27 / 04 / 2024

Kyzikos Antik Kenti'nde yeni kazı dönemi başladı!

Kyzikos Antik Kenti'nde yeni kazı dönemi başladı!

Balıkesir'in Erdek ilçesinde yer alan ve bazı araştırmacılar tarafından "dünyanın sekizinci harikası" kabul edilen "Hadrian Tapınağının da bulunduğu Kyzikos Antik Kenti'nde yeni kazı dönemi başladı.




Erdek ilçesinde yer alan ve bazı araştırmacılar tarafından "dünyanın sekizinci harikası" kabul edilen "Hadrian Tapınağının da bulunduğu Kyzikos Antik Kenti'nde yeni kazı dönemi başladı. 

Kazı Grubu Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 kişilik ekiple başlattıkları kazıların 45 gün sürmesini planladıklarını söyledi. 

Çalışmalara Hadrian Tapınağı'nın batısında başladıklarını belirten Koçhan, "Daha sonra kuzeye yönelmeyi planlıyoruz. Kalıntılar içinde Hadrian Tapınağı'na ait mimari yapılar buluyoruz. Kazılarda, tapınağın üst yapısı ve alınlıktaki kabartmalara ait parçaların ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. Bunlar çıktığında en azından batı taraftaki alınlıkta nelerin işlendiğini bileceğiz" ifadesini kullandı. 

Hadrian Tapınağı'nın nasıl bir yapı olduğunu ortaya koymayı hedeflediklerini anlatan Koçhan, . 

son 6-7 yılda önemli bilgilere ulaştıklarını ancak önlerinde uzun bir çalışma dönemi bulunduğunu dile getirdi. 

Kazılara, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, Erdek Kaymakamlığı ve Erdek Belediyesinin destek verdiğini aktaran Koçhan, "Belediyenin bize en önemli katkısı, kazılar sırasında çıkan toprağı kaldırmasıdır. Kazılar zaman alıyor. Bir vincimiz bile yok. Toprak altındaki bir tarihi yapıtı, ancak insan gücüyle çıkarabiliyoruz" diye konuştu


AA


Geri Dön