29 / 04 / 2024

Kuzu Grup Cidde'de 11 bin 700 konutluk şantiye kuruyor!

Kuzu Grup Cidde'de 11 bin 700 konutluk şantiye kuruyor!

İRAN'da 37 bin konutluk (2.5 milyar dolarlık) projenin inşaatını sürdüren Kuzu Grup, Cezayir'de de 11 bin 700 konutluk (1 milyar dolarlık) proje için şantiyesini kuruyor.



Türkiye'nin en büyük müteahhitlik firmalarından Kuzu Grup, yurt dışında büyük ölçekli konut projeleri yapmaya devam ediyor. Halen İran'da, 2.5 milyar dolar değerinde 37 bin konutluk bir projenin inşaatını sürdüren ve bu projeyi 2016 sonunda teslime hazırlanan Kuzu Grup, Cezayir'de aldığı 1 milyar dolar değerinde 11 bin 700 konutluk proje için de şantiye kuruyor. Kuzu'nun yurt dışındaki son güncel projesi ise eğer anlaşma tamamlanabilirse Cidde'de çok büyük ölçekli bir 'lüks konut' projesi olacak. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu şöyle konuşuyor: 


TOKİ TECRÜBESİYLE DIŞA AÇILDIK

"İran'da daha önce 20 bin konut yapmış, teslim etmiştik. Şu anda da 37 bin konut işimiz devam ediyor. 2016 sonunda teslim planlıyoruz. Bu proje 2.5 milyar dolarlık iş. Cezayir'de 11 bin 700 konutluk proje için şantiye kuruluyor. O da 1 milyar dolarlık bir iş ve üç bölgede iki etaptan oluşuyor. Biz bu kadar büyük ölçekli konut projelerini yapabilme becerisini Türkiye'de,  TOKİ  ile yapabildiğimiz işler sayesinde elde ettik. Eskiden 100-300 dairelik işler bile çok büyük gelirdi. Şu anda bu kadar konutu bir blokta yapıyoruz. Büyük ölçekli işlerden korkmuyoruz. Halen de Suudi Arabistanlı yetkililerle Cidde'de çok büyük bir lüks konut projesi için görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşmayı tamamlarsak ki son aşamaya geldik, detaylarını açıklayacağız. 


HERKES KÜHEYLAN KESİLDİ 

Bakırköy (Ataköy) sahilindeki Seapearl projemiz 2.7 milyar dolarlık bir yatırım ve inşaatı da hızla devam ediyor. Bu projemizle ilgili çok konuşuldu, halen de konuşuluyor ama orasının eski hah de malum. Nedense inşaat başlayınca herkes küheylan kesildi. Oralar, öyle halkın çok da yararlanabildiği yerler değildi. Aslında şimdi halka tam açık olacak ve halkın gerçekten faydalanabileceği tüm imkanlarla donatılacak. Bu bölgenin imar planları da sanıldığı gibi yeni değil 1991'de yapılmıştı. Bu hükümet döneminde yapılan bir plan yok. Bize göre bu hükümet döneminde olan tek şel orasının sadece mafya tipli adamların elinden kurtarılmasıdır ve halkın lehine ekonomiye kazandırılmasıdır. Parayı kim aldı? Hazine aldı. Sahil kime açılıyor vatandaşa açılıyor. Halka açık çok güzel bir sahil şeridi ortaya çıkacak. Ancak herkes biliyor ki orada sahile doğru hangi proje yapıldıysa bir önceki projede gayrimenkul sahibi olanlar isyan çıkardı. En son projelere bakın onlara da karşı çıkılmadı mı? Oysa orada her yeni proje o bölgeye değer katıyor. Bölgedeki gayrimenkul fiyatları yükseliyor, daha da yükselecek. 


YASAL AÇIDAN EKSİĞİMİZ YOK 

Biz bu proje için bütün yasal süreçler gereği izinlerimizi aldık ve inşaata öyle başladık. Sonra birileri itiraz etti ve mahkeme durdurdu. Ardından da biz bütün belgelerimizi mahkemeye sunduk, mahkeme de 'devam' kararı verdi. Yasal açıdan inşaatımızın önünde hiçbir engel yok. Şu anda da itirazlar ve şikayetler var. Kimisi 'gürültü oluyor' diye kimisi 'çamur oluyor' diye şikayet ediyor. Biz her şeye olması gerekenden çok daha fazla uyuyoruz. Çünkü inşaat ve çevre ilişkisindeki hassasiyetleri de çok iyi biliyoruz." 


Ankara'da iki proje 

Özen Kuzu, Ankara'da 600 konut ve ticari ünitelerden oluşan iki proje için hazırlandıklarını söylüyor ve "Bu iki projemiz 1.3 milyar TL değerinde. İstanbul'da ise bazı projeler için görüşmelerimiz sürüyor. İstanbul'dakiler kentsel dönüşüm olacak. Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşla görüşme ve uzlaşma aşaması uzun sürebilir. Ancak bu projemizin de çok büyük bir proje olacağını söyleyebilirim" dedi. 


Atıkta tecrübeliyiz 

KUZU Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu şöyle devam ediyor: "Biz inşaatta ve atık yönetiminde çok iddialıyız. İstanbul'un atık su yönetimi işini 12 yıl yaptık. Şimdi de Bursa'nın atık sularım işletiyoruz. Gebze'de de bu işi yaptık. Şimdi, Bursa'da atık çamurunun enerjide değerlendirilmesi konusunda çalışıyoruz. ABD'de en son teknolojileri inceledik ve uygulamaya alıyoruz. Diğer belediyelerle de bu tür projeler için ihalelere gireriz." 


Hürriyet


Geri Dön