04 / 05 / 2024

Leaseback nedir?

Leaseback nedir?

Finansal kiralama ile ilgili esaslar, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında açıklanıyor. Finansal kiralama hususunda karşımıza çıkan Leaseback yöntemi nedir? Leasback ne demektir?



Leaseback nedir?

Finansal kiralama hukukunda karşımıza çıkıyor. Lease back, kelime anlamı olarak satıp geri kiralama anlamına geliyor.


Finansal kiralama, bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, bu Kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemi olarak tanımlanıyor.


Finansal kiralama ile ilgili esaslar, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında yer alıyor.


Kanun gereğince; İşletmeler varlıklarını, satıp geri kiralama yolu ile finansman sağlamak için kullanabilirler. Ayrıca özkaynakla ya da banka kredisi finansmanı ile satın aldıkları varlıkların finansmanını sonradan finansal kiralamaya çevirebilirler. 


Bir diğer ifade ile varlıkların finansmanında, finansal kiralamanın kullanılması artık yatırımdan sonra da mümkündür. Bu durum değişen koşullara göre yatırımcının finansman kararlarına esneklik kazandıracaktır.  


İstisnalar ve vergi nispetinin tespiti

MADDE 37 – (1) Finansal kiralama sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin devrine ve tadiline ilişkin kâğıtlar ile bunların teminatı amacıyla düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden, bu kâğıtlarla ilgili yapılacak işlemler harçtan müstesnadır.

 

(2) Satıp geri kiralama yöntemi ile yapılan kiralama sözleşmeleri kapsamında kiralanan taşınmazların sözleşme süresi sonunda kiracı adına tapuya tescili tapu harcından müstesnadır.


Finansal Kiralama Yönetmeliği!



Geri Dön