26 / 12 / 2024

Remzi Yüzbaşıgil: İnşaatta sat yap dönemi başladı!

 Remzi Yüzbaşıgil: İnşaatta sat yap dönemi başladı!

Remzi Yüzbaşıgil, “İnşaat sektöründe sermaye ile hareket etme çok azaldı. Tabiri caizse artık yap-sat dönemi bitti, sat-yap dönemi başladı” dedi..



Genç Kuşak yazı dizimizin bu haftaki konuğu Yüzbaşıgil İnşaat ve Yapı Grup’un genç yöneticisi Remzi Yüzbaşıgil oldu. Bir süre farklı sektörlerde çalışarak ticareti öğrenen Remzi Yüzbaşıgil, daha sonra abisi Mehmet Yüzbaşıgil ile ortak olarak kendi işini yürütmeye başlamış. Babaları ve iki kardeş olarak inşaat sektöründe hizmet verdiklerini belirten Remzi Yüzbaşıgil, “Biz yapı malzemesi satıcıları olarak müteahhitlere finansörlük yapıyoruz. Birçok müteahhit sıcak para vermiyor hizmet karşılığı daire veriyor. İnşaat sektöründe genel bir sorun oldu bu durum. Artık yap-sat dönemi bitti, sat-yap dönemi başladı” diyor…


REMZİ YÜZBAŞIGİL KİMDİR?


1988 yılında Konya’da dünyaya geldim. Aslen Konya’nın yerlisiyiz. İşletme bölümü mezunuyum. 2010 yılında askerden geldikten sonra ticarete başladım. Yüzbaşıgil İnşaat ve Yapı Grup’da ağabeyim ve babamla birlikte faaliyet gösteriyoruz. Evliyim ve 1 kız çocuk babasıyım.


Yüzbaşıgil İnşaat-Yapı Grup aile şirketiniz mi


Evet. Burası aile şirketi. Babam, ağabeyim ve ben yürütüyoruz. Babam çok ilgilenmez başımızda durur. Allah’a şükür her sıkıştığımızda yardım eder. Ağabeyim Mehmet Yüzbaşıgil ve ben işleri takip ederiz. 


Sektöre ne zaman başladınız?


2005 yılında emlak sektörüyle başladık. 2008 yılında mantolama işine girdik. Boya, duvar kağıdı, mantolamanın hepsini bir arada yapmaya 2010 yılında başladık. Ben bir dönem başka yerde çalıştım. Ticareti, para kazanmanın zor olduğunu öğrendim. Liseden mezun olduktan sonra doğal gaz sektöründe çalıştım, daha sonra Kapu Cami civarında 3 yıl gümüşçüde çalıştım. Sonrasında ağabeyimin yanına geldim ve beraber yürütüyoruz.


Faaliyet gösterdiğiniz alanlardan biraz bahsedebilir misiniz?


Jotun Boya, Albera Boya, Fox Yapı Kimsayasları, Weber Yapı Kimyasalları bayiliğini yürütüyoruz. İç ve dış cephe mantolama, su yalıtımları, ses yalıtımları, çatı kaplaması, duvar kağıdı satış ve uygulaması üzerine faaliyet gösteriyoruz.


İşçilik de var mı sizde?


Evet işçiliğini de yapıyoruz. Çünkü rekabet çok fazla bizim sektörde. Herkes bu işi yapmaya başladı. O yüzden malzeme satışında kar oranları çok düşük. Ya çok yüksek ciro yapmak gerekiyor ya da uygulama ile para kazanmak gerekiyor. O yüzden uygulamayı yapıyoruz. 


Büyük firmalar ile çalışıyor musunuz?


İlk başladığımız zaman büyük iş almıyorduk. Çünkü ucuz iş yapmıyorduk. Ederinde ve kaliteli iş yapmak için başladık. Ama çok şükür 2 yıl içinde belediye kooperatifleri, büyük müteahhitler ile çalışmaya başladık. 


Toptan malzeme satışınız var mı?


Tabii ki. Boya ve yapı kimyasallarında ağırlıklı toptan satışımız var. Bayiliklerimiz var. Toptan satış yapıyoruz.


İnşaat sektörü gelişiyor, sektöre yeni isimler katılıyor, müteahhit sayısı arttı. İnşaat firması sayısı ile malzeme temin eden firma sayısında bir denklik var mı ?


İnşaatçı artıyor malzemeci de çoğalıyor. Bizim işimiz güven esaslı. Firmalar güvenilir malzemeci ile çalışıyor, malzemeci de güvenilir müteahhitler ile. Rızk Allah’tan. İşini düzgün yapan kazanıyor. Ama rakipler her geçen gün arıyor. 


