29 / 04 / 2024

Libya'dan alacaklı Türk müteahhitlerine çağrı

Libya'dan alacaklı Türk müteahhitlerine çağrı

Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerinin alacak ve teminat sorunlarına çözüm getirilecek



Libya'da 2005'ten önce iş üstlenip bu ülkede alacak-vereceği bulunan Türk müteahhitlik firmalarının 15 Kasım'a kadar Libya Planlama ve Maliye Bakanlığı'na başvurmaları gerekiyor. Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerinin alacak ve teminat sorunlarının çözümü amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, öncelikle sorunun boyutu ortaya konacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından yürütülen çalışmalar uyarınca, gazetelere verilen ilanla, bu ülkede 2005 yılından önce gerçekleştirilen inşaat işleri nedeniyle borçlu veya alacaklı konumda olan Türk müteahhitlik firmalarına çağrıda bulunuldu. İlana göre, bu durumdaki firmaların, 15 Kasım 2009'a kadar Libya Planlama ve Maliye Bakanlığı'na başvurması gerekiyor. Bakanlık tarafından yapılacak incelemenin ardından, bu başvurular Türk ve Libya yetkililerince değerlendirilecek.

Konunun takibi açısından, Libya'daki işleri nedeniyle alacak-verecek sorunu olan Türk firmalarından ayrıca, DTM'nin "afrikadtm.gov.tr" ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nin "tmborg.tr" internet adreslerine de bilgi vermeleri
istendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türk müteahhitlik firmalarının Libya'da, özellikle 1980 ve 1990'lı yıllarda üstlendiği işler nedeniyle yaşanan alacak-verecek sorunu ile teminat mektubu sorununun çözümü için, bu yıl Temmuz ayında Ankara'da yapılan KEK toplantısı sırasında Ortak Uzlaşma Komisyonu oluşturuldu. Türkiye'den DTM'nin bulunduğu komisyon, her iki ülkede zaman zaman toplantılar yaptı. Kasım ayı sonunda yapılacak toplantı öncesi, alacak-verecek ve sorunlu teminat mektubu miktarının kesinleştirilmesi için firmalara, durumlarını bildirmeleri çağrısında bulunuldu.

Verilen bilgiye göre, Türk müteahhitlik sektörü açısından en büyük ikinci pazar durumundaki Libya'da, alacak-verecek sorunlarının büyük bölümü 1980 ve 1990'lı yıllarda alınan işlerden kaynaklanıyor. Libya'da yaşanan iç çalkantılar, devalüasyonlar, para biriminde yaşanan değişiklikler nedeniyle, bu alacak-verecek tutarı, net olarak ortaya konamıyor. Alacakların bir bölümünün Libya Dinarı, bir bölümünün mark-dolar üzerinden olması, sık sık devalüasyon yapılması nedeniyle alacak-verecek tutarlarının netleştirilmesinde sorun yaşanıyor.

Türk firmalarının, önemli miktarda alacaklarının yanında Libya'da, elektrik idaresi ve vergi dairelerine de borcunun bulunduğu kaydediliyor. Özellikle 1980 ve 1990'lı yıllarda bu ülkede iş alan firmaların büyük
bölümünün işi bırakması nedeniyle, bu firmalara ulaşılması amacıyla, gazete ilanları ile çağrıda bulunuldu.

Halen Türk firmaları için önemli bir pazar olan Libya'da, son yıllarda alacak sorunundan çok, teminat mektubu sorunu yaşandığı, Libya'nın, geçmişte yaşanan sorunlar nedeniyle Türk bankalarının teminat mektubunu kabul etmediği belirtiliyor.

LİBYA'DA, 6 YILDA 9 MİLYAR DOLARLIK İŞ
Türk müteahhitlik firmalarının, 1970'li yıllardan bugüne kadar yurtdışında üstlendiği işlerin toplam tutarının 130 milyar dolar olduğu, en yüksek iş tutarının yüzde 22 ile Rusya'da bulunduğu, bunu yüzde 14,1 ile Libya'nın izlediği kaydedildi.

DTM verilerine göre Türk firmaları, 2003-2008 döneminde, yurtdışında 83,6 milyar dolarlık iş üstlendi. Bunun 16,7 milyar doları Rusya'da, 9,1 milyar doları Libya'da bulunuyor. Türk firmaları, sadece geçen yıl yurtdışında 23,68 milyar dolarlık iş alırken, bunun 2 milyar 65 milyon dolarlık bölümünü Libya'da alınanişler oluşturdu. Libya'da, Türk firmaları, 2007 yılında 4 milyar 924 milyon dolarlık yeni iş almışlardı.

Bu arada, Libya'da Türk müteahhitlik firmalarının alacak-verecek ile teminat mektubu sorunu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın 7-9 Ekim günleri arasında, Türk işadamları ile birlikte bu ülkeye yapacağı ticari gezide de ele
alınacak. Heyette, çok sayıda müteahhidin bulunduğu belirtildi.
A.A


Geri Dön