30 / 04 / 2024

Laleli, Merter ve Osmanbey'de dükkanlar kepenk indiriyor! Tekstil merkezleri kira ve masraflar karşısında zorda!

Laleli, Merter ve Osmanbey'de dükkanlar kepenk indiriyor! Tekstil merkezleri kira ve masraflar karşısında zorda!

Global resesyonun yanı sıra Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşları da İstanbul’da Laleli, Merter ve Osmanbey gibi bölgelerdeki dükkanları etkiledi. Satışların yüzde 60’lara varan oranda düştüğü bölgelerde dükkanlar kepenk indiriyor ya da küçülmeye gidiyor. İşte ayrıntılar...



Dünyada yaşanan resesyon ve Türkiye’nin çevresindeki savaşların da etkisiyle İstanbul’un tekstil ve konfeksiyon merkezlerindeki dükkanlarda kapanmalar başladı. 

Bölgelerde boşaltılmış ve kiralık dükkan sayısında yükseliş olurken, bazı firmalar ise büyük metrekareli dükkanlarını küçültmeye yöneliyor. 

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre; Laleli başta olacak şekilde tekstil ve konfeksiyon merkezlerinde ticaretin yüzde 50 ila 60 oranında düşüş gösterdiğini dile getiren Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, kiralar ve ağır masraf kalemleri karşısında Laleli’de dükkan boşaltmaların başladığına vurgu yaptı.

Laleli, Merter ve Osmanbey de dükkanlar kepenk indiriyor! Tekstil merkezleri kira ve masraflar karşısında zorda!

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, ülkenin içinde olduğu enflasyon ortamı, enerji giderleri ve işçilik ücretleri de eklendiğinde bölgede iş yapanların ayakta kalmakta zorluk çektiğini belirtti ve "İyice azalan işler yüzünden bölge esnafı arık dükkan kiralarını ödeyemez duruma geldi. Bunun doğal sonucu da kapanmalar. Bu yalnızca Laleli’de değil Merter, Osmanbey ve Bayrampaşa’da da durum aynı" ifadelerini kullandı. 

Özellikle deri konfeksiyonda Rusya’ya yapılan bavul ticaretiyle anılan Laleli’de, Ukrayna ve Rusya savaşının yankıları derinden hissediliyor. Savaşın şu anda da sürmesiyle organize perakende satışlarında da ciddi düşüşler yaşandığına işaret eden LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, dünyada da kişi başına düşen harcamalarda çok ciddi anlamda gerileme olduğunun altını çizdi. 

Laleli, Merter ve Osmanbey de dükkanlar kepenk indiriyor! Tekstil merkezleri kira ve masraflar karşısında zorda!

Gıyasettin Eyyüpkoca, tüm bu sorunların global resesyonla birleşince ekonomik krizin etkisinin daha da ağırlaştığını aktardı ve "Rusya ile daha önce uçak krizi yaşamıştık ama bu sadece o ülke özelinde ticarette yavaşlamaya sebep olmuştu. Bugün ise durum o şekilde değil" dedi. 

"Bölgemizde İran, Libya ve Lübnan pazarları tedirginlikle karşı karşıya. srail’in de sağa-sola saldırıyor olması, Körfez ülkelerinde tedirginlik oluşturuyor. Rusya Savaşı’nın etkisi ile de Polonya, Romanya ve Moldova pazarı olumsuz etkileniyor" diyen Eyyüpkoca, tüm bunların etkisiyle ticarette gözle görülür ve hissedilebilir bir krizin söz konusu olduğunu vurguladı. 

LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, "Bunlar hepsi bir araya geldiğinde ise Laleli ve diğer bölgelerde dükkan boşaltmaları gayet doğal oluyor" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Bölgede tekstil ve konfeksiyon sektörüne ilişkin faaliyet gösteren atölyelerde de kapanmaların başladı. Sektör temsilcileri, atölyelerde kapanmaların yaklaşık yüzde 20 seviyesinde olduğuna vurgu yaparak, yüksek sayıda işçi çalıştıran firmaların ise işçi çıkararak küçülmeye gittiğinin altını çiziyor ve bazı üreticilerin de üretimini İstanbul dışında, uzak yerlere taşımaya başladığı belirtiliyor. 

Kapanan şahıs şirketi sayısı ilk defa açılanı geçti!

1 dolar bugün 30,30 TL'den işlem görüyor! 30 Ocak 2024 dolar alış satış fiyatı!

Hangi şirket kaç yıldır temettü ödemesi yapıyor? Kesintisiz ödeme yapan şirketler tek tek açıklandı!


Geri Dön