayla tüm sorunları çözmek istediler. İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar 2008'de başladı. Yavaş yavaş tek tek çıkarılan yasalarla bu sorunlar çözülmeli, tedbirler de alınmalıydı. Bir yasayla seneler sonra bütün sorunları çözmek istedikleri için iş şu an tamamen çorbaya döndü.

AVUKATLAR BİLE YASAYI BİLMİYOR

Söz konusu bu yasayı çıkıp kimse anlatmış da değildir. Yasayı okuyan avukatlar dahil yeni yasayla gelen yeni kuralları bilmiyor. Onlar bile anlamadı. Mesela yasada diyor ki Bakanlar Kurulu’ndan izin alınacak. Fakat ne zaman?. Malı almadan önce mi, yoksa aldıktan sonra mı? Bu bile belli değil. Şu an için bitmiş konutların içinde olan insanlar tapularını istiyor. 10 senedir evin içinde olan insana 6 ay içinde tapuyu kayıt yapılmazsa evini kaybedeceksin diyorlar. İnşaat sektöründe bilgisizlik nedeniyle tam bir panik yaşanıyor.

100 SÖZLEŞME NASIL YETİŞECEK?

Şu an 100 bine yakın sözleşmeli satış olduğu belirtiliyor. Bu kadar sözleşme tapuya kaç ayda kayıt olacak? Bakanlar Kurulu 100 bin izni bu kadar kısa bir zamanda nasıl verecek? Söz konusu bu yeni yasaya göre tapu dairesi, satış sözleşmelerini kaydetmek için mimari projenin vaziyet planının aslı gibidir şeklinde mühürlü halini istiyor. Ayrıca ruhsatını da istiyorlar. Bir proje daha başlamadan mimarlar odasından zaten vize alır. Daha sonra inşaat başlıyor, bitiyor. Daha sonra bir de ruhsat alınıyor.

BU SORULARA CEVAP VERİN

Ben senelerdir bu işlerle uğraşan bir iş insanı olarak hükümete, bu yasayı yapanlara soruyorum. Sen bu belgeleri sorduğun zaman ne demek istiyorsun. İnşaat izni olmadan inşaatlar mı yapıldı? Belediyelerin görevi bu konuda denetim yapmak değil mi? Bütün bu talepler, mimarlar odasından vize alınmadan yapılan inşaatlar var anlamına mı geliyor? Yani bu konu ile ilgili olarak hile mi yapıldı? Bu binalar kaçak mı yapıldı? Ne demek istiyorsunuz? Eğer durum böyleyse vay başımıza gelenler…”

 

Ankara'daki dev ihale sonuçlandı! En yüksek teklifi 7.5 milyar TL ile Gamador İnşaat verdi!

Ekonomist Mert Başaran'dan evini satıp mevduata yatırmayı düşünenler için çok önemli uyarı!

AJet'ten ucuz bilet kampanyası! Almanya, Azerbaycan, Hollanda için ucuza uçak bileti...