22 / 11 / 2024
fuzul

Leasing sektöründe iş ve inşaat makinelerine talep güçlü!

Leasing sektöründe iş ve inşaat makinelerine talep güçlü!

DenizLeasıng Genel Müdürü Kahraman Günaydın, "İş ve inşaat makineleri, sektör açısından her zaman rekabetin yüksek olduğu ve tüm leasıng şirketlerinin aktif olduğu bir alan" dedi.




DenizLeasıng Genel Müdürü Kahraman Günaydın, "İş ve inşaat makineleri, sektör açısından her zaman rekabetin yüksek olduğu ve tüm leasıng şirketlerinin aktif olduğu bir alan" dedi. 


DenizLeasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, iş ve inşaat makinelerinin, leasing sektörü açısından her zaman rekabetin yüksek olduğu ve tüm şirketlerinin aktif olduğu bir alan olduğunu söyledi. Kahraman Günaydın, "İnşaat sektörü ülke ekonomisinin lokomotifi olduğu gibi, leasing için de oldukça kritik bir alan. Bu sektörde talep hala güçlü ve özellikle altyapı işlerinde yatırımlar devam ediyor. Bu doğrultuda iş ve inşaat makinelerine yönelik güçlü talebin de devam edeceğini düşünüyoruz. Sektörde yaşanan daralmaya rağmen, bu alanda büyümenin devam etmesini bekliyoruz" açıklamasını yaptı. 


Yılın ilk yarışma bakıldığında, geçen yılın ilk yarısına göre toplam işlem hacminde dolar bazında yüzde 4 seviyesinde bir daralma söz konusu olduğunu aktaran Günaydın, "Sektörde yaşanan daralmaya rağmen iş makineleri tarafında işlem hacimlerinde geçen yılın ilk yarışma kıyasla artış gözleniyor. İkinci çeyrek itibariyle ulaşılan 438 milyon dolar işlem hacmi ile sektörün toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 26'sı bu alandan geliyor. Bu dinamik bu yıl da güçlü bir şekilde devam ediyor" bilgisini verdi.

 

DenizLeasing'in yılın ilk yarısında toplam kira alacağı ve karlılık anlamında sektördeki yerini koruduğuna da değinen Kahraman Günaydın, 'Yılın geri kalanı için de jöne KOBİ segmenti öncülüğünde; iş ve inşaat makineleri, sağlık, gayrimenkul ve yenilenebilir enerji alanlarına odaklanmaya devam ederek büyümeye devam edeceğiz. Büyümenin yanı sıra etkin risk yönetimi ve karlılık da bu yıl bizim için önemli başarı kriterleri olacak" ifadelerini kullandı. 


Operasyonel leasing tarafında da, sektörde bir ilk olarak kendi bünyelerinde filo araç kiralama alanında hizmet verdiklerini hatırlatan Günaydın, "Filo tarafında da yıl sonu itibari ile 3 bin araç adedine ulaşmayı hedefliyoruz. Yılın geri kalanı için özellikle operasyonel leasing alanındaki potansiyel fırsatları da değerlendirmeye çalışacağız" şeklinde konuştu. 



Sorunlu alacak düzenlemesi bekleniyor 


Leasing sektöründeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kahraman Günaydın, bankacılık sisteminde olduğu gibi sorunlu alacaklar üzerinden ayrılan özel karşılıkların vergiden indirilmesine yönelik bir düzenlemeye ilişkin beklentinin de hala devam ettiğini vurguladı. Günaydın, "Daha önce yayınlanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Hakkındaki Torba Kanun ile birlikte, leasing sektörüne yönelik vergisel konulara ilişkin düzenlemeler ve iflas erteleme süresinin makul bir düzeye indirilmesi bizim açımızdan olumlu gelişmeler olarak öne çıktı. Ayrıca gayrimenkul devir işlemlerinde, sözleşme süresi sonundaki tapu harcının da kaldırılmış olması sat - geri kirala işlemleri açısından destekleyici bir unsur olacaktır" diye konuştu. 


Yüzde 1 KDV'li ürün yelpazesi genişlemeli 


Kaynak maliyetlerini azaltmaya yönelik alınacak bazı tedbirlerin, özellikle KOBİ'lerin finansmana erişimi noktasında önemli bir itici güç olabileceğinin altını çizen Günaydın, şöyle devam etti: "Biz de bu sayede sektör olarak bu zor dönemde yatırımları desteklemeye güçlü bir şekilde devam edebiliriz. Bir diğer önemli nokta da KDV oranları. Yüzde 1 KDV oranına sahip ekipman grubunun yelpazesinin genişletilmesi de getireceği KDV avantajı ile leasingi daha cazip bir finansal enstrüman haline getirecektir." Piyasalar yaşananların sokuııu henüz tam atlatabilmiş değil 2014yılından beri yurtdışı kaynaklı finansal belirsizlikler, yaşadığımız seçim süreçleri ve coğrafi risklerin artmasının etkisiyle sektörde işlem hacimlerinde bir daralma yaşandığını anlatan Kahraman Günaydın, "Bu yıla da yine benzer etkiler ile başlamıştık. Bunların üzerine bir de 15 Temmuz'da yaşadığımız olumsuz olayın eklenmesiyle hem risk hem de yatırım iştahında hissedilir birazalma yaşıyoruz. Belirsizliğin yüksek olduğu zor bir dönemden geçiyoruz. Budurum yatırım ortamını da negatif etkilemiş durumda. Piyasalaryaşananların şokunu henüz tam olarak atlatabilmiş değil, bu doğrultuda yılın geri kalanı için de işlem hacimlerinde daralma sürebilir. 

İnşaat sektöründeki güçlü talebin devam etmesi önemi olsa da, ekonomi yönetimi tarafından hızla yabancı ve yerli yatırımcılar için güven ortamının yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Bu sağlandığı takdirde en azından yılın son çeyreğinde belirli bir toparlanana görebiliriz" öngörüsünde bulundu. 



Dünya 



Geri Dön