01 / 05 / 2024

Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi'nde çalışmalar devam ediyor!

Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi'nde çalışmalar devam ediyor!

Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi ileride planlanacak Kongre Merkezi ile birlikte sadece Kuzey Ankara Kent Girişi Kentsel Dönüşüm alanının değil tüm Ankara'nın da ilgi alanı içinde yer alacak oldukça büyük bir proje haline geldi.



Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey  Ankara  Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde yer alan Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi'nde çalışmalar aralıksız sürüyor. Dev projede, cami, külliye, kuleler, bahçeler, otopark, seyir kulesi, dini yayın satış yerleri, aşevi ve misafirhane de yer alacak. 


PROJEDE NELER VAR? 

Proje kapsamında camii girişi meydan ile bir köprü aracılığıyla irtibatlandırılırken, bu meydanın ortasında bir saat kulesi yer alacak. Camiinin batı yönünde ise cenaze namazı kılınan bir alan planlanırken, musalla mekanı çevresinde sembolik anlamı olan görkemli servi ağaçlarıda yer alacak. Bu alanın biraz ilerisinde tasarlanan seyir teraslarında vatandaşlar şehrin stresinden uzak huzur ve dinlenme imkanı bulacaklar. Projenin önemli bir adımı da Hasbahçe. Bu alanda ise Osmanlı Türk bahçesinde yer alan özel ağaç ve çiçeklerle düzenlenen bir alan yer alacak. 

Havuz çevresinde kameriyeler ve çim-çiçeklik alanlarda görsel bir şölen yer alacağı belirtilirken, saat kulesi ile seyir kulesi arasındaki aks üzerinde genelde özellikli, renkli, çalı, çok yıllık, mevsimlik ve soğanlı çiçekler yer alacağı belirtilerek yalnızca saat kulesinin yakınındaki VIP otoparkında gölge veren yapraklı ağaçlar (Acer, Fraxinus sp vs.) kullanılacak. 


CAMİ ÇEVRESİNE KÜLLİYE

Yetkililer cami çevresinde külliye yapılarının da yer alacağını belirterek, "Oto veya yaya ilişkilerinin bulunduğu kapalı katlı otopark alanının üzerinde fıskiyeli havuzlu bir giriş bulunacak. 

Bu alanın giriş kısmında etrafından dolaşılarak çıkılan seyir kulesi bitiş kısmında ise Camii giriş meydanı ve (Saat kulesi olan) iki yanında Arasta yer alacak. Arastalarda dini yayınlar satıldığı, din turizminin organizasyonlarının yapıldığı şirketler, yeme-içme mekanları ile diğer külliye birimlerinin (Hamam, İmaret, Tabhane, ÇayKahve Köşkü) girişleri yer alacak." açıklamasında bulunuldu. 


AŞEVİ VE TABHANE

Proje de imaret (Aşevi) ile Tabhane (Misafirhane) arasta bölümünde kül iyeye katılacak ve bu alandan girişli, özellikle üst düzey misafirlerin ağırlandığı bir çay kahve köşkü yer alacak. Arastanın güney cephesinde ise bodrum katlarda dahil Türk-Osmanlı mutfağı ile yeme içme oturma mekanları, yaya bağlantılarıyla gezinti mekanları oluşturulurken, Merkez Camii ve Külliyesi projesi alanı içerisinde manzaraya en hakim yaklaşık 65.000 m2'lik bir bölge üzerinde tasarlanacak. 


Haber Vaktim 


Geri Dön