Karadeniz Ereğli'de imar nazım planı ciddiye alınmadı! Sel ve fırtına afetinin sebebi ne?
Karadeniz Ereğli'de yaşanan sel ve fırtına afeti, ilçeyi büyük oranda etkiledi. Peki Ereğli'de yaşanan bu afetin sebebi ne? İşte açıklamalar...
Batı Karadeniz İnternet Gazetecileri ve Yazarları Cemiyeti (BATİYAC) Başkanı Sina Çıladır, geçtiğimiz hafta sel felaketi yaşanan Karadeniz Ereğli'deki son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Karadeniz Ereğli'nin genel afet bölgesi ilan edildiğine ve çok büyük mağduriyetlerin yaşandığına dikkat çeken Sina Çıladır, "Afet bölgesi ilan edilmesi bizim için önem arz ediyordu. Tartışılması gereken konulardan birisi genel olarak ilan edilen afet bölgesinden Ereğlilerin ne anlaması gerektiğidir" açıklamasında buludu.
Yeni Adım Gazetesi'nden Neriman Dengiz'in haberine göre; BATİYAC Başkanı Sina Çıladır, yaptığı açıklamasında Düzce depreminden sonra iş verenlerin sigorta priminin yarısı ödediğini, 6 ay boyunca vergi ödemediklerini söyledi.
Bunların Ereğli'ye yansıyıp yansımayacağının soru işareti olduğunu aktaran Sina Çıladır, "Ereğli'nin merkezini su bastı. Esnaflarımız mallarının elinde kalmaması amacıyla ürünlerini yarı fiyatına satıyor. Bunlar bizim için çok acı bir tablo" diye konuştu.
İMAR NAZIM PLANLARI DİNLENMEDİ
Karadeniz Ereğli'de meydana gelen aferin sebeplerinin araştırılmasının gerekli olduğunu aktaran Çıladır, Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş'in afetin sebebinin plansız yapılaşma ve Pençes deresinin üzerinin kapatılması olduğunu söylediğini vurguladı.
"Keleş, bu nedenlerin krizi afete çevirdiğini söyledi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise 1990'da kıyı kent nazım imar planı düzenlendiğini, Erdemir limanının 150 metre uzatılması,Pallada gemisinin sahile oturduğu yerde mendirek çalışmasının yapılması konusunda girişimlerinin olduğuna dikkat çekti" bilgilerini veren Çıladır, Posbıyık'ın bunu 1999'da gündeme getirdiğini ancak dinlenmediğini söylediğini aktardı.
DENETİM EKSİKLİĞİ
Sina Çıladır, bilimsel çalışmalara destek verilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve "Halk olarak bizim başımıza gelmez deniyor. Ereğli'de bugüne kadar hiç afet yaşamadım. Ereğli'de 2 senedir yapılan bütün okulların çatıları uçtu aynı müteahhit yaptı ve araştırılması gerekiyor denetim eksikliği de olabilir" açıklamasında bulundu.
Bu fırtınaların yaşamımızda olacağının altını çizen Çıladır, Zonguldak'ın afet bölgesi olduğunu anımsattı.
Çıladır, konuya ilişkin açıklamasını "Depreme dahi hazır değiliz. Alüvyonlu toprak üzerinde okullarımız bulunuyor. Fore kazık bile çakılmamış. Denetimlerin artırılması gerekli" fiadelerini kullanarak tamamladı.
Kayseri Kocasinan'da 4 bin 383 adet konutun 3 bin 59'u teslim edildi!
Hafta sonu altın fiyatlarında son dakika! 26 Kasım 2023 Pazar gram altın ve çeyrek altın fiyatları