29 / 04 / 2024

Libya’dan Türk şirketlere çağrı: Gelin ülkemizde petro kimya tesisi yapın!

Libya’dan Türk şirketlere çağrı: Gelin ülkemizde petro kimya tesisi yapın!

Türkiye-Libya Yuvarlak Masa Toplantısı, Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohamed Al-Hawij ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla yapıldı. Libyalı bakan, Türk şirketlere Libya’da petrokimya tesisi kurma teklifinde bulundu.



Kaddafi döneminde yakın ilişkiler içerisinde olduğumuz ve Türk işçilerinin yoğun şekilde çalıştığı Libya ile son yıllarda ilişkilerde yükselen ivme devam ediyor.

Dunya.com’dan Kerim Ülker’in haberine göre Libya’nın enerji zengini bir ülke olduğunu belirten Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Al Hawij, “Türkiye tarafından bir petrokimya tesisinin Libya’da kurulmasını çok arzu ediyoruz. Böyle bir petrokimya tesisi iki ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu konuda Türk yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazırız” ifadesini kullandı. Türk şirketlerinin Libya’da altyapı yatırımlarında önemli çalışmalarının olduğunu belirten Al Hawij, “Bizim üretime ihtiyacımız var. Organize sanayi bölgelerinin Türk şirketleri tarafından kurulmasını istiyoruz. Konut, altyapı, otoyol projelerinde önceliği Türk şirketlerine veriyoruz. Türkiye’den yatırımcıları ülkemize çağırıyoruz. Geçmişten kalmış kontratlı projelerin ödemelerini de yapacağız. Türkiye ve Libya arasında dış ticaret hacmi 3.6 milyar dolar seviyesine çıktı. Hedefimiz bu rakamları daha da büyütmek” şeklinde konuştu.

Libya’dan Türk şirketlere çağrı: Gelin ülkemizde petro kimya tesisi yapın!

TİCARET 4 KAT ARTABİLİR

DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil ise, “Afrika’nın kapısı olan Libya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler ekonomiye de olumlu yansıdı. İki ülke arasında dış ticaret hacmi orta vadede 4 katına çıkabilir. Petrokimya, hizmet sektörü, bilişim ve uluslararası fuarcılık ilk etapta Libya’nın istediği hedef çalışma alanları. Hizmet sektöründe durmuş olan projelerinde yeniden canlandırılması gerekli. İki ülke arasında gerekli adımlar atılırsa Türkiye bölgesel güç statüsünden küresel güç statüsüne geçer. Bu durumda Libya da Mısır ile birlikte Kuzey Afrika’nın bölgesel gücü haline gelirler” ifadesini kullandı.

 

 


Geri Dön