02 / 05 / 2024

Levent Eyüboğlu: Gönül ister ki 30 tane AVM yapalım!

Levent Eyüboğlu: Gönül ister ki 30 tane AVM yapalım!

Levent Eyüboğlu: 'Bu sene sonunda açılacak ilk AVM'den sonra Fiba ile çin'de projelerimizi artırmak istiyoruz. Gönül ister ki 25-30 tane AVM yapalım' dedi    



Hollandalı ortağının Morgan Stanley tarafından satın alınıp adının strateji değişikliğine gitmesi sonucu Multi-Turkmall
hisselerini tamamen satma kararı veren Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, 'Hisselerimi ucuza sattım. Benden 1 yıl sonra Kanadalılar Multi- Turkmall'dan 4-5 katı değer üzerinden hisse aldı. O işten   100 milyon Euro kaybım var' diyor

Multi'nin Morgan Stanley tarafından satın alınması ve strateji değiştirmesi sonucu hisselerini satma kararı veren Levent Eyüboğlu, 'Hisselerimi ucuza sattım. 100 milyon Euro kaybım var' dedi. Hisse satışı sırasında 2012'ye kadar şirkette kalacağı yönünde söz verse de kavga-dövüş derken 2010 Nisan ayında iş tahammül edilemeyecek noktaya gelince koptuklarını söyleyen Eyüboğlu, 'Onlar 'git' dediler. Ben de bu fırsatı kullanıp hemen 'Tamam' dedim. 'Bitireyim. Ben zaten paramı kazanırım' diye düşündüm' dedi. Eyüboğlu, kopuşu getiren sürecide 'Morgan Stanley'nin yatırımları satmak istememesi bana uymadı. Biz bir projeyi 80 milyon Euro'ya sattığımıızda, benim oradaki payım 16 milyon Euro oluyordu. Bir sonraki yatırımı yapmak için de bu sermayeyi almam gerekiyordu. Cepteki para her zaman kğıttaki paradan daha iyidir' diye anlattı.

ESAT EDİN TANIşžTIRDI
Turkmall ile Maya Grubu'nun tanışması 2008'de selde hayatını kaybeden işadamı Esat Edin aracılığıyla olmuş. Edin konut projesi geliştirmek için görüştüğü Hollandalı Multi'nin, AVM yatırımcısı olduğunu öğrenince Levent Bey'in ortağı Otto Nagel'i aramış. Eyüboğlu '2004'te Hollandalı AM ile ortaklığımızı MDC TurkmaU'u kurduk. Yüzde 20 bizim payımızdı. Yüzde 80 onların' dedi.
AM'nin 16 ülkede faaliyet göstererek elde ettiği kar 40 milyon Euro iken Türkiye'den gelen yıllık krın 50 milyon Euro olduğunu dile getiren Eyüboğlu, 'Forum Mersin projesi AM'ye bir projeden kazandıkları en büyük parayı kazandırdı. Türkiye bir anda gözbebeği oldu. Morgan Stanley AM'nin borsadaki hisselerini aldı. Yani bir anda kendimizi Morgan Stanley ile yatakta bulduk. şžirketin adı Multi oldu, biz de Multi Turkmall olduk' dedi.

GERGİN ANLAR OLDU
Morgan Stanley'nin 'Artık projeleri satmayalım' demesiyle ilk sürtüşmeyi yaşadıklarını dile getiren Eyüboğlu şöyle devam etti: 'Böyle olunca hisselerimizi I satmak istedik. çok gergin anlar oldu. istediğimizin çok altında satmak zorunda kaldık. Yarısını ucuza aldılar. Bu bana 100 milyon Euro kaybettirdi. Diğer yarısı karşılığında da holding hissesi verdiler. Böylece Multi Holding'in yüzde 4 hissedarı olduk. Biz hisseleri sattıktan 1 yıl sonra Kanadalılara o hisseleri 4-5 katma sattılar. Ondan sonra zaten Multi'deki yüzde 4 ortaklığımdan hiç para gelmedi.' Multi Turkmall'dan ayrıldıktan sonra Nagel ile ilk kurduğu şirket olan Turkmall'a odaklanan Eyüboğlu, şimdi bu şirket altında çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'de konut projeleri yapacaklarını söyleyen Eyüboğlu, '3-4 arsa ile ilgili çalışmalarımız var. Hepsi istanbul'da, biri Asya yakasında. 3-4 ay içinde duyururuz. Bunun dışında yurtiçi ve yurtdışında devam eden çok sayıda projemiz var' diyor.

