22 / 11 / 2024
fuzul

Kuzey Marmara Otoyolu'nun inşaatı hızlandı!

Kuzey Marmara Otoyolu'nun inşaatı hızlandı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu'nun inşaat alanında incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Turhan, projeyle ilgili son durumu değerlendirdi.




Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu İnşaatı Avrupa Yakası kesimindeki Tayakadın şantiye alanında incelemelerde bulundu. Turhan, projelerle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Çalışmalarda gelinen noktayı gazetecilerle paylaşan Turhan, projeyle İstanbul şehir içi ulaşımında yaşanan sorunları çözüme kavuşturmayı, rahat, konforlu, güvenli, ekonomik ulaşım sağlamayı ve İstanbul'un yeni gelişim alanları ile ilgili ulaşım altyapısına hizmet etmeyi istediklerini açıkladı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, projenin İstanbul'un batısında Kınalı Kavşağından başlayıp, Adapazarı'nın doğusunda Akyazı Kavşağında TEM Otoyolu ile entegre olacağını ifade eden Turhan, şu şekilde konuştu:

"Bu kesim, İstanbul Üçüncü Havalimanı'nın karayolu ulaşımı, İstanbul şehir içindeki bağlantılarını sağlayacak olan 26 şerit kapasiteli otoyolu oluşturuyor, İstanbul Büyük Havalimanı'na ulaşımı sağlayacak 4 adet kavşağı bünyesinde barındırıyor. Bu proje aynı zamanda İstanbul'un doğu yerleşimlerindeki trafik hareketini, diğer ulaşım altyapısı sistemleri ile de entegre etmiş olacak. Şöyle ki, İstanbul'un doğusundan gelen trafik, Reşadiye Kavşağı ile Çamlık Kavşağı, yine Kurtköy Kavşağı, batısında Odayeri ve Mahmutbey Kavşağı, 29 Ekim'de açmayı hedeflediğimiz Tayakadın ve Yassıören Kavşakları ile İstanbul'un mevcut ulaşım altyapısında hizmet veren yolları ile entegre olacak. Yıl sonuna doğru da Çatalca'yı ve Gebze'yi bu sisteme entegre etmeyi planlıyoruz."

Projenin İstanbul'un trafiğini hafifleticeği vurgulayan Turhan, bu projenin İstanbul Büyük Havalimanı dışındaki kesimlerinde  2x4 şeritli şekilde hizmet vereceğini belirtti.

 

Kuzey Marmara Otoyolu nun inşaatı hızlandı!

 

- "İstanbul'daki şehir içi trafiğini bu yıl sonunda önemli ölçüde rahatlatmış olacağız"

İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin toplam 7 kesimden ulaşacağını hatırlatan Turhan, "Bunun üçüncü kesimini geçtiğimiz yılarda Odayeri-Kurtköy arasını, Mahmutbey ve Çamlık bağlantılarıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü de içinde, hizmete açmıştık. Şimdi etap etap kalan kesimlerini de açıyoruz. Dördüncü kesim yani Kurtköy-Dilovası Liman bağlantısı ve liman bağlantısı ile İzmit Kuzey Geçişi arasındaki Sevindikli Kavşağı'nı da bu yıl içerisinde hizmete açarak İstanbul'a doğudan gelen trafiği, İzmit-Gebze, Gebze-Kurtköy, Kurtköy-Ümraniye ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasındaki kapasite üzerinde hizmet veren ulaşım sistemini yani TEM Otoyolu'nu da önemli ölçüde rahatlatmış olacağız. Batıda ise yine Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Mahmutbey Kavşağı, Çatalca-Silivri arasında da yine kapasite üzerinde çalışmakta olan otoyol sistemimiz bu yılın sonunda hizmete açacağımız ikinci kesim ve birinci kesimin Çatalca Bölümü ile birlikte rahatlayacak. İstanbul'daki şehir içi trafiğini bu yıl sonunda önemli ölçüde rahatlatmış olacağız" şeklinde konuştu.

Cahit Turhan, Çatalca ile İzmit'in kuzeyindeki Körfez ilçesinin Sevindikli Kavşağı'nda yer alan kesimler hizmete açıldığında, İstanbul'un giriş ve çıkışlarında, şehir içindeki kesimlerinde yaşanan trafiğin önemli ölçüde azalacağını ifade etti.

Bu işi üstlenen herkesin hız kesmeden şekilde çalıştığını vurgulayan Turhan, İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin tamamını en kısa zamanda Türkiye'ye kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.

 

- "Havalimanı projesi hizmete açıldığında, hava ulaşımında yaşanan sorun ve sıkıntılar önemli ölçüde ortadan kalkacak"

Proje bünyesinde bulunan 7'inci kesim diye tabir edilen Habipler-Hasdal bağlantısının da İstanbul şehir içi trafiğinde önemli görev üstleneceğini belirten Turhan, "Bu kesim, İstanbul'da Başakşehir Kavşağı'ndan başlayıp, Habipler Kavşağı ve Gaziosmanpaşa ilçemizde Gazi mahallesinin altından 3,5 kilometre uzunluğunda bir tünelle geçilerek Hasdal Kavşağı'na bağlanılacak. Bu kesimde de çalışmalarımız hızlı şekilde devam ediyor. Orayı da önümüzdeki yıl yine yaz ortalarında trafiğe açmayı planlıyoruz. Burası da İstanbul şehir içinde en yoğun trafiği taşıyan Mahmutbey Batı Kavşağı ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasındaki kesime 2x4 şeritli yani günde 200 bin trafiği rahatlıkla taşıyabilecek bir ulaşım altyapısı olarak hizmet verecek. Tüm bu projeler etap etap hizmete girdiğinde İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımızın günlük olarak hayatlarındaki ulaşım hizmetine önemli katkılar sağlayacak. İstanbul dışından gelen vatandaşlarımız da daha konforlu, rahat, ekonomik ve kısa sürede ulaşım hizmetlerinden yararlanmış olacak" dedi.

İstanbul'a değer katacak Havalimanı projesi açıldığında, hava ulaşımında yaşanan sorun ve sıkıntıların önemli ölçüde azaalcağını Turhan, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde de önemli hizmetlerin verileceğini belirtti.

Turhan, bugün yurt dışından Atatürk Havalimanı'na inmek isteyen uçaklara kapasite yetersizliğinden dolayı verilemeyen slot konusunda da bu imkandan faydalanma fırsatı doğacağını dile getirerek, bu durumun da daha çok ülke ve hava yolu ile bağlantı sağlayacağını söyledi.

Turhan, "Bu hizmetler sağladığı ekonomik faydalar yanında istihdama yönelik de önemli katkılar sağlıyor. İstanbul Yeni Havalimanı'na toplu taşıma sistemleri manasında 2 önemli projenin de yapım çalışmaları devam ediyor. Bu sistemler; Hasdal'dan Gayrettepe'den 3. Havalimanı'na yaklaşık 37 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyonu bünyesinde bulunduran bir metro sistemi ve Halkalı'dan 3. Havalimanı'na bağlantıyı sağlayacak olan 22 kilometre uzunluğunda ve 6 istasyonu bünyesinde bulunduran bir toplum taşıma sistemi. Bu sistemler de 2020 yılı sonuna doğru hizmete alınacak ama bunlar hizmete girinceye kadar havalimanı ile olan ulaşım sistemlerimiz, mevcut ve yeni açacağımız karayolu hizmetleri ile birlikte gerekli ulaşım araçları sağlanarak sıkıntı olmadan, yeterli seviyede hizmet vereceğiz" açıklamasında bulundu.
 


Geri Dön