29 / 04 / 2024

Çiftçiler hemen bakın! Tarımsal desteklerin uygulanmasında değişiklik: Mazot ve gübre desteği, ÇKS başvuruları...

Çiftçiler hemen bakın! Tarımsal desteklerin uygulanmasında değişiklik: Mazot ve gübre desteği, ÇKS başvuruları...

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ" kapsamında sağlanan desteklerin başvuru ve ödeme tarihlerinde değişiklik yapıldı. İşte ayrıntılar...



Türkiye'de bitkisel üretimi artırmak ve üretim maliyetlerinin karşılanmasına katkı sağlamak için çiftçilere sağlanacak destek ödemelerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ" bugünkü 32381 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ kapsamında sağlanan desteklerin başvuru ve ödeme tarihlerinde değişiklik yapıldı. 

Çiftçiler hemen bakın! Tarımsal desteklerin uygulanmasında değişiklik: Mazot ve gübre desteği, ÇKS başvuruları...

BAŞVURU TARİHLERİ AÇIKLANDI

Bu kapsamda, üretim yılı içinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Örtüaltı Kayıt Sistemi'nde (ÖKS) kayıtlı olan ve desteklemelerden yararlanmak isteyen çiftçiler, tebliğde anılan yem bitkileri desteği için 1 Ocak 2023 tarihinden, diğer desteklemeler için ise bugünden itibaren ÇKS ve ÖKS'ye kayıt oldukları il/ilçe müdürlüklerine şahsen ya da yasal temsilcisi aracılığıyla başvuru yapabilecek. 

Kamu ya da kamu yararına çalışan kuruluşlarca çiftçilere dağıtılan üretim materyallerine sadece çiftçi katkısı oranında destekleme gerçekleştirilecek. Bu ve benzeri durumlarda, kurumlara kesilmiş fatura ekinde ilgili çiftçi tarafından ödenen bedele karşılık olan miktar bilgilerini gösteren ve ilgili kurum tarafından hazırlanmış liste çiftçinin dosyasına ilave edilecek. 

Çiftçiler hemen bakın! Tarımsal desteklerin uygulanmasında değişiklik: Mazot ve gübre desteği, ÇKS başvuruları...

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ NAKDİ ÖDENMEYECEK

Çiftçilere, 2023 üretim yılı içinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü esas alınarak, mazot ve gübre desteklemesi gerçekleştirilecek. Hesaplanan mazot ve gübre desteği, çiftçilerin Ziraat Bankasındaki hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak amacıyla tanımlanacak, nakdi ödeme gerçekleştirilmeyecek. 

Mazot ve gübre desteğinden faydalanmak isteyen çiftçiler, taleplerini 29 Aralık tarihine kadar yazılı şekilde bildirecek. 

Kuru tarımda dane zeytine dekar başına 575 kilogram, zeytinyağına 115 kilogram, sulu tarımda dane zeytine 850 kilogram, zeytinyağına 170 kilogram verim miktarına kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek.

Çiftçiler hemen bakın! Tarımsal desteklerin uygulanmasında değişiklik: Mazot ve gübre desteği, ÇKS başvuruları...

KİMLER FAYDALANAMAYACAK?

2016 üretim yılından başlamak üzere toplam 5 üretim yılı organik tarım veya iyi tarım uygulamaları destekleri ödemesinden yararlanıdırılan araziler, 2023 üretim yılında yetiştirilen ürünün yer aldığı kategoriye bakılmadab Tebliğ ekinde belirtilen "3. Kategori" birim fiyatı üzerinden desteklenecek. 

Ormandan tahsisli arazilerde desteklere konu ve tahsis amacına uygun ürünlerin üretilmesi durumunda,  bu ürünlerin yetiştirildiği araziler 2023 yılında aynı kategori desteklerinden yararlandırılacak. 

2021 yılı beyannamesine istinaden belgelendirilmiş sertifikalı ya da standart fidan ve sertifikalı veya standart Antep fıstığı üretim materyali kullanıldığında 2022'de faturalandırılan fidanlarda bitki muayene raporu şartı olmayacak. Bu sene faturalandırılmış fidanların ise bitki muayene raporuna sahip olması gerekli olacak. 

Desteklemelerle ilgili gerçekleştirilen başvurularda hizmet bedelinin yatırıldığına dair makbuz veya alındı belgesini ibraz etmeyenler ile e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda hizmet bedelinin Ziraat Bankası tarafından destekleme ödemesi tutarından tahsil edilmesine ilişkin taahhüdü onaylamayanlar, tebliğde anılan destekleme ödemelerinden yararlanamayacak. 

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde desteklenen ürünlerin ilgili Cumhurbaşkanı Kararı'nda belirlenen havzası dışında yetiştirilmesi halinde mazot, gübre, fark ödemesi, sertifikalı tohum kullanım ve fındık alan bazlı gelir desteği ödemelerinden alınamayacak. 

Tebliğ, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe alındı. 

Son dakika! Resmi Gazete'de yayımlandı: Yatırım projeleri için yeni düzenleme!

Merkez Bankası 1 doların 39.62 TL olacağını açıkladı! Son dakika dolar kuru ne kadar? 1 dolar bugün kaç TL? 

Resmi Gazete'de yayımlandı! Çiftçiye müjde, destek ödemeleri artırıldı!

Hafta sonu altın fiyatlarında son dakika! 26 Kasım 2023 Pazar gram altın ve çeyrek altın fiyatları


Geri Dön