29 / 04 / 2024

Levent Eyüboğlu: Çin ve Hindistan dünya ekonomisinin motoru olacak!

Levent Eyüboğlu: Çin ve Hindistan dünya ekonomisinin motoru olacak!

Bu yıl 11.cisi düzenlenen perakende günleri kapsamında açıklamalar yapan Turkmall CEOsu Levent Eyüboğlu, dünyanın ekonomik açıdan geleceğini Çin ve Hindistanın şekillendireceğini dile getirdi



Bu yıl 11.cisi düzenlenen perakende günleri kapsamında açıklamalar yapan Turkmall CEOsu Levent Eyüboğlu, dünyanın ekonomik açıdan geleceğini Çin ve Hindistanın şekillendireceğini, kendi yatırımlarının bir kısmını da Çine kaydırmaya başladıklarını dile getirdi.

Şu anda Çinde Fiba Holding ve Katarlı bir yatırımcı aile ile birlikte 300 milyon dolar değerinde yatırım yaptıklarını söyleyen Eyüboğlu, bu AVMnin bittiğinde 500 milyon dolarlık bir pazar değerine ulaşacağını kaydetti. Eyüboğlu, bu ülkedeki yatırımlarını en kısa zamanda 19a çıkacağını da sözlerine ekledi.

LİBYAYA GİDİYOR
Libya Trablusgarbda iki şantiyenin kapalı olduğunu ve durumu kontrol etmek üzere birkaç güne kadar bu ülkeye gideceğini dile getiren Eyüboğlu, Libyada 1 milyar dolar değerinde makine parkımız var. Olaylardan bu park etkilenmedi. Fakat enteresan gelişme olmuş. Oradaki şantiyeleri ve bizim gittiğimizde kullandığımız villayı hem Kaddafi güçleri, hem de karşı grup olaylar sırasında kullanmışlar. Ama şimdi boşaltmışlar diye konuştu.

Libyadaki yatırımların kendilerine ilginç teklifleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Eyüboğlu, Geçtiğimiz günlerde Amerikan Dış İşleri Bakanlığından Libyadaki yeni büyük elçilik binalarını yapmak üzere bir teklif aldık. Araştırmışlar, en iyi yatırımcı olarak bizi bulmuşlar. Taleplerini ilettiler. Bizde şimdi bu konuyu araştırıyoruz dedi.

TÜRKİYEYE YENİDEN AĞIRLIK VERMEYE BAŞLADI
Geçen yıldan bu yana yeniden Türkiyeye dönerek yatırım yapmaya başladıklarını kaydeden Eyüboğlu, İnşaatı devam eden Türkiyede 9, Çinde 1,Gürcistanda 1 ve Libyada da şantiyesi halen kapalı olan 2 yatırım olmak üzere devam eden 13 yatırımımız var. Bunların değeri 3 milyar dolar. Türkiyedekilerin toplam değeri ise 1.2 milyar dolar. Önümüzdeki iki yılda yeni başlayacağımız projelerin değeri ise 3 milyar dolar. Kaba hesapla 2 yıl sonra 5.5-6 milyar dolar civarında bir yatırım değerine ulaşacağız dedi.
Türkiyeye yatırımlarına yeniden ağırlık verdiklerini söyleyen Eyüboğlu, Türkiye pazarı bitmedi, araştırmalar ve yeni ortaklıklar devam ediyor. Şu anda 48 ilde AVM var. Tokatın ilk AVMsini yapıyoruz. Yurtdışında ise gelecek yıl Tifliste açılışını yapacağımız bir yatırım var, bu kente bir tane daha AVM yapacağız. Gürcistanda o ülkenin en büyük bankası ile ortak bir proje geliştiriyoruz. Bu arada Bulgaristanda İKEA ile ortak bir mağaza yapmıştık, onu açtık ve hisselerimizi İKEAya sattık. Türkiyedeki yüzde 4 Multi hisselerimizi de bu firmaya sattık. Bir takım ortaklıklardan çıkarken yeni ortaklıklara da yelken açıyoruz. Şu anda 20 civarında gayrimenkulümüz ve 35 civarında da ortaklığımız var. Gelecek yıl ortaklıklarımızı yönetmek üzere bir şirket kuracağız. Çünkü bir ortağımıza ilgi gösterip diğerleri biraz geride kaldıklarında alınıyorlar dedi.

Ortaklık konusuna açıklık getirmeye devam eden Eyüboğlu, Yeni yatırımlarda yeni ortaklıklarımız olacak. Bizimle devam etmek isteyen eski ortaklıklarımıza kapımız tabi ki açık. Ama yeni yatırımlara ve ortaklıklara da her zaman açığız dedi.
İnşaat yatırımlarını yanı sıra perakende zincirleri ile de ilgilendiklerini ve gelecek yıl özellikle Türk perakendecileri dışarıya götüreceklerini hatırlatan Eyüboğlu, Özellikle küçük ülkelerde 4-5 mağazalı gibi perakende zincirleri kuracağız. Çin gibi bir ülkeye ise iddialı girmek gerek. Örneğin orada 1000 mağazadan söz etmek gerek ki bu çok zor bir iş. Dışarı götürdüğümüz markaları başta biz işleteceğiz. Daha sonra durum değerlendirilecek diye konuştu.

HALKA ARZ 2013ÜN İLK ÇEYREĞİNDE
2013 yılının ilk çeyreğinde halka açılmak gibi bir fikirleri olduğunu kaydeden Eyüboğlu, Olursa GYO tarzında, olmazsa yatırım ortaklığı tarzında hareket edeceğiz. İlk etapta yüzde 20-25 gibi bir hissemizi hala açacağız dedi.

2012AÇILIŞ YILI OLACAK
2012 yılını kendileri için açılış yılı olacağını ve 2si Çin ve Tifliste, diğer üçü Söke, Samsun ve Ataşehirde olmak üzere 5 açılış yapacaklarını belirten Eyüboğlu, 250 bin metrekare kiralanabilir alanda 1 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğunu dile getirerek sözlerini noktaladı.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön