28 / 04 / 2024

Libya yolunda Türk müteahhitlerinin alacak sorunu çözüldü

Libya yolunda Türk müteahhitlerinin alacak sorunu çözüldü

13 yıl önce çadır krizine kilitlenen Türkiye-Libya ilişkileri Başbakan Erdoğan'ın ziyaretiyle ivme kazandı



Türkiye'nin çok merkezli aktif dış politika anlayışı en somut meyvesini Libya'da verdi. 13 yıl önce çadır sendromuna sıkışan Türkiye- Libya ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, devlet protokolü ile karşılandı. Erdoğan'ın 4 bakan ve 200'e yakın işadamıyla yaptığı Libya çıkarmasında ekonomik ve diplomatik ilişkilerde tarihi adımlar atıldı. Başbakan Erdoğan'ın uçağı inmeden Türk müteahhitlerin 700 milyon dolarlık alacak sorununun çözüldüğü bilgisi geldi. Libya'ya adım atar atmaz iki ülke arasında vize kalktı, serbest ticaret için düğmeye basıldı, 8 dev anlaşmayla Libya pazarının kapıları Türk işadamlarına sonuna kadar açıldı. İki gecenin getirisi 10 milyar dolar oldu.

TARİHİ ADIMLAR ATILDI
Ziyaretin ardından iki ülke arasında ekonomik, ticari, yatırım işbirliğinde önümüzdeki dönemde olağanüstü bir hareketlilik yaşanacak. Başbakan Erdoğan, Kaddafi ile görüşmesinde başta petrol sahasının genişletilmesi olmak üzere ekonomik işbirliği konusunda Türkiye'nin taleplerini iletti. Aynı gece El Mahmudi, Türk bakanlarla bir araya gelerek bir gecede 8 anlaşmayı şekillendirdi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) petrol arama sahasının genişletilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Anlaşmalar imzalandığı dakikadan itibaren yürürlüğe girdi. İki ülke arasındaki yatırım anlaşmalarının tutarı yeni anlaşmalarla ikiye katlandı ve 20 milyar dolara ulaştı. Libya'nın 160 milyar dolarlık yatırım pastasında Türk işadamlarına yeşil ışık yakıldı. Türk müteahhitlerine fırsat penceresi açıldı. Bu yılın sonuna kadar Libya'ya 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşecek. Gelecek 5 yıl için öngörülen 10 milyar dolarlık ihracat hedefi ise ikiye katlandı. Libyalı işadamları da Türkiye'de tarım sektörüne yatırım yapacak. Eğitim, sağlık, ulaşım, inşaat bir çok konularda ortak yatırımların sayısı artırılacak. Türkiye, 600 milyar dolarlık Afrika pazarına Libya'dan girecek. Türk-Libya Yatırım Konseyi, işbirliğinde aktif rol üstlenecek.

VİZESİZ GEÇİŞ BAŞLIYOR
Türkile ile Libya arasındaki vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde vizesiz geçiş uygulaması bugün başlayacak. Türk Hava Yolları'nın (THY) seferlerinin haftada 14'e çıkarılmasıyla hava trafiği de hız kazanacak.

Anadolu kaplanları Libya'ya üs kuracak
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın, Libya gezisine eşlik eden 200'e yakın Türk işadamı 5 yıl için 160 milyar dolarlık yatırım programı açıklayan Libya'yı yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Anadolu kaplanları, Trablus'ta gökdelen inşaatından Fizan'da rafinerilere mobil kazan kurmaya, Libya'nın demiryolu projesine müşavirlik hizmetinden Trablus'daki bütün konutların pencerelerini yenilemeye kadar birçok projeye talip oldu. Rönesans İnşaat Libya'da 2 milyar dolarlık alışveriş merkezi, okul, hastane inşaatına başlarken, Nurol-Yüksel İnşaat da 3.7 milyar euroluk metro projede ihale değerlendirme sonucunu bekliyor. Anadolu kaplanları, bayramdan sonra Trablus'a ikinci ziyarete hazırlanıyor.

