28 / 04 / 2024

Kuzguncuk'taki İlya Bostanı ihaleye çıkarılıyor!

Kuzguncuk'taki İlya Bostanı ihaleye çıkarılıyor!

Boğaz'ın gözde semtlerinden Kuzguncuk sakinleri, 'llya'nın Bostanı' için ayaklandı. Bostanın ihaleye çıkarılıp imara açılacağını iddia eden kızgın halk, mücadele başlattı



10 YILDA BİR BURAYA GÖZ DİKİYORLAR

KUZGUNCUKLULAR Derneği Başkanı Cahit Özer 1990 ve 2000 yıllarında benzer bir durumla karşılaştıklarını, halk ayaklanması ve medya desteğiyle bostana göz dikenleri püskürttüklerini söyledi. Özer, endişelerini şöyle dile getirdi: 'Buraya imar izni verilebilmesi için Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde bina yapılması mümkün değil. Ancak değişen bir yasaya dayanarak rahat hareket ediyorlar.'

'SÜRE BİLE VERMEDİLER'

VAKIFLARIN kiracısı olan mimar Derya Akdere gelişmelerden kaygılı: 'Tarım alanı olarak kiralanan yerlerin boşaltılması için en az 1 yıl süre verilir. Toprakta ekili bitkilerimiz, ağaçlarımız var. Bostanı 2 ayda toparlayıp boşaltmamız mümkün değil. Mahalle sakinleri de yeşilin korunması adına bizim burada kalmamızı istiyor. Her şeyi göze aldık gitmiyoruz.

RUM VATANDAşžTAN MİRAS KALDI

Yanındaki tarihi yapılarla dikkat çeken bostan, Ilya Sora adlı bir Rum vatandaşa aitti. İlya öldükten sonra mirasçısı çıkmayınca tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti. Kısa bir süre bostan ve fidanlık olarak kiralandı. Ancak yürümedi. Yıllar boyunca mezbele olarak kalan   bostan, 2002'de peyzaj mimarları tarafından kiralandı ve hala işletiliyor.

BOSTANI BOşžALTIN TEBLİGATI

BOĞAZ'ın hemen kıyısında, nevi şahsına münhasır bir semt Kuzguncuk... İstanbul'un tarihine tanıklık etmiş, Müslüman, Rum, Ermeni ve Musevi'nin birbirlerini anlayarak, barış içinde komşuluk ettiği, yeşili ve sakinliğiyle bilinir. Ancak son günlerde Kuzguncuk'un huzuru kaçtı, kaçırıldı. çünkü bölgenin gözbebeği alanlarından biri olan 'İlya'nın Bostanı' Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılıyor.

'ZARAR MI EDELİM YANİ'

BOSTANIN 8 yıldır kiracısı olan peyzaj mimarlarından, 16 dönümlük alanın boşaltması istendi. Bölgenin imara açılacağını ileri süren Kuzguncuklular Derneği, hemen harekete geçerek duruma tepki gösterdi, önceki akşam buluşan Kuzguncuk sakinleri, bölgenin yeşil kalması için her türlü hukuki mücadeleyi vereceklerini söylediler. Dernek başkanı Cahit Özer, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde görüştükleri bir yetkilinin, 'Sizin rahatınız kaçacak diye biz zarar mı edeceğiz' dediğini ve durumun ciddi olduğunu söyledi.
HaberTürk
 

 


Geri Dön