27 / 04 / 2024

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli kısmına ilişkin 6 soru TBMM'de!

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli kısmına ilişkin 6 soru TBMM'de!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli kısmına ilişkin 6 soru hazırladı. Tarhan sorularını Bakan Pakdemirli'ye sordu...



Kuzey Marmara Otoyolu nun Kocaeli kısmına ilişkin 6 soru TBMM de!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli ilinde yapılacak iki proje için çok sayıda ağaç kesileceği iddiasını meclis gündemine taşıdı. Tarhan hazırladığı soruların Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Tarhan "Yapımı devam eden Kuzey Marmara Otoyolu'nun 1,7 kilometrelik kısmı Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı'nın kuzey sınırından geçmesi planlanmaktadır." dedi.

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmit İşletme Müdürlüğü raporlarında belirtildiği üzere Ballıkayalar Tabiat Parkı güzergahında 17 bin ağacın kesilmesi gerekmekte olduğu ifade eden Tarhan "Yine Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Umuttepe bölgesinde kuracağı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi için 11 bin 804 ağacın kesileceği kamuoyu gündemine yansımıştır. Kocaeli sınırları içerisinde sadece 2 proje için 30.000’e yakın ağacın kesilmesi kamuoyunu oldukça rahatsız etmiştir." diyerek bu bağlamda 6 soru sordu.

Tarhan'ın soruları

1-) Kuzey Marmara Otoyolu’nun 2. Etap inşaatı 200 milyon yıllık geçmişe sahip olan tabiat parkından geçeceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise 200 milyon yıllık geçmişe sahip tabiat parkının talan edilmesini önlemek adına Bakanlığın proje değişikliğine gitmesi düşünülmekte midir?

2-) Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmit İşletme Müdürlüğü raporlarında yazılı olduğu iddia edilen 17 bin ağacın kesileceği doğru mudur?

3-) Konuyla ilgili ÇED raporları, Bakanlık tarafından değerlendirilmiş midir?

4-) Söz konusu projeler kapsamında kesilmesi planlanan ağaçların yerine yenileri dikilecek midir? Eğer dikilecekse Bakanlığınızın ağaç dikimi için tespit ettiği alan neresidir?

5-) Bakanlığınızın Umuttepe’ye yapılması planlanan Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisinin bölge ekosistemine vereceği tahribat ile ilgili bir çalışması var mıdır?

6-) Umuttepe’ye yapılması planlanan Tesisin ÇED Raporuna göre bölgede bulunan 21.000 Ağaçtan 11.000’inin kesildiği varsayıldığında, 20 Kasım’da son kararı verecek olan İnceleme Değerlendirme Komisyonuna, Bakanlık olarak müdahil olmayı düşünüyor musunuz?

 


Geri Dön