Sektörde yenilikler yapıyor musunuz, Konya’da olmayan ürünleri getiriyor musunuz?


Yenilikleri takip edip Konya’ya getiriyoruz. Mesela platform iskeleler, tam güvenli. Kombassan ilk kullandı. Konya’da onu ilk biz aldık. Biz her fuara katılırız. İşimizi bırakır fuarları takip ederiz. Yeni ürünleri takip eder ve getiririz. Bunların haricinde Jotun ve Albera’nın farklı ürünleri var onları getiriyoruz.


Müteahhitler yeniliklere açık mı?


Yavaş yavaş açılıyor diyelim. Eskiden yenilik odaklı değil de fiyat odaklı çalışılırdı. Ama şimdi öyle değil. Yeni yeni insanlar kaliteli ve modern ürünleri alıyorlar. 


Yeni dairelerde çok kaliteli malzeme kullanıyor mu?


Tabi. Kaliteye önem veren firmalarımız var.


Hedefleriniz neler ileriye dönük?


Çok uzun bir geçmişimiz yok. 5 yıllık süre zarfından çok şükür bir şeyler başardık. Hakkın rızasını gözeterek çalıştık, müşteriye yalan söylemedik, sözlerimizi tuttuk. Bundan sonraki hedeflerimiz daha da büyümek, daha fazla kişiyi istihdam etmek. Yakın zamandaki hedefimiz de doğrudan inşaat işine girip yap-sat usulü faaliyet göstermek.  Biraz önce de bahsettiğim gibi müteahhitlerin finansörlüğünü yapmak bizi yoruyor. O yüzden kendi finansörlüğümüzü kendimiz yapalım düşünüyoruz.


Kısa zamanda bu kadar büyümenin arkasındaki sır ne peki?


Ben ticaret hayatımda hep Hakkın rızasını gözettim. Müşterilere karşı hep samimi olduk. Bu düsturda işlerimiz zamanla açıldı. Dürüst çalıştıkça Allah veriyor. İş hayatımda en çok dikkat ettiğim şey Müslüman’ın hayatında olmasın gerekenlerdir. Allah buyuruyor ki; “İki ortağın biri diğerine hıyanet etmediği sürece onların üçücüsü benim. Şayet biri diğerine hıyanet ederse ben aralarından çıkarım.” Biz de bu bilinçle çalışıyor ve ağabeyimle birlikte samimi ve güven esaslı hareket ediyoruz. Çok şükür rabbim de karşılığını veriyor.


Sektördeki sorun ne size göre?


Kalite odaklı değil de fiyat odaklı çalışmak en büyük sorun. Ben kaliteli ve para kazanacağım işi yapmak istiyorum. İş yapmış olmak için değil. Rekabet de çok fazla. Bu da fiyatları düşünüyor. Ticari ahlak sorunu var. Zaten inşaat sektörü şimdi yap-sat değil de sat-yapa döndü. Peşin para dönmüyor. Daire karşılığı iş yaptırılarak inşaat yapılıyor. Biz finansörlük yapıyoruz. 


Sektörde bir birliktelik var mı örneğin orta fiyat noktasında?


O birlikteliği sağlamak için insanların farklı olması lazım. İnsanlar para odaklı değil de hizmet ve katma değer odaklı çalışmalı. Böyle olduğu zaman rakamlar dibe inmez. Herkes değerinde iş yaparsa sorun kalmaz. 


Sosyal olarak size dönecek olursak, üyesi olduğunuz vakıf ve STK’lar var mı?


2011 yılında üye olduğu Genç MÜSİAD Konya Şubesi’nde Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyorum. İyi bir ekimiz var. Emre Babayiğit başkanımızın koordinesinde güzel projeler üretmeyi amaçlıyoruz. Bir de Kimsesiz Çokcuklar Vakfı var. Orada da görevliyim. O çocuklar ile ilgilenilmesi gerekiyor. Çok fazla dram var. Genç MÜSİAD olarak ta KİMSEV ile ilgileniyoruz. 


Boş zamanlarınız nasıl değerlendirirsiniz?


İş yoğunluğu çok fazla. Kendimize çok fazla vakit ayıramıyoruz. Ama ailemle çok fazla vakit geçiririm. Eski aile kültürünü korumaya çalışıyoruz. Mesela her Pazar babamda kahvaltıda buluşuyoruz. 


Seyahat ediyor musunuz?


İşim gereği ve MÜSİAD olarak çok fazla seyahat ediyoruz. 


Konya Yenigün


Geri Dön