Anadolu kaplanları Libya'ya üs kuracak
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın, Libya gezisine eşlik eden 200'e yakın Türk işadamı 5 yıl için 160 milyar dolarlık yatırım programı açıklayan Libya'yı yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Anadolu kaplanları, Trablus'ta gökdelen inşaatından Fizan'da rafinerilere mobil kazan kurmaya, Libya'nın demiryolu projesine müşavirlik hizmetinden Trablus'daki bütün konutların pencerelerini yenilemeye kadar birçok projeye talip oldu. Rönesans İnşaat Libya'da 2 milyar dolarlık alışveriş merkezi, okul, hastane inşaatına başlarken, Nurol-Yüksel İnşaat da 3.7 milyar euroluk metro projede ihale değerlendirme sonucunu bekliyor. Anadolu kaplanları, bayramdan sonra Trablus'a ikinci ziyarete hazırlanıyor.

Libya'da hangi firma ne yapacak?

Kral Bade Çelik Konstrüksiyon Libya'ya 100 metrekaresi 60 bin dolara mal olan ekonomik villalar yapmayı planlıyor
 Emsaş İnşaat'ın bin konutluk projesi devam ediyor. Şirket iki otel için teklif vermeye hazırlanıyor.
 Kırdar Grup, Libya'nın PVC pazarındaki payını artırmayı hedefliyor.
 Arena Yapı Yatırımları Libya'daki rafinerilere kurulacak kazanlarla ilgileniyor.
 Emdemir İnşaat, Sistem İnşaat'ın ihalesini aldığı 18 katlı binanın yapımına talip oldu
 Rönesans İnşaat Libya'da 2 milyar dolarlık alışveriş merkezi, okul, hastane inşaatına başladı.
 Nurol-Yüksel İnşaat 3.7 milyar euroluk metro projesinde ihale değerlendirme sonucunu bekliyor.

Davutoğlu ışınlandı!
LİBYA programına sürpriz bir şekilde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, Erdoğan'la birlikte Libya Başbakanı ile görüşme halindeyken uluslararası bir haber ajansından geçen son dakika haberi dışarıda bekleyen basın mensuplarını şaşkına çevirdi. Ajans, Davutoğlu'nun Bağdat'a gittiğini öne sürüyordu. Haber üzerine "Bakan Bağdat'a ışınlandı" esprisi yapıldı

Onur yemeği için masayı Rixos donattı
KADDAFİ'NİN 40. Yılı yemeğini veren Rixos, Başbakan Erdoğan için de masa donattı. Libya Başbakanı El Mahmudi'nin Başbakan Erdoğan onuruna verdiği yemeği 100 kişilik Rixos ekibi hazırladı. Yöresel müziklerin seslendirildiği gecede, mönüde, lahana dolma, patlıcan közleme, ezme, etli bulgur pilav, kadayıf, kabak tatlısı, baklavanın yer aldığı Türk mutfağı kuruldu.

Kaddafi'den Erdoğan'a çadır jesti
LİBYA Lideri Kaddafi, Başbakan Erdoğan'a "küresel lider" gibi davrandı. Kendisini ziyarete gelen birçok lideri Babul Aziziye Sarayı'ndaki çadırında bekleten Kaddafi, Başbakan Erdoğan'ı ise kapıda karşıladı ve üç kez sarılıp öptü. Kaddafi, Erdoğan'ı, ziyaretin son gününde de çadırından uğurladı.
Hazal Ateş/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Vizeyi kaldıran Libya, iki yıldır Türk işçilerin gözdesi  
 
İş ve aş umuduyla yurtdışına yelken açan Türklerin adresi yıllar içinde önemli değişiklik gösterdi. Daha önceleri başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerini tercih eden işçilerin yeni adresi Afrika ülkeleri. Kriz sebebiyle yurtdışına giden işçi sayısı yüzde 50 azalırken iş için yurtdışına çıkan 4 kişiden biri Libya'yı tercih etti. 
 
