29 / 04 / 2024

Lawrence Summers: Konut piyasasında istikrar görülüyor

Lawrence Summers: Konut piyasasında istikrar görülüyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomi danışmanı Lawrence Summers, konut piyasasında istikrarın ilk
işaretlerinin görüldüğünü bildirdi



ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomi danışmanı Lawrence Summers, ABD'de ekonominin düzelme yolunda olduğunu, finansal piyasalarda koşulların istikrara kavuştuğunu ve konut piyasasında istikrarın ilk
işaretlerinin görüldüğünü bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Summers, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi azınlık lideri John Boehner'e yazdığı mektupta, "Kurtarma Yasası'nın yanı sıra finansal istikrar planı ve ev sahiplerini kendi
evlerinden sorumlu tutan program sayesinde ekonomik uçurumdan önemli ölçüde uzaklaştık ve ekonomi düzelme yolunda" dedi.

Beyaz Saray'a göre, Summers, Boehner'in Obama'ya gönderdiği mektuba cevaben yazdığı mektupta, "hepsinden önemlisi, istihdam kaybı eğiliminde önemli değişiklik gördük" dedi. Bu yılın üçüncü çeyreğinde işini kaybedenlerin sayısının aylık ortalama 256 bin olmasını "kabul edilemeyecek kadar yüksek" olarak değerlendiren Summers, ancak bunun iki çeyrek önce istihdam kaybının yaklaşık üçte biri olduğunu ifade etti.

Ekonomiyi teşvik programının, ekonominin ikinci çeyrekte yıllık bazda büyümesine yüzde 3 katkısı olduğunun ve ekonominin üçüncü çeyrekte büyümesinin olumluya döneceğinin tahmin edildiğini belirten Summers, ABD'de borsanın, bu yılın başından beri performansının düzeldiğini kaydetti.

Summers, "Finansal piyasalarda koşullar istikrara kavuştu ve finansal çökme riski ortadan kayboldu. Son belirtiler, finansal piyasanın çöküşünün merkezindeki konut piyasasının da istikrar işaretleri verdiğini gösteriyor"
dedi. Cumhuriyetçiler'in ABD'de bütçe açığından Obama yönetimini sorumlu tutma çabalarını reddeden Summers, Obama'nın, göreve geldiğinde 1 trilyon dolar kadar bütçe açığı miras devraldığını, selefi ABD Başkanı George Bush'un politikalarının, bu açığa yol açtığını bildirdi.

Summers, 2001 ve 2003 yıllarında ödenmemiş vergi kesintilerinin, ABD'nin ulusal borcuna 2 trilyon dolardan fazla borç eklediği ifadesini kullandı. Cumhuriyetçiler, Obama'nın 787 milyar dolar tutarındaki ekonomiyi teşvik
paketinin ekonomiyi iyileştirme konusunda etkisiz olduğunu savunurken, Obama yönetimi, yüzde 9,8'i bulan ve yüzde 10'a doğru giden işsizlik oranı ile artan bütçe açıkları sorunuyla karşı karşıya bulunuyor.
A.A


Geri Dön