'Forum adını kullanıp göze parmak sokma derdim yok'
AVM isimlerine yurtdışında Multi Turkmall'un Türkiye'deki projeleri için kullandığı Forum adını kullanan Eyüboğlu'nun, 'Bu sorun olmuyor mu' sorusuna cevabı şöyle oldu: 'Forum zaten yurtdışında Multi'nin kullandığı bir marka değil. Sorun olursa da karşılıklı görüşürüz. Türkiye'deki projeler için ben de 'Forum' adını kullanayım gibi bir
saplantım yok. Rekabet edeyim. Parmağını gözüne sokayım derdim yok.'

İlk işimde verdikleri 'bonus'u beğenmedim

Eyüboğlu lisedeyken rehberlik yapmış. Turistleri gezdirirken ciddi para kazandığını görünce bu iş çok hoşuna gitmiş. Boğaziçi Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği okurken okulu dondurup rehberlik belgesi almak için Ankara'da eğitim almış. Üniversiteyi bitirirken rehberliğin onu istediği yere getirmeyeceğini gören Eyüboğlu, asgari ücretle bir ilaç firmasında işe görmiş. Sorumlusu olduğu ilacın satışları öyle hızlanmış ki, şirket cirosu ikiye Katlanmış. Ama verilen bonus beklentilerini karşılamayınca,Levet Bey işi bıkmış.

Özyeğin'le çin'de proje geliştirme şirketi kuracak

Turkmall'un çin'de Hüsnü Özyeğin'in patronu olduğu Fiba Holding ile bir proje geliştirdiğini dile getiren Eyüboğlu 'Hüsnü Bey ve Fiba'yı yanımıza aldık. Sonra da Umman Devlet Fonu'nu yanımıza aldık. Oradaki ekibi kurduk. Bu sene sonunda açılacak ilk AVM'den sonra Fiba ile çin'de projelerimizi artırmak istiyoruz. Gönül ister ki 25-30 tane AVM yapalım. Ama finansman ve pazarın kaldırabilme kapasitesine bakacağız' dedi. Birinci projenin iyi bir öğrenme safhası olduğunu ifade eden Özyeğin şöyle devam etti: 'Fiba bu ilk projemiz için hem proje geliştirmede ortak. Hem de yatırımcı. Orada bir proje geliştirme şirketi kuracağız. Fiba'yı da ortak yapacağız.'

Beni bezdirmek için çok uğraştılar

İlaç şirketinden ayrılınca imar planı nedir bilmezken Fransız bir grubun çukurova Grubu'yla kurduğu gayrimenkul işine girmiş Levent Eyüboğlu... O dönemde aralarında Cem Boyner'in de bulunduğu birçok işadamının kapısını çalıp onlara projelerini anlatmaya başlamış. Ama finansman desteği alamamış. Ayrılıp Otto Nagel'in aracılığıyla Tepe Grubu'na girmiş. Gruba girdiğinde istanbul'da ofis Eyüboğlu, '1999-2000 yılında Tepe Grubu'nun Tepe Fon'daki paylarını bir çatı altına toplayarak Turkmall adı altında faaliyet göstermeye başladık' dedi. açmadıklarını, başta bir odası da olmadığını ifade eden Eyüboğlu o günleri şöyle anlatıyor: 'Ofise gelen adam bazen 11.00'de gelir, o saate kadar kapıyı açmazdı. 'Ne gerek var bu adama' diye düşünüyorlardı. Beni bezdirmek için çok uğraştılar. Ama özellikle Carrefour ile ilişki kurunca ofisi istanbul'a taşıdılar. şžu an Turkmall'un bulunduğu bu ofisi açtık. Yarısını Tepe inşaat aldı, yarısını da Otto Nagel ve ben. Tepe Grubu ile birçok proje yaptık. Ama ben hep kendimi ispat etme derd indeydi m.' 2000'de Tepe Grubu'nun AVM işi yapan ofisi kapanınca Nagel birlikte şirket kurduklarını anlatan Eyüboğlu, '1999-2000 yılında Tepe Grubu'nun Tepe Fon'daki paylarını bir çatı altına toplayarak Turkmall adı altında faaliyet göstermeye başladık' dedi.

Kira için Maxi Toys'u getirdik Eyüboğlu, Turkmall'u kurdukları dönemde 'çift haneli kira vermem' diyen Toys R Us'a rakip olsun ve kirası artsın diye Maxi Toys'u Türkiye'ye getirdiklerini anlattı.

Habertürk/Habertürk Ekonomi/Ayşegül Akyarlı Güven

 

 


Geri Dön