Ekonomik kriz sebebiyle iç piyasada istihdam alanları ciddi şekilde daralırken yurtdışına giden Türk işçi sayısı büyük oranda düştü. Her yıl yaklaşık 50-60 bin kişi iş için yurtdışına çıkarken kriz döneminde bu sayı yarı yarıya azaldı. Geçen yıl 57 bin 652 kişi yurtdışına çalışmak için giderken 2009'da Ekim ayı itibarıyla bu sayı 24 bin 543'e geriledi. En dikkat çekici değişim ise geçtiğimiz günlerde Türkiye ile karşılıklı olarak vizeyi kaldıran Libya'da yaşanıyor. Bu ülkeye giden işçi sayısı son iki yılda büyük artış gösterdi. 2009'da ise en çok tercih edilen ülke oldu. Yurtdışına çıkan her 4 Türk'ten biri Libya'nın yolunu tuttu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretiyle zirveye çıkan Türkiye -Libya ilişkilerindeki sıcaklık, bu ülkeye giden işçi sayısında da kendini gösteriyor.

2004 yılında sadece 668 Türk işçinin gittiği bu ülke, geçen sene 5 bin 902 kişinin ekmek kapısı oldu. 2009'da kriz sebebiyle Rusya başta olmak üzere bütün ülkelere giden işçi sayısı azalırken sadece Libya ve Türkmenistan'a giden Türk işçilerin sayısında artış oldu. Ekim ayı itibarıyla çalışmak için yurtdışına çıkan 24 bin kişiden 5 bin 506'sı Libya'ya gitti. Libya, ilk kez Rusya'yı geride bırakarak Türk işçilerin en çok gittiği ülke oldu.

İş ve aş umuduyla yurtdışına yelken açan Türklerin adresi yıllar içinde önemli değişiklik gösterdi. 1970'li yıllarda Almanya başta olmak üzere Türklerin gözdesi olan Avrupa ülkeleri, yerini Rusya, Türk cumhuriyetleri ve Arap ülkelerine bıraktı. Son iki yılda ise Libya başta olmak üzere Arabistan ve Irak, en çok tercih edilen ülkeler. Rusya da ağırlığını koruyor. Türkiye İş Kurumu'nun verilerine 2004 ile 2009 yılları arasında Rusya'ya giden işçi sayısı 101 bin oldu. İş için gidilen ikinci ülke olan Suudi Arabistan'a 40 bin, üçüncü sıradaki Irak'a ise 33 bin kişi gitti. Almanya ise yedinci sırada bulunuyor. Libya son iki yılda büyük artış gösterdi. Toplamda 5. sırada olan Libya'ya giden işçi sayısında yıllar içindeki artış dikkat çekici. 2006'da 900 kişinin gittiği bu ülkeyi, 2007'de bin 500, 2008'de 5 bin 900 kişi tercih etti.

Türkiye'de çalışan yabancı sayısı artıyor

Çalışmak için yurtdışına çıkan Türk işçi sayısı azalırken buna karşın Türkiye'de çalışan yabancı sayısı arttı. 2008 yılında 10 bin 705 yabancıya çalışma izni verilirken bu yıl ekim ayına kadar 10 bin 434 yabancıya izin verildi. 2003 yılından bu yana çalışma izni verilen toplam işçi sayısı 58 bin 267 oldu. Çalışma izni verilen yabancılar arasında Ruslar ilk sırada. İzin verilenlerin yüzde 10,9'u Ruslardan oluşurken bunu 7,57'lik oranla Almanlar, yüzde 6,10'luk oranla Fransızlar, yüzde 5,99'luk oranla İngilizler, yüzde 5,64'lük oranla Amerikalılar takip etti.
İsa Yazar/Zaman


Geri Dön