16 / 06 / 2024

Liberasyon-temizleme nedir?

Liberasyon-temizleme nedir?

Liberasyon kelime anlamı olarak birçok farklı anlam taşıyor. Mimaride liberasyon ne anlama geliyor? Liberasyon - temizleme nedir? İnşaatta Liberasyon - temizleme nasıl yapılır? İşte yanıtı...



Liberasyon-temizleme nedir?

Liberasyon kelime anlamı olarak birçok farklı anlam taşıyor. Mimaride liberasyon, "temizleme" anlamına geliyor.


Liberasyon-temizleme işlemi; yapının orjinalliğini bozan ek ve detaylardan temizlenmesine deniyor. Korunması gerekli kültürel taşınmaz varlıkların bakım işleri arasında liberasyon da yer alıyor.


Esaslı Onarım..

660 nolu İlke Kararı ile; Yapının rölöveye dayanan restitüsyon ve / veya restorasyon projeleri ile diğer ilgili belgelerin içerikleri ve ölçekleri koruma kurulunca belirlenen müdahalelerdir. [Sağlamlaştırma (Konsolidasyon), Temizleme (Liberasyon), Bütünleme (Reintegrasyon), Yenileme (Renovasyon), Yeniden Yapma (Rekonstrüksiyon), Taşıma (Moving)].


Projelerin bu ilke kararı ekinde verilen "Rölöve - Restitüsyon - Restorasyon - Proje Hazırlama Esasları" na göre hazırlanmasına, ilan edilmiş turizm alanları ve merkezlerinde yer alan tescilli yapıların, turizm amacıyla kullanılması halinde projelerin, Turizm Bakanlığından görüş alınarak koruma kurulunca karara bağlanmasına, karar verildi.


Yeniden Yapma (Rekonstrüksiyon)

Yine 660 nolu İlke Kararı ile; Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen ve tescil edilmesine ilişkin gerekli özellikleri taşımasına rağmen elde olmayan sebeplerle tescili yapılmamış ve / veya herhangi bir nedenle yitirilmiş olan yapının, gerek kültür varlığı niteliği, gerekse kültürel çevreye olan tarihsel katkıları açısından, eldeki mevcut belgelerden (yapı kalıntısı, rölöve, fotoğraf, her türlü özgün yazılı - sözlü, görsel arşiv belgesi vb.) yararlanmak suretiyle kendi parsellerinde daha önce bulunduğu yapı oturum alanında, eski cephe özelliğinde, aynı kitle ve gabaride, özgün plan şeması, malzeme ve yapım tekniği kullanılarak, kapsamlı restitüsyon etüdüne dayalı rekonstrüksiyon uygulamasının koşulsuz sağlanmasına, 


Ancak uygulama gerçekleşinceye kadar parsellerde her türlü inşai ve fiziki müdahalenin yasaklanmasına, (otopark, fuar, sergileme vb.) yeni bir işlev ile kullanma ve aynı parselde tescilli yapı yerinde veya diğer boş alanlarda başka bir yeni yapılaşmaya izin verilmeyeceğine, karar verildi.


Taşınmaz kültür varlıklarının esaslı onarımı!


Geri Dön