27 / 04 / 2024

KYK burs miktarı bin 250 TL iken günlük üç öğün yemek maliyeti bin 275 TL'ye ulaşıyor

KYK burs miktarı bin 250 TL iken günlük üç öğün yemek maliyeti bin 275 TL'ye ulaşıyor

CHP'nin 'Genç Yoksulluğu Dosyası', üniversite öğrencilerinin ekonomik zorluklarını gözler önüne serdi. Rapor, üniversiteli gençlere sağlanan aylık bin 250 TL burs miktarı ile sadece okul yemekhanesinde üç öğün yemek için gereken bin 275 TL maliyeti karşılaştırarak bu durumun zorluklarını vurguluyor.



CHP'nin Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından hazırlanan "Genç Yoksulluğu Raporu"na göre, üniversite öğrencilerine sağlanan KYK bursunun miktarı bin 250 TL olarak belirlenmişken, sadece üniversitenin yemekhanesinde üç öğün yemek için aylık harcamanın bin 275 TL'yi bulduğu ortaya çıktı. Ayrıca raporda, üniversiteye yakın bölgelerdeki kira bedellerinin son dönemde yüzde 151,4'lük bir artış gösterdiği ifade edildi. Farklı bir şehirden gelerek üniversite eğitimi almayı planlayan gençlerin barınma konusunda zorluklarla karşılaştığı, bu durumun 2023-2024 akademik yılında daha da belirginleştiği belirtildi.

Bazı üniversite öğrencileri ekonomik zorluklar nedeniyle okul kaydını dondurma kararı alıyor

Üniversite öğrencilerinin ekonomik zorluklar sebebiyle eğitim hayatlarına devam edememe durumuyla karşı karşıya oldukları belirtilen yeni raporda, bu öğrencilerin temel ihtiyaçları olan konaklama, eğitim ve beslenme haklarının ihlal edildiği vurgulandı. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi'nin hazırladığı bu rapor, yalnızca ekonomik sorunları değil eğitimde, sosyal yaşantıda, sağlık ve psikolojik durumda da ciddi sıkıntılar yaşayan gençlerle ve üniversite öğrencileriyle yapılan kapsamlı görüşmelerin ve araştırmaların sonuçlarına dayanarak ortaya kondu. Raporda yoksulluğun günlük yaşamımıza olan etkisi özellikle yüksek öğrenim bağlamında ele alındı.

 KYK burs miktarı bin 250 TL iken günlük üç öğün yemek maliyeti bin 275 TL ye ulaşıyor

Okul yemekhane ücretlerinde %76-80 artış

Rapora göre, üniversiteler ekimde başlayacak olan akademik yıl öncesinde yemekhane tarifelerini hala belirlemedi. Hacettepe Üniversitesi’nde ve ODTÜ’de yemek ücretlerinde sırasıyla yüzde 76 ve yüzde 80 oranında artışlar kaydedildi. Bu durumun öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenme olanaklarına erişimini zorlaştırdığının üzerinde duruldu.

Öğrenciler öğün atlıyor

Araştırmada, Türkiye genelinde 13.085 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan incelemeye göre, bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 60'ı göreli yoksulluk seviyesinin altında yaşamaktadır. Araştırmada, tavuk ve et gibi gıdalara erişimde zorluk yaşadığı ve haftada birkaç gün öğün atlamak zorunda kaldığı saptanmıştır.

KYK Yurtlarında yemek ve kahvaltı: Ücretsiz mi, ücretli mi?

Milyonlarca öğrenciye 1250-3750 TL geri ödemesiz burs verilecek! İşte başvuru şartları...

KYK yurt sonuçları 2023 ne zaman açıklanacak? Öğrenciler heyecanla bekliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön