22 / 12 / 2024

Libya'daki Türk müteahhit, riskleri de satın aldı mı

Libya'daki Türk müteahhit, riskleri de satın aldı mı

Sabah gazetesi yazarı şželale Kadak, Libya'ya giden Türk müteahhitlerinin riskleri satın alıp almadığını sordu. Kadak köşesinde BJK'nin Fiyapı İnönü Stadı'nın yanına 100 yataklı bir otel istemesini de ayrıca  eleştiriyor...  



İşte şželale Kadak'ın o yazısı:

'Libya'ya giden müteahhit riskleri satın almamış mıydı

Kim tahmin etmiyordu lütfen söyleyin. Mısır'da bir süre direndikten sonra Devlet Başkanı Mübarek'in görevden ayrılacağını herkes öyle ya da böyle tahmin etti. Ama Libya Lideri Kaddafi söz konusu olduğunda ne yazık ki kendi halkının kanı dökülmesine pahasına direneceği gün gibi ortadaydı.
Kaddafi ölümü bile göze aldığını her fırsatta dünyaya gösterdi ve aslında Libya halkını düşündüğünü zannetmediğim Batı, petrolün aşkına öyle bir kaptırdı ki kendini ülkeye bomba yağdırmaya başladı.
Peki bu işten Türkiye neden çok etkileniyor çünkü her şeyden önce 25 bin vatandaşımız bu ülkeden geçimini kazanıyor (du). Türkiye'nin müteahhitleri de milyarlarca dolarlık taahhütlük işine imza atıyordu. Müteahhitlerimiz Libya konusunda aslında çok deneyimli. En kötü darbelerden birini yaklaşık 15- 20 yıl kadar önce almış, Kaddafi'nin olur verdiği pek çok projeyi bitirmiş olmalarına rağmen bir türlü hak edişlerini alamamışlardı. Ta ki 2009 yılında Başbakan Erdoğan, yanında bakanlar ve 200'e yakın işadamıyla Libya yolunu tutana kadar. Türk müteahhitleri tam 13 yıl sonra, Başbakan Erdoğan ile Libya'ya doğru uçaktayken, hak edişleri banka hesaplarına yatmış, bu da Türkiye'ye 'Kaddafi jest yaptı' diye yansımıştı.
Yani diyeceğim o ki Libya'da her karar Kaddafi'nin iki dudağı arasında. 15 yıl önce de öyleydi, şu son yaşananlardan önce de öyleydi. Örneğin STFA bir anlamda büyümesini bu ülkeye borçluydu ama sonra hak edişlerini alamayınca zora girmişti. Ama işte yaşanan olumsuzluklar Türk müteahhitlerini yollarından döndürmedi. Son bir kaç yıl içinde hepsi yine bu ülkeye gitti ve milyarlarca dolarlık işler aldı.
Libya'da büyüyen pek çok inşaat şirketi var. Ama şimdi onlara bakıyorum, yumurtaların hepsini aynı sepete koymadıklarını görüyorum. Libya'da iş yaparken, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi Ortadoğu'nun diğer bölgelerinde de iş yapmaya başlayan pek çok şirket var. Örneğin System İnşaat'ın sahibi Burak Başlılar, her ne kadar Libya'da büyüyüse de 330 milyon dolara mal olan 31 mahkeme binasını Suudi Arabistan'da daha yeni bitirdi. Rönesans İnşaat'ın sahibi Erman Ilıcak'la da sohbetlerimden hatırlıyorum Libya'da büyük inşaat işleri yapmış olsalar da bölgede diğer ülkelerde de büyüyorlardı. Aynı şekilde TAV CEO'su Sani şžener'le de yaptığım sohbetten hatırlıyorum ki havalimanının kaba inşaatını bitirmiş ve hak edişlerinin neredeyse tamamını almış olduklarından ve daha da önemlisi çalışanlarını ülkeden çıkartmayı başardığından daha rahattı.
Bence Libya'ya giden müteahhitler bu riskleri ta başında satın almışlardı. Ama tabii bu ülkeden kısa dönemde yeni 10 milyar dolarlık bir taahhüt beklentisi vardı. İşte bu artık ulaşılmaz bir hayale döndü.

Pes! BJK stat yanına 100 yataklı bir de otel istemiş!

Önce baştan şunu belirteyim. Eskimiş İnönü Stadyumu'nun yenilenmesine karşı değilim. Karşı olduğum, yenileme projesi adı altında kapasiteyi iki katına çıkartmaya, büyük bir AVM yapmaya ve bu hafta öğreniyorum ki bir de 100 yataklı otele evet diyen anlayış.
Proje ya da plan nasıl isimlendirirseniz isimlendirin artık! çünkü Anıtlar Kurulu böyle bir projeye onay vermedim diyor, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da 'Planın içine koymuşlar kapasiteyle ilgili değişiklikleri ve o da belediye meclisinden geçmiş' diyor.
çevreye ve tarihe saygılı olanlar, Dolmabahçe'de yeni bir kıyıma nasıl izin verebilir Zaten öğreniyorum ki Anıtlar Kurulu önlerine gelen proje ya da plan her neyse orada 100 yatağı görünce bu olmaz deyip, oda sayısını indirmişler. Yani bir proje var anladığım kadarıyla. Ama bu yetmeyecek kamuoyuna. Deniyor ki proje her defasında biraz daha tırpanlanacak ve BJK'nın ilk yaptığıyla alakası kalmayacak. Bekleyip göreceğiz. Bakalım BJK yönetimi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay orta bir yolda uzlaşacaklar mı Anıtlar Kurulu hangi projeye sonunda onay verdiğini gönül rahatlığıyla açıklayacak ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir mimar olarak hangi projeyle İstanbul halkının olurunu da almayı başaracak

şželale Kadak / SABAH


Geri Dön