Ekonomi

LED dönüşümü ile 1 milyon konutun elektrik tüketiminde ne kadar tasarruf edilecek?

Türkiye'de genel aydınlatmada yapılacak LED dönüşümünün, yaklaşık 1 milyon konutun senelik elektrik tüketimi kadar tasarruf sağlayabileceği hesaplanmaktadır. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in pazartesi günü açıkladığı "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"nde enerji tasarrufu da öncelikli alanlar da bulunuyor. 

Bakan Şimşek, bu doğrultuda, enerji verimliliğine dikkati çekerek, 2024 yılında sokak ve cadde aydınlatması için öngörülen ödeneğin 35 milyar lira olduğunu, LED dönüşümünün hızlandırılmasının ciddi tasarruf sağlayabileceğini kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada da genel aydınlatmada 2030'a kadar 1,2 milyon LED armatür kurulumunun sağlanacağı, bunun için elektrik dağıtım firmalar ve yerel yönetimler ile birlikte koordineli çalışılacağı ifade etti. 

Türkiye, enerji verimliliği konusunda elde edilen kazanımları Türkiye Yüzyılı'nda daha ileriye taşımak amacıyla Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve 2024-2030 dönemini kapsayan II. UEVEP'yi ise bu sene uygulamaya başlamış oldu. LED dönüşümü ile birlikte sağlanabilecek tasarruf tutarı senelik yaklaşık 2,2 milyar kilovatsaat olarak hesaplanırken, bu da yaklaşık 1 milyon konutun senelik elektrik tüketimine karşılık geliyor.

GENEL AYDINLATMA TESİSİ 160 BİNE KADAR ULAŞACAK 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, enerji verimliliği konusunda alınacak önlemlerin sadece enerji tüketiminin azaltılması değil aynı zamanda mevcut enerji kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlaması açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Erdeniz, enerji tasarrufu sağlayan, daha uzun ömürlü olan ve daha az atık üreterek karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olan LED armatürlere geçişle ilgili I. UEVEP uygulama döneminde önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, "Plan çerçevesinde genel aydınlatma tesislerinde LED armatür kurulmasına yönelik uygulamalar devreye alınırken 2023 sene sonu ile birlikte elektrik dağıtım şirketleri tarafından 110 bin genel aydınlatma tesisinde LED uygulaması yapıldı." diye konuştu.

LED ARMATÜRLÜ AYDINLATMA TESİSLERİNDE YÜZDE42-74 TASARRUF SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR

Öte yandan, sokak ve cadde aydınlatmalarında LED dönüşümü ile sağlanabilecek faydanın belirlenmesi amacı ile önceki senelerde bir AR-GE projesi başlattıklarını anımsatan Erdeniz; "Kurumumuz koordinasyonunda yürütülen ve kısa adı 'Hasat-2' olan Genel Aydınlatmada Enerji Verimliliği AR-GE Projesi'nde, geleneksel aydınlatma tesislerine göre tipine bağlı olarak LED armatürlü aydınlatma tesislerinin yüzde 42 ila 74 tasarruf potansiyeli olabileceği ortaya kondu. Elde ettiğimiz bu sonuçtan hareketle, Türkiye genelinde 8 milyon adedin üzerinde genel aydınlatma tesisinin tamamında LED armatürlerin kullanılması durumunda yıllık yaklaşık 2,2 milyar kilovatsaat tasarruf yapılabileceğini söyleyebiliriz." dedi. 

Konutta kayıp derinleşiyor: Ekonomist Tunç Şatıroğlu, 'Artık almayın hatta satın demiştim!' dedi! 

Konut satışlarındaki düşüş, büyük vergi kaybına neden oluyor. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım!

Konut kredisi kullanımı 445 milyar 453 milyon TL'ye ulaştı!

Üç büyükşehirde konut fiyatları zirvesinden uzaklaştı