Kuzu ciğerin fiyatı eti solladı, kilosu 420 TL'ye satılıyor!
Diyarbakır'da kuzu ciğerin fiyatı, eti solladı. Kuzu ciğerinin kilosu 420 TL’ye yükselirken et ise 390 liraya satılıyor. DİLTO Başkanı Haşim Elkaan, fiyat artışlarından rahatsızlık duyduklarını ancak bu duruma bir çözüm bulamadıklarını belirtti.
Kuzu ciğerin fiyatı eti solladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, fiyat artışlarından rahatsızlık duyduklarını ancak bu duruma bir çözüm bulamadıklarını belirtti.
Kentte günlük yaklaşık 4 ton tüketilen ve coğrafi işaret tescil belgesi aldıktan sonra tüketiminin yükseldiği kuzu ciğerinin kilosu 420 TL’ye çıktı. Fiyatı, kilosu 390 lira olan eti geçen ciğerin 1 porsiyonu ise restoranlarda 200 liraya satılıyor.
DİLTO Başkanı Haşim Elkaan, ciğerin temini konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını ve gerekli tedbirlerin alındığını belirterek, “Diyarbakır ciğerimiz, coğrafi işaret tescil belgesi aldıktan sonra tüketimi artmaya başladı. Temin konusunda yazın herhangi bir sorunumuz olmuyor. Kışın da, sadece bu sene ile alakalı olan bir şey değil, geçmiş senelerde bazı sorunlar yaşanmaya başladı" diye ifade etti.
BİR AİLE EN AZ 1500 LİRA HESAP ÖDÜYOR
Fiyat artışından rahatsızlık duyduklarını ifade eden Elkaan “Anlamadığımız bir konu, bugün ciğer fiyatları eti geçti. Ciğerin kilosu 420 TL. Bu kim, nasıl ve hangi eller tarafından bu şekle getirildi, çözümünü bulamadık" şeklinde konuştu.
Elkaan fiyattaki yükselişin herkesi rahatsız ettiğini belirterek, üretici ve yetiştiriciyle konuştuklarını ancak farklı bir şeyler söylediklerini belirtti.
"Satan kasap ya da bunun tedarikçisine, toptancısına soruyoruz, herkes bir şekilde mağdur oluyor" diye ifade eden Elkaan "Bu mağduriyetin vatandaşa yansıması da var. Bugün bir aile, bundan birkaç sene önce gidip haftada bir rahat bir şekilde ailece yemek yiyebiliyordu. Ancak şu an bir aile, toplu halde yemek yediği zaman, en az 1500 TL hesap ödüyor. Bu da ağır geliyor ama bu bizim ya da esnafın suçu değil. Bu pahalılığı bir çözebilsek keşke" diye kaydetti.
“İlgili kişilere soruyoruz, araştırıyoruz. Hayvanı alıp ilk yetiştirenden, kasapta reyonda satışa çıkarana kadar soruyoruz, herkes bu konuda dertli” diye anlatan Elkaan, “Bu pahalılık nereden geliyor? Etin temininde sıkıntı yaşadığımız dönemlerde, gümrük serbestliği geldiği zaman, et sıkıntılarımızı bir şekilde karşılayabiliyoruz. Ancak ciğerde böyle bir lüksümüz yok. Bizim dışarıdan ciğer getirme imkanımız yok. Çünkü o damağı, o tadı veremez. Ciğerin kışı yazı yoktur. Bu senenin başlarında pandemi ve deprem derken tüketim 2 ton civarıydı, şu an sene sonuna doğru günlük tüketimimiz 4 ton oldu” diye konuştu.
Karadeniz Ereğli'de imar nazım planı ciddiye alınmadı! Sel ve fırtına afetinin sebebi ne?
Kayseri Kocasinan'da 4 bin 383 adet konutun 3 bin 59'u teslim edildi!