03 / 05 / 2024

Levent Kentsel Sit Alanı ilan edildi!

Levent Kentsel Sit Alanı ilan edildi!

Kentsel Sit Alanı ilan edilmesiyle ortalığın karıştığı Levent'te çarpıcı gelişmeler yaşanıyor



1 yıldır işaret fişekleri vardı ama düşecek bombayı farkedemediler

Levent'te bugünlerde kıyamet koparan işyerlerinin boşaltılma kararının sinyalleri 1 yıldır veriliyor. Beşiktaş Belediyesi, geçen yıldan bu yana birçok yerine astığı pankartlarla Kentsel SİT Alanı'nı sürekli duyurdu.

700 Levent evinin yaklaşık 150'si işyerine dönüştürülmüş durumda. Evlerin 60 kadarı ise boş, yıkılmış veya inşaat halinde bulunuyor.

O duyurular aslında bugünlerin habercisiydi. Fakat işyeri sahipleri olayı farketmedikleri için hiçbir girişimde bulunmadı, kendi tedbirlerini alamadı. Şimdi ise apar topar taşınmanın telaşı içindeler.

Kentsel Sit Alanı ilan edilmesiyle ortalığın karıştığı Levent'te çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Beşiktaş Belediyesi'nin işyeri olarak kullanılan evlere yaptığı "1 ay içinde boşaltın" tebligatıyla başlayan tartışmalar Çağdaş Levent Derneği'nin HT İstanbul'a yaptığı açıklamalarla farklı boyutlara taşınacak. 1996 yılında bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyete başlayan dernek, bölgenin korunması ve daha yaşanabilir kılınması için çalışmalara başladı. Dernek yetkilileri, Levent Mahallesi sakinlerinin duyarlı davranması sonucu yoğun katılım elde ettiklerini söylüyor.

BİZİ HEDEF GÖSTERMESİN

Çevreye karşı duyarlı davranan mahalleliler, sık sık dernek aracılığıyla yerel ve merkezi yönetimlere başvurarak toplumsal ve fiziksel şartlarının iyileştirilmesini talep etmişler.

En çok şikayet ettikleri konu ise, konutların arasındaki eğlence yerlerinin sabahlara kadar süren aşırı gürültüsü ve umarsızca kesilen ağaçlar.

Bazen çatışarak, bazen de uzlaşarak güçlü bir sivil toplum kuruluşu olmayı  başaran dernek, yerel yönetimlerle masaya oturabilecek konuma gelmiş. Tam bu süreçte, Beşiktaş Belediyesi'nin de başvurusu ile Levent, "Kentsel SİT Alanı" ilan edildi.

Dernek yetkilileri bu karardan sonra bölgeye yerleşen ticarethane sahiplerinin yoğun baskı yapmaya başladıklarını söylüyor ve şu sözlerle belediye yetkililerine sitem ediyor:

"Ne yazık ki, zaman zaman baskılar karşısında bunalan belediye yöneticileri işyeri başvurularından, hatta inşaat başvurularından bunalınca talepleri derneğe yönlendirebiliyor, Derneği adres gösterebiliyor. Bizi işyeri sahipleriyle karşı karşıya getiriyorlar. Oysa tüm plan yetkisi, karar gücü, denetim görevi her zaman belediyede. Belediye işini yapsın, bizi hedef göstermesin."

KİMSE MAĞDUR OLMASIN

Belediyenin işyerlerine yaptığı "1 ay içinde boşaltın" tebligatını  da eleştiren dernek yetkilileri, kimsenin mağdur olmasını istemediklerini söylüyor:

"Keşke işyeri sahipleri de masaya gelip tartışmalara katılsalardı. Ancak nedendir bilinmez, tam bir 'karşıt taraf olmayı tercih ettiler, örneğin kimileri, Levent İmar Planı'nın iptali için dava açtı ancak kaybettiler. Belediyenin 1 ay içinde işyerlerini boşaltın demesi mantıklı değil. Bu kadar yatırım yapan insanları böyle sıkıştırılmalarının anlamı yok. Daha geniş zaman diliminde, uzlaşarak bu sorun çözülebilirdi."
HaberTürk


Geri Dön