26 / 12 / 2024

Kuzey Kıbrıs’ta yeni imar planı şart!

Kuzey Kıbrıs’ta yeni imar planı şart!

Kuzey Kıbrıs’ta inşaat sektöründeki hızlı yapılaşma, çarpık kentleşmenin yanında, pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Kuzey Kıbrıs’ta yeni imar planı şart.



Ülkedeki hızlı nüfus artışı, hem plansız kentleşmeye hem de çevre kirliliğine neden oluyor. Kentlerde İmar Planı olmaması, plansız kentleşmenin ortaya çıkmasının en büyük sebebi olarak gösteriliyor. Plansız kentleşme ise birçok olumsuzluklara yol açıyor. Plansız kentleşme, beraberinde eksik alt yapıyı da getiriyor. Alt yapının eksik olması hem çevre kirliliğine, hem de doğal afetlerden kaçınılamamasına sebep oluyor. Tüm bunlara ülkedeki ‘peşkeş’ sistemi de eklenince ortaya felaketler çıkabiliyor. Dere yataklarına evler-apartmanlar dikilebiliyor, 4-5 kat sınırlaması olan bir bölgeye 20 katlık bir gökdelen inşa edilebiliyor, kullanım alanları ‘isteğe göre’ artırılabiliyor, yeşil alanlar bir anda yok olabiliyor. Yıllardır süregelen bu sorunların önüne geçilebilmesi içinse henüz somut bir adım atılmış değil. Diyalog’a konuşan; Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Başkanı Türker Aktaç, Çevre Mühendisi Nilden Bektaş, Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis üyesi Mimar Onur Olguner, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ileride tehlikenin daha da büyüyeceği uyarısında bulundu.


Aktaç: İmar Planı şart

Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Başkanı Türker Aktaç, konuyla ilgili Diyalog muhabirinin sorularını yanıtladı.  Master Plana ve İmar Planı’na vurgu yapan Aktaç, şunları kaydetti:  “Ülkemizde yapılaşma genel olarak fasıl 96 yollar ve binalar tüzüğü altında, 55/89 imar yasası altında Emirname olan bölgelerde emirname kurallarına göre ve İmar Planı olan bölgelerde ise İmar Planı kurallarına göre yürütülmektedir. Bunlar ayrıca koruma planları ile de  desteklenmektedir.  Ancak uygulamada 55/89 İmar yasası planlama yapma ve yayınlama yetkisini Şehir Planlama Dairesi’ne ve ilgili Bakana vermektedir,  bu da merkeziyetçi  ve maalesef  yetersiz uygulamalara sebep olmaktadır. Bunun da en basit örneği Girne ile ilgili hazırlanmış Emirnamelerin  geçen zaman içerisinde 7 kez revizyona uğramasıdır. Planlama yapılırken öncelikli olarak kentlere bir master plan ve buna göre de İmar Planları hazırlanmalıdır.  Bu Planlar da hazırlanırken mutlaka Planlama makamı ile birlikte ilgili Yerel yönetim, sivil toplum örgütleri ve teknik olarak KTMMOB'nin de içinde olacağı bir oluşumla hazırlanmalıdır ki planlar yazboz tahtasına dönüşmesin. Ayrıca planlamanın getireceği mağduriyet veya değer kazanımı gibi gerçeklerinde adalet anlayışı ile çözümü de mutlaka olmazsa olmazdır. Bunun dünyada örnekleri çoktur. Bir de hukuk önünde eşitlik ilkeleri önemsenmeli ve bu doğrultuda adımlar atılmalıdır.” 


Gündem Kıbrıs


Geri Dön